Železniška postaja nič več ravenska sramota

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.01.2019 16:35

Postaja, ki je bila več let v zelo slabem stanju, zanemarjena, postala pa tudi prostor za popivanje in vandalizem, je zdaj vendarle dočakala obnovo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Železniška postaja Ravne na Koroškem - notranjost je v katastrofalnem stanju. 
Jasmina Detela

Železniško postajo na Ravnah na Koroškem, kjer so se zadnje čase zlasti ob koncih tedna zadrževali mladi in tam popivali, so končno začeli obnavljati. Ravenčani so v preteklosti že opozarjali na nujnost obnove, odgovorne pa k temu večkrat pozvali. Na našem spletnem portalu www.vecerkoroska.com smo že objavili fotografije, ki zgovorno ponazarjajo razmere na postaji - veliko bralcev se je odzvalo in komentiralo vse bolj sramotno podobo ter bilo kritičnih. Obnova postaje je vredna skoraj 1,3 milijona evra in bo končana jeseni. Pogodba z izvajalcem, to je konzorcij podjetij Rafael in SŽ Železniško gradbeno podjetje, je bila podpisana novembra lani. Rok za dokončanje del je deset mesecev od uvedbe v delo, ki je potekala konec lanskega novembra.

Tarča vandalizma

"Na železniškem postajališču Ravne na Koroškem so predvidene ureditev tirnih naprav, izgradnja nove dostopne poti na peron, rekonstrukcija in podaljšanje perona, odstranitev obstoječega dotrajanega postajališčnega objekta, namestitev novih nadstrešnic ter informacijske in urbane opreme postajališča, ureditev nove zunanje razsvetljave postajališča ter sanacija podpornega zidu," so pojasnili pri Direkciji RS za infrastrukturo. Postajališče na Ravnah bi bilo že pred leti potrebno temeljite obnove.

Železniška postaja Ravne na Koroškem - obnova se je končno začela. 
Jasmina Detela

Prodaje vozovnic pri blagajni še vedno ne bo

A kot vse kaže, spremembe na tem področju ne bo. "Železniška postaja Ravne je bila med letoma 1968 in 1970 prekategorizirana iz postaje v postajališče, ukinjen pa je bil tudi prometnik na postajališču. Prodaja vozovnic pri blagajni se je prenehala leta 2008, po obnovi postajališča pa ni predvidena ponovna uvedba prodaje," razložijo pri direkciji RS za infrastrukturo.
In v kakšnem stanju so druge postaje in postajališča na regionalni progi Maribor-Prevalje-državna meja? Na direkciji odgovarjajo, da so objekti redno vzdrževani in so v relativno dobrem stanju. V sklopu rednega vzdrževanja je bila v letu 2016 obnovljena postaja Vuhred (okna, streha, fasada). Na postajah Podvelka, Dravograd, Vuzenica so v obdobju od leta 2014 do 2017 zamenjali stavbno pohištvo (okna in vrata) in strešno kritino. V letu 2014 je bila na postaji Ruta zamenjana strešna kritina, na postaji Prevalje pa obnovljena streha in fasada. Na vseh postajah so bile v tem obdobju obnovljene tudi sanitarije in čakalnice. V letu 2014 je bilo popolnoma obnovljeno tudi postajališče Ruše - tovarna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta