(POGOVOR) Klemen Prepelič: Spomnim se tiste tekme z Nemci, tudi jaz sem jokal, ampak danes se to ni ponovilo

03.08.2021 07:20
Bistriški ostrostrelec po uvrstitvi slovenskih košarkarjev v polfinale olimpijskega turnirja, kjer v četrtek pričakujejo Italijane ali Francoze.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Z blaženim nasmehom je prišel iz dvorane, na poti proti garderobi se Klemnu Prepeliču nikdar težko ustaviti, zgovoren je 28-letni Bistričan. Sploh po takšnem uspehu, kot je uvrstitev v polfinale olimpijskega turnirja. "Sliši se mogoče prelepo, marsikdo ni verjel. Mi smo, potihem smo napovedovali boj za medalje, zdaj lahko na glas povemo, da se borimo. Še ena pravljica se nadaljuje," je bil po uspehi proti Nemcem zadovoljen eden od strebrov naše igre. Tokrat sicer ni imel povsem mirne roke, a je zadel v odločilni zadnji četrtini in končal s tremi trojkami vpisanimi v statistiko. Že nekaj minut pred koncem tekme so Slovenci odločili o zmagovalcu ter potniku med najboljšo četverico.

Za Nemce je dejal, da jih niso z ničemer presenetili. "Vemo, da je nemška nacija zelo organizirana, tako so tudi košarkarji. Na srečo je njihova igra zelo predvidljiva. Vedeli smo, da se bo nekdo razigral, v drugi četrtini se je Lo s 'step back' meti. Enostavno ima njegov met zelo visok odstotek, težko ga je bilo pokrivati, ampak smo šli na polčas z nerealno prednostjo. Nemci so bili za odtenek boljši, ampak v začetku tretje četrtine je naša začetna peterka naredila potreben preskok do desetih, 13 točk prednosti. Potem so se Nemci držali na tej razliki, ampak v zadnji četrtini, ko smo zadeli nekaj odprtih metov, stekli dvakrat v kontro, dosegli par lahkih košev, je hitro šlo čez 20 točk in je bilo jasno, da je vsega konec," je Prepelič ocenil četrtfinale za zgodovino, ko so tudi zacelili rane iz Beograda leta 2005. Takrat so na Eurobasketu naši s sanjsko zasedbo, z Nachbarjem, Nesterovićem, Milićem, Bečirovićem, Brezcem, Lakovićem in drugimi ciljali najvišje, potem pa so jih v četrtfinalu ustavili - Nemci. Tokrat je bila druga zgodba, o tem in še čem je stekel pogovor s slovenskimi novinarji v Saitama Super Areni.

Ob trojki v zadnji četrtini se vam je odvalil kamen?

"Ja, ni lahko, težko je igrati, tekma je bila fizična, dosti je bilo nervoze na igrišču iz strani vseh akterjev, nas, Nemcev, tudi sodnikov. Vložek je bil ogromen. Oni mogoče niso imeli veliko za izgubiti, mi smo imeli ogromno. Spet smo povzročili neko evforijo v Sloveniji, verjeli smo v to zgodbo in si nismo smeli dopustiti padca."

Veste, koliko ljudi je bedelo to noč v Sloveniji?

"Ne, ampak verjetno vsi."

Koliko pride ta zgodba do vas?

"Ogromno. Meni domači veliko povedo, ponosni so na nas, tudi žena in mali mi. Mislim, da je prelepo, da je vse skupaj ena lepa pravljica. Mislim tudi, da se v polfinalu ne bo končalo."

Koliko vam je žal, da ni tukaj Slovencev, bližnjih, navijačev?

"Zelo. To bi bil le še dodaten 'push' v hrbet, ko smo že prikrajšani za nekaj moči. Ampak tudi sami smo ena lepa družina, stojimo si ob strani. Mislim, da smo v nekem našem balončku, v katerega ne spustimo vsakega."

Lahko samo še nas, novinarje, haha.

"Lepo, da ste tu, hvalabogu, da delate pritisk. Po eni strani se tudi mi hranimo s tem."

Francozi ali Italijani? Je glede nasprotnika v polfinalu enak odgovor kot v nedeljo?

"Ja, vseeno nam je. Najprej treba vedeti, da na olimpijskih igrah ni lahkih nasprotnikov že v skupinskem delu, kaj šele v polfinalu. Prišli smo med najboljše štiri ekipe na svetu. Marsikdo sploh ni prišel na ta turnir, Srbi, Kanadčani, Grki … da ne naštevam. Vsi bi rekli, če bi bil nekdo, bi bil ta … Mi smo tudi mogoče imeli srečo, da je Luka izpadel v play-offu v ligi NBA, včasih jo moraš imeti.

Se spomnite tiste tekme z Nemčijo na evropskem prvenstvu v Srbiji?

"Seveda se spomnim, Sani (Bečorović) je bil najboljši strelec. Moj idol. Tudi jaz sem jokal takrat, ampak danes se to ni ponovilo. Takrat so imeli Dirka Nowitzkega, najboljšega igralca, zdaj ga imamo mi, Luka nas je spet potegnil naprej."

Ste se kaj pogovarjali o tisti tekmi?

"Ne, mislim, da je to nepotrebno. Posebej po tem, ko smo polni samozavesti, vzdušje je zelo pozitivno, družba je enkratna, sigurno je marsikomu kdaj bilo težko biti vstran od družine dva meseca, ampak si lajšamo položaj s tem, da se imamo radi. Kot sem rekel, pravljica se nadaljuje, prepričan sem, da se bo tudi v četrtek.

Vam je res vseeno za novega nasprotnika?

"Zagotovo. Naša igra je v tem trenutku zelo dominantna. Favoriti na papirju ne zmagujejo vedno. Mogoče bo spet kdo favorit proti nam, ampak prišli bomo skoncentrirani na to tekmo, pripravljeni, kot smo vedno, in dali svoj maksimum."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta