(FOTO in VIDEO) Slovenci v Kaunasu slavili uvrstitev na olimpijske igre, na tiskovni konferenci odmevalo "Mi Slovenci!"

Zoran Mijatović
04.07.2021 20:17
Novo poglavje slovenske košarkarske zgodovine, reprezentanca se je prvič uvrstila na olimpijske igre. V finalu olimpijskih kvalifikacij so Slovenci s 85:96 premagali Litvo, v Tokiu Slovenijo čakajo Španija, Argentina in Japonska
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo ime tekme je bil Luka Dončić s trojnim dvojčkom.
Reuters

Štiri leta po zgodovinskem zlatem Eurobasketu je slovenska košarka dosegla nov mejnik. Kar ni uspelo Juriju Zdovcu z zadnjim metom v olimpijskih kvalifikacijah leta 1992 proti SND-ju ali generaciji z Lakovićem, Bečirovićem in Nesterovićem leta 2008, je zmogla druščina na krilih Luke Dončića, ki je v dresu slovenske reprezentance še nepremagan: reprezentanca bo prvič doslej zaigrala na olimpijskih igrah, kjer jih v skupini C že čakajo Španci, Argentinci in gostitelji Japonci.

 

Luka Dončić Slovenijo popeljal na olimpijski turnir v košarki v Tokiju.
 
EPA

Nič zato, če so Litovci napolnili Žalgirio Areno v Kaunasu, nič zato, če so zbrali popolno reprezentanco z dvema NBA-jevcema pod koši. Njihova serija sedmih zaporednih uvrstitev na olimpijske igre (v kateri so osvojili tri bronaste medalje) je zaključena, slovenska se začenja. S 96:85 se je namreč zaključila poslastica olimpijskega turnirja, finale, kakršen se je pričakoval že od žreba.

Reuters

Legendarni Arvidas Sabonis je tako moral stisniti zobe in roko - ne sinu Domantasu, ampak Luki Dončiću, absolutno najboljšemu košarkarju turnirja. Član idealne peterke v minuli sezoni lige NBA je v 33 minutah in 42 sekundah dosegel 31 točk, deset skokov in enajst podaj, torej trojni dvojček. "Brez besed. To je bila zelo težka tekma. Vsi smo si želeli tega, to je bil naš cilj in zdaj ga bomo proslavili," so bile njegove prve besede za Kanal A. "V naši ekipi je takšna kemija ... Vsi pustijo vse na igrišču. Jaz sem prišel sem, da zmagamo. Olimpijske igre so enkratna priložnost v življenju."

Reuters
Reuters
Reuters

Odločilni dvoboj je bil prava košarkarska poslastica in bo šel v anale ne le zaradi dosežka, temveč tudi zavoljo nepopustljive, gledljive vrhunske košarke. Ekipi sta začeli precej enakovredno in s pričakovano taktiko - Slovenci so bolj računali na met od daleč, Litovci na igro pod košem. A ko je Sabonis prejel drugo osebno napako, sta Dončić in druščina potegnila ter si še v uvodni četrtini priigrala deset točk razlike (28:18). Gostitelji so se do polčasa vrnili in dvoboj spet postavili na začetno točko (52:52). Kaj je igralcem v garderobi dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić, še ni znano, a njegovi varovanci so po vnovični vrnitvi na parket z delnim izidom 9:0 spet prešli v vodstvo in ga več niti za trenutek ne spustili iz rok.

Reuters

"Zelo sem ponosen na to, kar smo naredili sredi Kaunasa proti favorizirani Litvi. Ponosen sem, da so fantje igrali tako srčno, borbeno. Kar je najbolj pomembno - vsi zaupajo Luki. Nihče se ne sili v ospredje in spoštujejo, kar Luka prinese reprezentanci," je prvi mož slovenske stroke dal vedeti, kdo je njegova podaljšana roka na igrišču. A ne gre zanemariti, da so ob Dončiću tudi ostali košarkarji prikazali vrhunske predstave. Dvomestno število točk so dosegli še Vlatko Čančar (18), Jaka Blažič (16) in Mike Tobey (13). Omenjeni so, tudi v najbolj kritičnih trenutkih tekme, skupno zadeli kar deset trojk iz 14 poskusov in litovski upi so bili tako predčasno, brez napete končnice, razblinjeni. Že pred omenjeno tekmo je Slovenija absolutno nadigrala vse tekmece v olimpijskih kvalifikacijah. Angola je padla za 50 točk, Poljska za 35, Venezuela za 28.

EPA

Na olimpijskem turnirju Slovenijo 26. julija čaka Argentina, 29. julija gostiteljica Japonska, 1. avgusta pa Španija, ki je leta 2019 osvojila naslov svetovne prvakinje. Po novem sistemu se iz treh takšnih skupin v četrtfinale uvrstijo vse prvo- in drugouvrščene reprezentance ter dve tretjeuvrščeni. Izločilni boji so tako absolutno dosegljivi, potem pa … V boju za medalje se nikdar ne ve. Ekipa z Dončićem je sposobna velikih stvari. Dokazano. Dvakrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta