Ko tuji odpadejo, je dober domači: Sekulić ostaja selektor slovenske košarkarske reprezentance

Zoran Mijatović
06.05.2021 20:12
Đorđević in Obradović sta vabilo odklonila, Itoudisa je odvrnil koronavirus, Pascuala evroligaški spored
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi izziv za Sekulića se bo ob koncu junija in začetku julija čez Litvo uvrstiti na olimpijske igre.
FIBA

Tresla se je gora, rodila se je miš. Čeprav so si na Košarkarski zvezi Slovenije v zadnjem letu za selektorja želeli številna slovita imena - Srba Aleksandar Đorđević in Željko Obradović sta ponudbo takoj zavrnila, CSKA-jev Grk Dimitrios Itoudis in Zenitov Španec Xavi Pascual pa sta se že pogajala -, na selektorskem stolčku evropskih prvakov še dve leti ostaja trener češkega Nymburka Aleksander Sekulić, ki je reprezentanco uspešno popeljal skozi kvalifikacije za EP 2022.

"Sekulić ni bil nikakršna rezerva, prav s tem rezultatom se je vrinil v najožji krog kandidatov," zagotavlja predsednik KZS Matej Erjavec. "Ni skrivnost, da sta bila osem mesecev favorita Itoudis in Pascual. Z Itoudisom smo bili blizu dogovora. Njegova edina pogoja sta bila, da mora imeti dovolj časa za pripravo z ekipo in svoj strokovni štab. Dogovorjeni smo že tudi bili, da bo del tega prejšnji selektor Rado Trifunović. A potem je prevladal koronavirus. Če ga ne bi bilo, bi bili že dogovorjeni." Kmalu zatem je prvi favorit postal Pascual: "Tudi z njim, kar se tiče financ, ni bilo nobenega problema. Obema je bil izziv voditi evropske prvake na čelu z Luko Dončićem. Kar se tiče strokovnega štaba, je bil Pascual še lažji pogajalec - želel si je pripeljati le enega svojega pomočnika, ostali bi lahko bili naši." Pogajanja z obema so trajala dolgo. "Tudi zato, ker se o vsem ne moreš pogovarjati prek zooma. S Pascualom smo se tako srečali februarja v Beogradu, ko je z Zenitom gostoval pri Zvezdi," dodaja Erjavec.

A tudi iz te moke ni bilo kruha. "Problem je evroliga, ki ne spoštuje Fibinih kvalifikacijskih terminov. Kot je za kvalifikacije težko dobiti evroligaške košarkarje, je tudi evroligaške trenerje. Srbi sicer imajo Fenerbahčejevega Igorja Kokoškova, a so se že pojavljale težave z njegovo prisotnostjo. Kot reprezentanca takšnim selektorjem nismo sposobni postavljati pogojev, saj se ve, kdo je njihov primarni delodajalec," razloži predsednik KZS. Da bi imeli "zvezdniškega" selektorja samo za veliko poletno tekmovanje, kot so denimo prihajajoče olimpijske kvalifikacije in olimpijske igre ali EP 2022, pa ni prišlo v poštev. "Pri nas so kvalifikacije za veliko tekmovanje enako pomembne kot to veliko tekmovanje, saj sicer ne moreš nanj. Ko smo iskali selektorja, smo razmišljali o vseh tekmah, tudi kvalifikacijskih. Nehvaležno bi bilo, če bi se na tekmovanje uvrstil en selektor, drugi pa ga potem ne bi povabil v štab za to tekmovanje."

Aleksander Sekulić je seveda vse prej kot neizkušen selektor; v štabu članske reprezentance je že 15 let, z njo je sodeloval na štirih EP, dveh SP in olimpijskih kvalifikacijah 2008 v Atenah. Z vlogo rezervista oziroma s tem, da se je njegovo ime med kandidati pojavilo šele novembra, se kaj posebej ni obremenjeval: "Vodstvo zveze mi je jasno povedalo, kakšne so njihove ideje in kakšne namene imajo. Govor je bil o dveh velikih imenih evropske košarke, zato s tem nisem imel težav niti nisem bil užaljen. Nobenega problema ne vidim. To je del posla, s katerim se ukvarjam."

Kot dodaja, so v njegovem Nymburku, s katerim se pripravlja na končnico češke lige, ponosni, da imajo v svojih vrstah selektorja. Se bo pa njegov fokus kmalu preusmeril v reprezentanco, s katero se bo v pripravah na olimpijske kvalifikacije (te bodo konec junija) zbral okrog 7. junija. Če se z Dallasom (Luka Dončić) oziroma Denverjem (Vlatko Čančar) ne bosta uvrstila v konferenčni finale, sta NBA-jevca že napovedala svoj prihod. Edina težava je centrski položaj, saj si je naturalizirani Američan Jordan Morgan huje poškodoval koleno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta