Dončić uradno potrdil to, zaradi česar so stavnice denar izplačevale že vnaprej

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.06.2019 15:33

Kar 98 možnih glasov oziroma 496 točk možnih točk je prejel Dončić, 301 točko Trae Young, 66 točk DeAndre Ayton.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
20-letni košarkar je uradno potrdil to, zaradi česar so stavnice denar izplačevale že vnaprej.
Gary A. Vasquez

Kar 19,1 točke na tekmo, 8,1 podaje in 3,7 skoka je odlična statistika za ligo NBA. Še posebej za novinca! A niti to ni pomagalo Traeju Youngu, da bi postal novinec leta. Ker na tem svetu obstaja še – Luka Dončić. Beno Udrih in Aleksander Vujačić se lahko pohvalita z dvema šampionskima naslovoma, tudi Radoslav Nesterović z enim, Goran Dragić se je prebil do mesta na tekmi "all stars", a nihče ni že v prvem letu tako impresioniral ameriške celine (Evropa ga je z nazivom MVP-ja evrolige spoznala že prej), da bi si kot prvi Slovenec nadel trofejo novinca leta.
Bodimo iskreno – to niti ni novica. Kaj šele presenečenje. Dončić je v zahodni konferenci vendarle osvojil vseh pet nazivov novinec meseca. A na vzhodu, kjer mu je enak dosežek za las spodletel, se je v drugi polovici sezone razigral Trae Young. Prepozno. Dončić je pred dvema mesecema in pol svojo debitantsko sezono zaključil s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šestih podaj. Povedano drugače: v Dallasu, ki ga je po lanskem naboru pripeljal prav v zameno za Younga, je bil najboljši strelec, podajalec in skakalec ekipe.

"Ko sem zaslišal svoje ime, sem bil v solzah"

Da bo osvojil laskavi naziv novinca leta, je bilo le še vprašanje časa oziroma datuma prireditve. V to je denimo verjela celo stavnica MyBookie, kjer so tistim, ki so stavili na Dončića, denarno nagrado izplačali celo predčasno. Na lepe oči so se tako poslovili od več kot 130.000 evrov. Kot bi slutili, da bo Dončić v glasovanju prejel kar 496 od možnih 500 točk. "Srce mi je razbijalo. Ko sem zaslišal svoje ime, sem bil v solzah," je dejal najboljši novinec: "Najprej bi rad čestital Traeju in DeAandreju Aytonu za izjemno sezono. In ne le njima, mislim, da je bila v tej sezoni izjemna generacija novincev, ki lahko naredi še veliko v ligi NBA. Rad bi se zahvalil soigralcem, dekletu in družini." Na gala prireditvi v Los Angelesu sta ga spremljali dekle Anamaria Goltes, mama Mirjam Poterbin ter babica Milena Poterbin.
Dončičeva era se je v NBA sicer začela precej drugače kot v Evropi. Če je na Stari celini osvajal ne le posamične, pač pa tudi moštvene lovorike z Realom, se je v NBA moral privaditi, da najboljši novinci praviloma končajo v najslabših klubih. Frustracij ni manjkalo, spoznal je tudi meje za tehnične napake pri ameriških sodnikih, njegov Dallas pa je sezono z 82 tekmami končal pri 33 zmagah, na predzadnjem mestu zahodne konference. A Dončićeva tekmeca med novinci sta slast uspeha okusila še manjkrat – prvi izbor DeAndre Ayton se je s Phoenixom veselil 19-krat, Young z Atlanto 29-krat.

Žirija Dončiću tokrat namenila, kar mu pripada

Morda je prav neuspeh ekipe, ki je sredi sezone doživela popolno preobrazbo, na koncu poskrbel za to, da Dončić ni bil del tekme vseh zvezd. Navkljub ogromni popularnosti, od navijačev je namreč prejel kar 4,2 milijona glasov ter na Zahodu zaostal le za LeBronom Jamesom, mu mediji, drugi NBA-košarkarji in trenerji niso bili tako naklonjeni in so mu vrata na poti do zvezd zaloputnili pred nosom. A le za kratek čas. Če se je takrat legendarni Shaquille O'Neal čudil izzidu glasovanja, je tokrat ob podelitvi prišel na svoj račun in lovoriko izročil Dončiću. Žirija, sestavljena iz ameriških in kanadskih novinarjev, je Dončiću tokrat namenila, kar mu pripada. Nagrado za novinca leta je dobil šele kot drugi Evropejec po Pauju Gasolu (2002).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta