Velik korak za podjetnico Tajdo Krevh, majhne pomake za človeštvo

08.10.2021 06:00
V letošnji sezoni oddaje Štartaj Slovenija tudi Korošica, ki pravi, da je bila v podjetništvo vržena že kar ob rojstvu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjgradčanka Tajda Krevh je skupaj s Tjašo Miketič iz Črnomlja ustvarila omake Dipsi. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Pred dobrim letom, ko je v domači trgovini Usput v Slovenj Gradcu sprejela enega od dobaviteljev, si Tajda Krevh zagotovo ni predstavljala, da bo ravno to srečanje povod za podjetniško idejo, ki jo bo pripeljala vse do oddaje Štartaj Slovenija. "Prinesel je gvakamole omake, in ko sem videla, koliko umetnih sestavin vsebujejo, sem se zdramila. Sama težim k temu, da imamo v trgovini čim manj takšnih živil. Odlično sodelujemo tudi z lokalnimi, koroškimi ponudniki, okoli 50 jih je. Tiste omake pa so mi res dale misliti," je razložila.

Tajda Krevh in Tjaša Miketič, Dipsi (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Idejo o naravnih omakah za pomakanje, ki so brez umetnih dodatkov, barvil ali ojačevalcev okusa in jih pred tem še ni bilo na slovenskem trgu, je v okviru izbirnega predmeta na fakulteti predstavila Tjaši Miketič, s katero sta danes del šeste sezone oddaje Štartaj Slovenija. Njun produkt so omake Dipsi. "Študenti z več fakultet smo imeli isti izbirni predmet in ravno midve sva se znašli v isti skupini. Zaradi korone smo delali preko zooma, cilj predmeta pa je bil razvoj poslovne ideje, pisanje poslovnega načrta, iskanje potencialnih partnerjev," se lanskega leta spominja zdaj že podiplomska študentka Tajda Krevh.

​Prva serija povsem uničena

"Zadnje leto je bilo naporno, a se je izplačalo," pripoveduje sogovornica, ki je vse sile usmerila v razvoj produkta. O prijavi na Štartaj Slovenija sta s Tjašo razmišljali že lani, ko sta se spoznali. V tem času sta razvili dve omaki, sladkokislo in medeno BBQ. "Gre za omaki za pomakanje tortilj, zelenjave, prigrizkov ..., z njima pa lahko tudi kuhamo. Pri nas v trgovini imamo v ponudbi burger s sladkokislo omako, dober je tudi sladkokisli piščanec, lahko jo uporabimo pri testeninah, pri pitah, žar omaka pa je odlična za rebrca, perutničke ..." razlaga Krevhova. Prednost omak Dipsi vidi predvsem v tem, da so edine na slovenskem trgu, ki so povsem brez konzervansov. "Na embalaži sicer piše, da moramo omako porabiti v treh dneh po odprtju, a sva testirali in okus je odličen tudi po treh mesecih. Omaka ne splesni, kot se to zgodi z nekaterimi drugimi."

Glede sladkokisle omake sta si bili hitro enotni, da jo hočeta, drugo, žar omako, sta dodali kasneje. "Sladkokisli okus mi je na splošno všeč. Je pa najina precej bolj polnega okusa od drugih, v njej so delčki paprike, ananasa ... Žar omaka je posebna tudi zaradi cimeta, to ji da edinstven okus."

Tajda Krevh in Tjaša Miketič, Dipsi (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Nekaj težav sta imeli z iskanjem podjetja, ki bi jima omake proizvajalo. "V prvi seriji sva naročili 500 omak, a jih je podizvajalec popolnoma uničil. Tiste res niso bile primerne za prodajo, morali sva jih brezplačno razdeliti med znance. Namesto paradižnika je uporabil pelate, namesto zamrznjenega ananasa kompot in tako naprej. Zdaj nama jih izdeluje Luigi Petrella, ki je pred časom prav tako sodeloval v oddaji Štartaj Slovenija. Spoznali sva ga že v sklopu izbirnega predmeta na fakulteti, a na začetku ni imel dovolj kapacitet. Nato je proizvodnjo povečal in privolil v sodelovanje, tako da sva zelo zadovoljni. Proizvodnja je v Mariboru," pravi mlada podjetnica.

​Veliko izgovorovDa sta sprejeti v oddajo, sta izvedeli že aprila, a o tem nista smeli govoriti. "Seveda je bilo težko biti tiho. Bilo je veliko dela, izpustiti sva morali tudi kakšna praznovanja in podobno. Takrat je bilo nerodno iskati izgovore, a zdaj je vsem jasno," se nasmehne Tajda, ki pravi, da sta se s Tjašo tako dobro ujeli tudi zato, ker sta si karakterno precej različni. Mogoče je bil tudi to recept, da so ustvarjalci oddaje izmed več kot 300 prijavljenih podjetniških idej med osem najboljših uvrstili tudi njuno, ki bo podrobno predstavljena prihodnjo nedeljo.

Ali je, glede na to, da sta brez izkušenj, težko nastopati pred kamerami? "Pred prvim intervjujem sva bili zelo živčni, celo noč sva prebedeli. Moram reči, da je bila na začetku trema kar prisotna. Kasneje se navadiš in ti nastopanje pred kamero postane običajno. Tudi ko me je snemalna ekipa obiskala doma v Slovenj Gradcu, je bilo nenavadno, sosedi so kar nekoliko čudno gledali," se nasmehne Tajda, ki so ji bile pri razvoju omak Dipsi v veliko pomoč tudi pretekle podjetniške izkušnje.

Tajda Krevh in Tjaša Miketič, Dipsi (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Sama celo pravi, da je bila v podjetništvo vržena že kar ob rojstvu. Hitro je namreč z mamo, ki ima v Slovenj Gradcu poleg živilske še trgovino z oblačili, hodila v nabavo. Tudi zaradi družinskega življenja, prežetega s podjetništvom, si zdaj niti ne predstavlja, da bi imela običajno, osemurno službo. "Navajena sem fleksibilnega urnika. Čeprav pogosto delam cele dneve, se mi to zdi bolje kot delo v kakšni pisarni, kjer bi mi kdo govoril, kaj moram početi."

Podjetniške izkušnje je nabirala tudi na kmetiji na Strojni, kjer je z nekdanjim partnerjem gostom ponujala doživetje z alpakami. Se je pa težko, prizna, iti podjetništvo, če si študent. "S Tjašo nisva mogli odpreti podjetja, saj bi izgubili študentski status. Lahko sva postali lastnici podjetja, a direktorica je moja mama. Glede tega bi nam lahko država bolj stopila naproti. Včasih je bil študentski s.p., zdaj tega ni več in je kar nekoliko zoprno."

Tajda Krevh in Tjaša Miketič, Dipsi (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Mladi podjetnici imata tudi bolj dolgoročne načrte. Njune omake so sicer trenutno na voljo v Intersparih po Sloveniji in v trgovini Usput v Slovenj Gradcu, v prihodnosti pa si želita prodreti na avstrijski trg, v restavracije, potencial vidita pri kinematografih ... Razvijata pa tudi že nove okuse. "Ravno danes sem preizkušala nekaj novega. A vse ob svojem času, trenutno vse podrejava projektu Štartaj Slovenija," je še povedala Tajda Krevh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta