(POGOVOR) Jure Zdovc o uvrstitvi slovenskih košarkarjev na OI: Česa takega že dolgo nisem videl

Zoran Mijatović
06.07.2021 08:01
Nosilec (jugoslovanskega) srebra iz Seula 1988 je prepričan, da je tudi košarkarska medalja iz Tokia 2021 realen cilj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Zdovc je prepričan, da so Dončićevi pomočniki Zoran Dragić (na fotografiji), Jaka Blažič in Klemen Prepelič na vrhuncih karier.
Sašo Bizjak

Je eden redkih nekdanjih slovenskih košarkarjev, ki se kiti z olimpijsko medaljo. Osvojil jo je seveda z jugoslovansko reprezentanco v Seulu 1988. Da bi na največji športni dogodek popeljal še Slovenijo, so zmanjkali milimetri. Čeprav je bil Jure Zdovc 5. julija 1992 s 33 točkami najboljši strelec tekme, njegova trojka za zmago proti Skupnosti neodvisnih držav (SND) ni šla skozi mrežico (82:84) in sanj o olimpijskih igrah je bilo konec. Tudi ko je bil v selektorski vlogi, se stvari za tak mejnik niso poklopile.

Zdaj so se, je prepričan: "Če sem čisto pošten - sploh ne vem, kdo bi lahko premagal takšno reprezentanco, kot jo imamo zdaj. Ne bi rad dajal pritiska na igralce in trenerje. Morda ugotovitev tudi deluje čudno in neskromno, a dejansko tako mislim." Pa ne le zato, ker je Luka Dončić trenutno eden najbolj vročih košarkarjev na planetu: "Govorim o celotnem paketu. Naša zveza je absolutno zadela z Mikom Tobeyjem. Ta ekipa je napadalno nerešljiva uganka za nasprotne obrambe. Skoraj nemogoče jo je ustaviti. Litva sploh ni imela možnosti, še posebej ne s to ekipo, ki jo ima. Pa so igrali doma!"

Konkurenčni celo Američanom

Kot ugotavlja nekdanji selektor iz let 2009 ter 2014 in 2015, so po drugi strani slovenski košarkarji, nekatere je tudi sam vodil, zdaj na vrhuncu moči in kariere: "Ciljam na Zorana Dragića, Jako Blažiča, Klemna Prepeliča, konec koncev tudi Alekseja Nikoliča. Te igralce že dlje časa spremljam in vem, česa so sposobni. Če ne bo kakšnih poškodb ključnih dveh, torej Dončića in Tobeyja, bodo tekmeci v hudih težavah. Onadva razširita raketo in potem imamo cel kup prej omenjenih košarkarjev, ki prebijajo. Pogosto sem kritičen, iščem napake, a tokrat res ne vem, kdo bi to ekipo lahko ustavil." Seveda se nam v misli prikrade ena ekipa - Američani, ki na olimpijske igre venomer prihajajo v močnih zasedbah, in tudi letos ne bo nič drugače. "Hm ... Ne vem. Naši dajejo po 60 točk na polčas. Česa takega že dolgo nisem videl ..."

Tudi Jaka Blažič je dobro pomagal prvemu zvezdniku, je prepričan nekdanji selektor.
Reuters

Zdovc, kolikor ga poznamo, kot nekdanji obrambni specialist sicer še raje vidi čvrsto obrambo. A nekdanji podcenjeni ostrostrelec - spomnimo, SND-ju je nasul 33 točk - ne pozablja na pomembnost napada: "Ni veliko filozofije - treba je dati čim več košev in jih prejeti čim manj. Je pa res, da se to včasih tepe, ker te garanje v obrambi malo utrudi za napad in obratno. A specifika te ekipe je, da ji doslej niti ni bilo treba kaj pretirano igrati obrambo. Ko pa je bilo potrebno, so odigrali vrhunsko. Kolikor potrebujejo, da zlomijo ekipo, bodo tudi naredili."

Slovenija lahko cilja na medalje

In kar je Zdovcu ležalo na koncu jezika, smo tudi izvabili na plano: "Ta Slovenija lahko absolutno cilja na medalje!" To bi bil morda celo presežek naslova evropskih prvakov, za katerega se zdi, da ga slovenska košarka ni v popolnosti izkoristila. "Mi smo svoje opravili, ko smo postali evropski prvaki. O tem, kar se je zgodilo potem, je brez zveze debatirati, ker je neregularno. Že te kvalifikacije so konec koncev neregularne. Kaj lahko bi se zgodilo, da Dončića ne bi bilo. Ne nazadnje so imele številne reprezentance košarkarje še v ligi NBA. Da o kvalifikacijskih oknih za velika tekmovanja, v katerih ne morejo igrati niti evropski igralci iz evrolige, sploh ne govorim."

Tudi zato je Slovenija ostala brez SP 2019 in bilo je potrebno posebno vabilo Fibe, da se je na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici (takrat 16.) sploh lahko udeležila letošnjih olimpijskih kvalifikacij. "Letos se nam je spet končno poklopilo, da se je ekipa sestavila, da je Luka zraven in da so na zvezi dobro unovčili naturalizacijo. Če bi imeli Jordana Morgana … On je drug tip igralca kot Tobey. Ta razširi raketo, ne smeš ga pustiti samega na trojki. Hkrati še vedno imamo Žigo Dimca na centru, ki lahko da nekaj čvrstine. Proti Litvi smo nekaj časa na tem položaju igrali celo s Čančarjem. Veliko ekip zdaj igra tako imenovani small ball. Tudi Italijani so se tako uvrstili na olimpijske igre. Takšni so trendi. Jaz sem samo prosil Boga, naj igra Valančiunas, saj je to šlo nam v prid. Oni so igrali le na njega, niso mogli razviti igre, niti nimajo šuterjev. Kot pravim, Litva nam res ni mogla biti kos."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta