Aleksander Sekulić: Na trenutke mi je delovalo, da imam ekipo iz NBA-jevcev in evroligašev

07.08.2021 22:10
Slovenski selektor o strahu celega sveta, treh finalih, sodelovanju z Dončićem, obrambi evropske krone
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Običajno je bil za tuje novinarje v Tokiu bolj redkobeseden, čeprav je tudi na ta način veliko povedal, a ko se je olimpijski košarkarski turnir pripeljal h koncu in je Slovenija z Avstralijo igrala zadnjo tekmo ter osvojila četrto mesto, Američani so zaradi televizijskega prenosa v domovino igrali pol dneva prej, se je slovenski selektor precej razgovoril. Tudi o manj prijetnih stvareh na Japonskem, krivic do Luke Dončića, sodnikih … A seveda je največ hvalil svoje fante za vse, kar so mu pričarali v zadnjih dveh mesecih.

"Res so dali vse od sebe, pustili so srce na igrišču. Ne zgolj na zadnji tekmi, ampak na vseh, vse od 10. junija, ko smo se srečali. Žalostno smo turnir končali z dvema porazoma, eden je bil nesrečen, drugi pa zaslužen. Težko je dva meseca držati visoko formo na kakršnemkoli nivoju, mi pa smo bili na največjem odru z najboljšimi ekipami na svetu in to sem fantom tudi povedal v garderobi. Edini v top 4 smo morali za olimpijske igre skozi kvalifikacije. Imeli smo tri finala, prvo v Kaunasu proti Litvi, v Tokiu pa proti Franciji in Avstraliji. Želja je še bila, toda vsi so bili že izčrpani in čustveno izpraznjeni. Mislim, da odhajamo domov z dvignjenimi glavami, ponosni. Ob prvi prisotnosti smo šokirali svet, vsi so se nas bali," je dejal Aleksander Sekulić. Nato je pred peščico slovenske sedme sile povedal še sledeče:

O prerekanju s sodniki na tekmi s Francijo, kar se je nadaljevalo proti Avstraliji: "Delno to drži. Sigurno vpliva na našo igro, da se ukvarjamo s sodniki, je pa igralcem po drugi strani ob krivici težko. Žrtvuješ celo poletje, daješ vse od sebe in se ti to zgodi. Kot sem že izpostavil, je po mojem mnenju Luka Dončić najboljši igralec na svetu, po mnenju drugih pa spada med najboljše. Na njemu se zvrstijo različne obrambe, igralci z raznimi prijemi, nekateri so dovoljeni, drugi niso, problem pa je v tem, da se igralca ne zaščiti. Če je nekdo tepen celo tekmo, trpi. A moram poudariti, težko je prenesti ta poraz, vendar ne krivimo nikogar, le same sebe, Avstralija je bila boljša in je zasluženo zmagala. Imeli so Pattyja Millsa, ki je odigral fantastično. Poskušali smo vse, da ga ustavimo, ampak je verjetno odigral najboljšo tekmo v karieri. Na koncu je dobil še podporo soigralcev, zadevali so tisti, ki ponavadi ne. Dvignil jim je samozavest."

EPA

O pomenu podviga za slovensko košarko: "V prvi vrsti mislim, da smo šokirali ves svet. Kako smo igrali, kako smo bili povezani in že dejstvo, da se nas je vsaka ekipa bala, da so k nam pristopili z velikim spoštovanjem, pove veliko. Smo četrti na svetu, na trenutke mi je delovalo, da imamo ekipo sestavljeno iz NBA-jevcev in evroligašev, ker smo proti takšnim igrali in bili boljši od njih, da se včasih vprašam, kako to, da naši ne igrajo evrolige. Ampak to pove veliko o naši ekipi, kako smo igrali in bili povezani."

O Dončićevi napovedi boja za zlato na Eurobasketu 2022: "Vsi igralci, vključno z Luko, so prišli sem narediti rezultat, se boriti za slovenski dres, slovenski grb. Pred nami so najprej kvalifikacije za svetovno prvenstvo in nato evropsko. Branili bomo naslov evropskega prvaka in prav je, da tako razmišljamo.

EPA

O spoznanjih v zadnjih dveh mesecih: Vsi smo se veliko naučili, veliko je prinesel olimpijski turnir. Pokazal je, na kak način moramo igrati in katere stvari izboljšati, če želimo biti konkurenčni najboljšim in kdaj poseči po olimpijski medalji."

O dolgoročnem sodelovanju Dončića z reprezentanco: "Ne vidim razloga, zakaj ne. Upam in si iskreno želim, da bo Luka prisoten. Morate vedeti, da je imel za sabo zelo naporno sezono v ligi NBA in se je priključil po le treh, štirih dneh. To veliko pove, kak pristop ima do košarkarske zveze, reprezentance in svoje države."

O prihodnosti slovenske košarke z evropskimi prvaki do 20 let: "Igrajo izjemno kot tudi reprezentanca do 18 let. Spremljamo jih. Mislim, da je zanje najbolj pomembno, da igrajo po klubih na mednarodni ravni, da dobivajo izkušnje za takšne tekme, kot jih potrebujemo. Igramo proti najboljšim ekipam na svetu, kvalifikacije bomo igrali proti nasprotnikom z izjemnimi posamezniki z evroligaškimi ali vsaj eurocup izkušnjami. Predvsem gre tu apel na klube, da dajo fantom minutažo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta