(FOTO IN VIDEO) Luka bo lahko šel prvič na pivo, Miami bo znova glavno mesto Slovenije

V noči s petka na soboto bo Miami ob gostovanju Dallasa znova utripal v slovenskih ritmih: košarkarski spektakel med Goranom Dragićem in Luko Dončićem naj bi si ogledalo okoli dva tisoč slovenskih navijačev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Dragić je na zadnji tekmi Minnesoti nasul 16 točk. 
Andrej Petelinšek

Miami bo v petek zvečer po lokalnem času (v soboto v zgodnjih jutranjih urah pri nas) znova glavno mesto Slovenije. Tako je namreč edinstveno košarkarsko tekmo v ligi NBA zaradi slovenskih navijačev lani marca opisal trener Miami Heatov Erik Spoelstra. Na tribunah dvorane American Airlines v Miamiju se je zbralo vsaj dva tisoč Slovencev, ki so glasno vzpodbujali slovenska košarkarska asa Gorana Dragića na strani gostiteljev in Luko Dončića v dresu Dallasa. Tedaj se je zmage s 105:99 veselil zlati kapetan slovenske reprezentance, ki je dosegel trojni dvojček (23 točk, 12 skokov in enajst podaj), tekma z drugačnim navijaškim vzdušjem, kot so ga vajeni Američani, pa je še dolgo odmevala. In leto dni kasneje vse kaže, da se bo zgodba v Miamiju ponovila - na Florido znova prihajajo Dončićev Dallas in tudi množice navijačev iz Slovenije.

{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1233278011992137730?s=20{/twitter}

{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1233284120798584832?s=20{/twitter}

Miamiju in Dallasu gre v letošnji sezoni bistveno bolje kot v lanski, ko se nista uvrstila v končnico, tokrat pa jima ta skoraj ne bi smela uiti. Za ekipo Gorana Dragića je sicer porazen februar - po sredinem presenetljivem porazu z Minnesoto imajo v tem mesecu razmerje zmag in porazov 4:7, a so s skupnim rezultatom 36:22 še vedno na visokem četrtem mestu vzhodne konference (za Milwaukeejem, Torontom in Bostonom). Tudi razlika do osmega mesta, ki še vodi v končnico, je več kot deset zmag. Lani je imel Miami ob tem času le 26 zmag in 32 porazov.


Dragić: Obisk navijačev mi veliko pomeni

A slabše igre v tem mesecu so v tabor Vročice vnesle kar nekaj nemira. Zelo kritičen do predstav Miamija je prav Goran Dragić, zato ni bilo nobeno presenečenje, da so ameriški novinarji po porazu z Minnesoto najprej "napadli" prav slovenskega asa. Z odkrito analizo težav jih tudi tokrat ni razočaral. "To so tekme, ki bi jih morali zmagati. Občutek imam, da nismo ista ekipa kot v prvem delu sezone. S takšno igro nimamo nobenih možnosti v končnici, ki pa je za vogalom," je dejal Dragić, ki ga moti, da imajo v igri preveč nihanj.

"V začetku sezone sta bili naša identiteta in moč, da smo znali tekme s tesnim rezultatom pripeljati do zmage. Tudi če nam v napadu ni steklo, smo stopili skupaj v obrambi. Težko je in nihče nam ne bo pomagal, sami moramo ugotoviti, kaj trenutno delamo narobe," je dejal Dragić, ki je v 26 minutah dosegel 16 točk, štiri skoke in štiri podaje.

Goran Dragić na parketu dvorane American Airlines v Miamiju.
Andrej Petelinšek


Dončić: Za rojstni dan si želim le zmago


Na strani Miamija je vsaj statistika, ki jo imajo Američani razdelano do najmanjših podrobnosti - Dallas so premagali na zadnjih petih medsebojnih tekmah, nazadnje decembra lani v Teksasu, ko so gostitelje ugnali v podaljšku. Na tisto tekmo ne Dragić ne Dončić nimata ravno lepih spominov - prvi zaradi poškodbe sploh ni igral, Luka Magic, kot je eden izmed številnih vzdevkov mladega Ljubljančana, pa si je prav na tisti tekmi zvil desni gleženj, kar ga pri igri ovira še danes. Dallas ima kljub občasni odsotnosti Dončića solidno razmerje zmag in porazov, 36:23, kar ga uvršča na sedmo mesto zahodne konference. Pri tem je tretje mesto precej bližje kot deveto.
{twitter}https://twitter.com/AljosaPersak/status/1233048238523060224?s=20{/twitter}
Dončić pa prihaja na rojstnodnevno zabavo v Miami na krilih nove vrhunske predstave v teksaškem obračunu s San Antoniom, na katerem je dosegel že 21. trojni dvojček v karieri (26 točk, deset skokov in 14 podaj v 37 minutah). S tem je še pred polnoletnostjo po ameriško izenačil Dallasov rekord z največ trojnimi dvojčki, ki ga v dresu Teličkov drži legendarni Jason Kidd. Na sredini tekmi s San Antoniom je slovenskim navijačem ob koncu prve četrtine zastal dih, saj si je Dončić poškodoval palec na levi roki in za nekaj časa celo zapustil dvorano, a se je na olajšanje vseh nato vendarle vrnil v igro. "Preverili bomo, kako je z levo roko, ampak ni nič resnega. Že tako je ne uporabljam veliko," je povedal po tekmi, pri čemer velja opozoriti, da še vedno ni povsem saniral poškodbe gležnja. Na vprašanje ameriških novinarjev, kaj si želi za 21. rojstni dan, pa je odgovoril: "Le novo zmago. Sicer pa mi ta številka ne pomeni prav veliko, saj v naši državi postaneš polnoleten pri 18 letih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta