V ligi NBA odslej šteje vsaka zmaga

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
12.04.2022 06:00

Dragićev Brooklyn se bo v noči na sredo ob 1. uri s Clevelandom udaril za preboj v končnico, ki jo bosta Dončićev Dallas (proti Utahu) in Čančarjev Denver (proti Golden Statu) začela v soboto zvečer oziroma ponoči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je Rudy Gobert trikratni najboljši obrambni košarkar lige, bo imel spet težave - z Luko Dončićem.
EPA

V ligi NBA se je končal redni del sezone, vsi trije Slovenci pa bodo nadaljevali igranje. V nasprotju z Luko Dončićem (Dallas, četrti v zahodni konferenci) in Vlatkom Čančarjem (Denver, šesti v zahodni konferenci), katerih kluba sta si zagotovila nastop v končnici, si to Goran Dragić z Brooklynom šele mora priboriti v dodatnih kvalifikacijah oziroma na turnirju "play in". Ta bo na sporedu šele tretjič, drugič v tem formatu: moštva, ki so v obeh konferencah zasedla mesta od (vključno) sedmega do (vključno) desetega, se bodo za vstop v končnico udarila med sabo. Sedmo- in osmouvrščene ekipe morajo za dosego cilja v dveh priložnostih zmagati po enkrat, deveto- in desetouvrščene po dvakrat.

Kaj to pomeni v praksi? Brooklyn, ki je bil sedmi v vzhodni konferenci, se bo v noči na sredo ob 1. uri zjutraj spoprijel z osmouvrščenim Clevelandom. Če zmaga, je avtomatično uvrščen v končnico, med 16 najboljših ekip v ligi, če izgubi, bo imel v noči na soboto popravni izpit proti zmagovalcu dvoboja med devetouvrščeno Atlanto in desetouvrščenim Charlottom. Končnica se začne že v soboto, ko se bodo v osmini finala (oziroma uradno v prvem krogu) moštva udarila na štiri zmage.

Če bo Brooklyn premagal Cleveland, se bo v končnici pomeril z Bostonom, če zmaga šele v drugo, pa z Miamijem. Dallasov nasprotnik bo Utah Jazz, peta ekipa zahodne konference, Denverjev pa Golden State Warrios, tretja ekipa Zahoda. V sistemu 2-2-1-1-1 (dve tekmi doma, dve v gosteh, ena doma, ena v gosteh …) bo imel od "slovenskih" ekip le Dončićev Dallas zaradi boljše uvrstitve v rednem delu tekmovanja prednost prvih oziroma več tekem na domačem igrišču.

Zvezdniki proti mladcem

Kdo od slovenskih legionarjev bo igral, je še vprašanje. Goran Dragić je zaradi okužbe s koronavirusom izpustil zadnjih pet tekem, a naj bi se že bolje počutil in v torek treniral z ekipo. Brooklyn je s svojo sanjsko navezo Kyrie Irving-Kevin Durant že od začetka sezone sodil med glavne favorite za naslov, a Durant je zaradi poškodb izpustil 21 tekem rednega dela sezone, Irving pa se ni želel cepiti, zato domačih tekem sploh ni smel igrati. Tudi zato je Brooklyn tako nizko na lestvici, posledično je frustrirani James Harden izsilil menjavo v Philadephio, kar je v Brooklyn pripeljalo še Setha Curryja, Andreja Drummonda in Bena Simmonsa, ki v Philadelphii ni želel več igrati. Tudi za Brooklyn še ni debitiral, a bi se to v končnici bržčas lahko spremenilo. Brooklyn je favorit v dvoboju proti Clevelandu, kjer se je ekipa po odhodu LeBrona Jamesa leta 2018 povsem pomladila, v naslednjih treh letih pa ob 60 zmagah zabeležila kar 159 porazov.

Dončić in druščina v naletu

Še posebej pod drobnogledom slovenskih ljubiteljev košarke bo dvoboj Dallasa in Utaha - sobotni obračun bo ob Slovencem prijazni uri, sedmih zvečer -, a vprašanje ostaja, kako je s poškodbo Luke Dončića, ki je zadnjo tekmo predčasno končal zaradi bolečin v nogi. "Več bo znanega po podrobnejših pregledih. Takrat bomo naredili načrt za naslednje dni. Vsi upamo, da poškodba ni resna," si želi trener Jason Kidd. Dallas je v izvrstni formi - zmagal je na zadnjih 20 od 27 tekem -, Utah v mizerni - izgubil je sedem od zadnjih enajstih dvobojev. Pri Utahu so vidne razpoke v odnosu med prvima zvezdnikoma Rudyjem Gobertom in Donovanom Mitchellom, ki svojemu centru poda (ne asistira za koš!) le dve žogi na tekmo. Po drugi strani je Dončić po menjavi Kristapsa Porzingisa prerojen in je po vseh statističnih parametrih absolutno prva violina Dallasa. V letošnjih medsebojnih dvobojih je 2:2, a Dallas ima tudi zaradi prednosti domačega igrišča vlogo rahlega favorita. Po dveh zaporednih izpadih v prvem krogu končnice proti LA Clippersom imajo tako Dončić in druščina priložnost priti do prvega napredovanja po šampionski sezoni 2010-2011.

MVP ali udarna branilska linija?

Če o nastopih Dragića in Dončića še obstaja kanček dvoma, pa se po treh mesecih po poškodbi stopala na igrišče vrača Vlatko Čančar. Na zadnji tekmi rednega dela sezone je že odigral 24 minut, a v končnici gotovo ne bo imel tolikšne vloge. Pa četudi gre za dvoboj moštev, ki imata hude težave zaradi poškodb. Denver ostaja brez že dlje časa odsotnih Jamala Murrayja in Michaela Porterja, pri Golden Statu je "sveta trojica" Stepgen Curry, Klay Thompson in Draymond Green v celi sezoni skupaj odigrala enajst minut. V rednem selu sezone je bil Denver na krilih aktualnega (in bodočega) MVP-ja Nikole Jokića boljši s 3:1, a naveza trikratnih prvakov Curryja in Thompsona, ki ju dopolnjuje še letošnji novopečeni udeleženec tekme zvezd Andrew Wiggins, se zdi na zunanjih položajih (pre)močna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta