(ODZIVI) Slovenski košarkarji po bolečem porazu v polfinalu: Nismo še rekli zadnje besede

Slovenski košarkarji blizu boju za zlato kolajno, da bolj ne gre, a boleč poraz jim ne preprečuje, da si ne bi želeli brona.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Klemnom Prepeličem se je vse začelo in končalo.
Anže Malovrh/sta

Niz zmag slovenskih košarkarjev na olimpijski poti se je zaključil, pri osmih je obstala četa selektorja Aleksandra Sekulića. A čeprav je serija, ki so jo začeli v kvalifikacijah za Tokio, neverjetna, je bilo vseeno večerno razočaranje v japonski prestolnici veliko. Boleče. Zelo boleče, saj je bila Francija na kolenih. Klemen Prepelič je imel v rokah zaključno žogo za obračun za zlato olimpijsko medaljo proti sanjskemu moštvu iz ZDA. Toda ko le ne bi tako hitro zaključil pogajanj za novo pogodbo v ligi NBA Nicolas Batum, igralec Clippersov, ki je bil dovolj zbran, da je iz ozadja preprečil polaganje za zgodovinski slovenski uspeh, ki se je v Tokiu zdel tako blizu, kot se v prihodnosti ne bo več nikoli.

Enaki z manj mišicami in višine

"Klemnu bomo pomagali po najboljših močeh, pogovarjali se bomo z njim, ga bodrili, ker nas je on praktično pripeljal do tega. Nima si kaj očitati. Vse smo pustili na igrišču, mislim, da nihče od nas nima slabe vesti," je dejal Jaka Blažič. In tako nadaljeval: "Borili smo se do konca. Na žalost tokrat nismo imeli sreče. Boli, boli. Težko je zdaj karkoli povedati, po takšni tekmi. Boli, ker smo si zaslužili ta finale." Luka Dončić ni imel strelskega večera, kar je že hitro spoznal. Dal je zanj skromnih 16 točk, toda vlekel je nase francoske igralce kot magnet in delil žoge soigralcem ter končal pri 18 podajah. Nihče od Slovencev ni bil prav pri metu, le Mike Tobey, podaljšana roka našega prvega zvezdnika. So pa praktično vsi poskušali, kar 30-krat so vrgli izza črte, toda zadeli le desetkrat. Kljub temu so v prvem polčasu vodili, v drugem pa, ko so vajeti prevzeli galski petelini, so Blažič, Vlatko Čančar in s trojko Gregor Hrovat ujeli priključek. No, v zadnji minuti, ko so zaostajali za pet, je Prepelič zadel prosti met, še enega za tri točke, ostalo je pa znano ...

Nicolas Batum je na igrišču neusmiljen do Luke Dončića in drugih Slovencev, sicer pa človek z veliko začetnico.
Epa

"Čestitke Franciji za odlično tekmo, imajo izjemne posameznike, kar so izkoristili. A moji fantje so spet pustili srce na parketu, s tem nadoknadili višino in manj mišic, igrali so, kot da smo enaki. Naredili so nekaj napak, toda nič ni za zameriti. Na koncu si tam, kjer si, to je košarka. Žal zadnja žoga ni šla v koš in Francija je v finalu," je dejal Sekulić. Ponosen na svoje fante je bil tudi, ker so na neki način presegli ZDA. "Sanjsko moštvo ni doseglo toliko točk proti Franciji."

Zgolj lepe besede za soigralce je našel tudi vodja na parketu. "Vsi ste videli tekmo, ponosen sem na vse, od igralcev do strokovnega štaba, vse do drugega osebja. Dva meseca se že borimo, da smo zdaj tu, kjer nas marsikdo ni videl, žrtvovali smo celo poletje. Imamo še eno tekmo, nismo se še predali," je odločen Luka Dončić. Tekmo je končal s številnimi bojnimi ranami. Že v začetku je imel okrvavljen komolec, nato je ob reševanju žoge trčil v mizo ob igrišču in na tiskovno konferenco prišel z ledom na zapestju. "Nič mi ni, v redu bom," je odvrnil.

Anže Malovrh/STA

Niso še rekli zadnje besede

Pa ključni trenutek tekme, podaja Prepeliču? "Bil je odprt, podal sem mu, ker se mi je to zdela dobra izbira." Za svojo statistiko se ni oziral. "Izgubili smo tekmo, ni mi mar za drugo. Vsaka tekma je drugačna, tokrat mi met ni stekel. Mislim, da nismo odigrali odlično, smo pa vseeno imeli priložnost, da tekmo spreobrnemo, zadnja šansa je bila naša," je povedal Dončić. A Francozi so jim zaloputnili vrata pred nosom. Pa zaradi tega niso vzvišeno odkorakali z igrišča, po francosko, veselili so se kot majhni otroci. Nicolas Batum, ki je že v končnici lige NBA s Clippersi iz Los Angelesa izločil Dončića z Dallasom in Ljubljančanu prizadejal še en boleč poraz, je še posebej pokazal veličino. "Ob koncu tekme je prišel k meni in rekel, da sovraži igrati proti meni. V dobrem smislu. Zelo uglajena gesta, to spoštujem."

Anže Malovrh/STA

Francoze so najbrž Slovenci srečali še v nočnih morah. "Zagotovo bomo nekaj časa še razmišljali o njih, ampak v novem jutru bomo nanje zagotovo pozabili in se pripravili na Avstralijo. Medalja je še kar v igri, nismo še rekli zadnje besede," je prepričan Blažič. Tekma za tretje mesto je seveda še na pladnju in Avstralci so prav tako ranjeni po porazu z Američani. Bronasta kolajna ali četrto mesto ni vseeno. "Seveda, to vsi vemo, to nam je cilj. Avstralci so premagljivi in mi kažemo odlične predstave v Tokiu, z vsakim lahko igramo." Prvega četrtkovega polfinala si niso ogledali. "Ah, kje, pripravljali smo se na Francijo, počivali, poskušali biti čim bolj fokusirani na tekmi," je povedal Jaka Blažič. Zamujeno bodo nadoknadili, nato pa pride še ena zgodovinska tekma košarkarske reprezentance, ki bo podčrtala ne le njihovo uspešnost, ampak uspešnost celotne slovenske reprezentance na 32. olimpijskih igrah moderne dobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta