Afera Mariposa: Štajerskega hekerja Nemci niso izročili ZDA

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
23.05.2020 06:00

Matjaž Škorjanc, ki so ga lansko jesen aretirali v Nemčiji zaradi zahteve ZDA po njegovi izročitvi, se je po osmih mesecih izročitvenega pripora vrnil domov. "Trenutno se nahaja v karanteni," pravi njegov odvetnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj piše v utemeljitvi nemškega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo ZDA po izročitvi Matjaža Škorjanca, odvetnik ni mogel povedati, ker odločbe še ni videl.
Matjaž Škorjanc

Hitro kakor blisk se je na Štajerskem ta teden razširila novica, da se je Matjaž Škorjanc, v svetu spletnega kriminala znan kot Iserdo, iz nemškega pripora vrnil v domovino. Osem mesecev je ždel v priporniški celici v Münchnu in čakal, kako bo Nemčija odločila o zahtevi ZDA za njegovo izročitev. Američani si ga prizadevajo na zatožno klop posesti zaradi prodaje zlonamerne kode Mariposa, a jim je poskus znova spodletel. Enako kot že prej slovensko sodišče je zdaj zahtevo ZDA za izročitev Škorjanca zavrnilo tudi nemško sodišče, je potrdil njegov odvetnik Janko Jerman mlajši. Štiriintridesetletni heker svetovnega formata se je domov vrnil ta teden. Na kateri naslov, k staršem v Orehovo vas ali v Goriško ulico v Mariboru, kjer je živel nazadnje, odvetnik seveda noče razkriti, poudaril pa je, da "se trenutno nahaja v karanteni".

Dejanja ni nikoli priznal

Matjaž Škorjanc vpletenosti v afero Mariposa oziroma tega, da je programsko kodo ustvaril s slabimi nameni, ni nikoli priznal. Sodišče v Mariboru mu ni verjelo. Presodilo je, da je zlonamerno kodo prodal najmanj 223-krat in z njo zaslužil 114.451 evrov, zaradi česar ga je obsodilo na štiri leta in deset mesecev zapora. Računalniški strokovnjak je kazen že zdavnaj odsedel, pa vendar so ZDA vztrajale pri njegovi izročitvi, za kar je Škorjanc vedel, a vseeno 23. septembra lani tvegal in se zapeljal čez mejo. Nemška policija ga je prestregla na avtocesti, med povsem rutinsko kontrolo prometa. Ker je bila zoper njega razpisana mednarodna tiralica, so mu bili policisti dolžni odvzeti prostost. Privedli so ga pred preiskovalnega sodnika, ta je računalnikarja poslal v münchenski pripor, dokler se ne končajo izročitveni postopki. "Za pregon ni prave pravne podlage, saj je bil Matjaž Škorjanc za isto dejanje, za katero ga preganja tožilstvo ZDA, že pravnomočno obsojen, kazen je v Sloveniji tudi v celoti prestal," je Slovenskim novicam, ki so lansko jesen prve poročale o aretaciji v Nemčiji, izjavil programerjev oče Martin Škorjanc. Američani pa vztrajajo, da se obtožnica, ki so jo zoper Škorjanca in še tri obtožene na sodišče Columbia vložili decembra 2018, nanaša na isto obdobje, vendar ne na istovrstna kazniva dejanja. Zvezno sodišče v ameriški prestolnici Washington je lanskega julija objavilo obtožnico, v kateri tožilstvo Matjaža Škorjanca, Mentorja Leniqija iz Gorišnice, Forencia Carra Ruiza iz španske Vizcaye in Američana Thomasa McCormicka bremeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar prek spletnega hekerskega foruma Darkode, ki so ga v mednarodni policijski operaciji Shrouded Horizon (Zakrito obzorje), ki je potekala v 19 državah, zaprli leta 2015. Zadnji administrator foruma Darkode je bil menda McCormick, aretirali so ga šele konec leta 2018. Policisti so preiskali ali zaprli 70 članov elitnega hekerskega foruma. Američani v obtožnici navajajo, da je četverica od septembra 2008 do decembra 2013 svojim žrtvam, ki so jim pokradli zasebne podatke, med drugim o bančnih računih in kreditnih karticah, povzročila za 4,5 milijona dolarjev škode.

Zakaj ga hočejo ZDA

Škorjanca obtožujejo, da je ustvaril program Butterfly (mariposa, metulj) Bot ali BFBOT in ga prodajal na forumu Darkode, kjer ga je oglaševal kot program, ki lahko ukrade gesla za spletne finančne storitve uporabnikom iskalnikov Internet Explorer in Firefox. Ta program naj bi bil sposoben tudi spreminjati elektronske zapise. In kot rečeno, je bil Škorjanc v Mariboru zaradi izdelave zlonamerne kode Butterfly že konec leta 2013 obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora. Očitalo se mu je, da je med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je bilo mogoče vdreti v tuje informacijske sisteme. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi bila s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa. Kodo so kupci po navedbah tožilstva uporabljali kot orodje za izvajanje nezakonitih dejanj, kot je kraja gesel in drugih tajnih podatkov. Škorjanc jim je pri tem svetoval in dajal navodila za uporabo. Najbolj razvpiti stranki Škorjanca, alias Iserda, sta bila Španca Forencio Ruiz in Juan Rios, ki sta bila tudi odgovorna za to, da je afera Mariposa odmevala po vsem svetu. S pomočjo Škorjančevih programov in nasvetov sta namreč upravljala botnet Mariposa, s katerim sta januarja 2010 izpeljala dva napada na računalniške sisteme v Kanadi in povzročila večmilijonsko škodo.

Nerodna policijska akcija

Mednarodno iskanje avtorja zlonamerne kode se je končalo poleti 2010. Takrat so v Maribor prišli tudi agenti ameriškega zveznega urada FBI, vendar Škorjancu ni bilo treba v pripor. Priprli so ga šele oktobra 2011, saj s svojim ravnanjem ni prenehal. Takrat so policisti v bliskoviti akciji v njegovo stanovanje v Goriški ulici v Mariboru vdrli kar čez balkonska okna, kar pa tedaj 25-letnega Škorjanca ni ustavilo pri tem, da ne bi bil vpričo policistov poskušal uničiti sledi. Iz vtičnice je potegnil računalniški kabel in se policistom dobesedno smejal v brk. "Ups, a tega ne bi smel?" se je norčeval. Junija 2013 so ga izpustili iz pripora, decembra istega leta pa obsodili, kar je postalo pravnomočno šele februarja 2015.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta