Afera Teš: Zaplet že pred začetkom

Rozmari Petek
21.05.2021 18:15
Lahko se zgodi, da se sojenje Urošu Rotniku in drugim, ki naj bi si domnevno mazali roke s pranjem denarja, povezanim z gradnjo bloka 6, še kar nekaj mesecev ne bo začelo. Rotnikov odvetnik je namreč zahteval izločitev sodnice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik in njegov odvetnik Mitja Jelenič Novak zahtevata izločitev sodnice. Foto: Edi EINSPIELER
Edi Einspieler

Zgodilo se je pričakovano. V zadevi TEŠ 6, kot krajše poimenujemo blok 6 Termoelektrarne Šoštanj, se stvari zapletajo že na samem začetku. Tako danes na celjskem sodišču predobravnavnega naroka za skupaj kar dvanajsterico obtoženih niso niti dokončali. Preden bi se obtoženi izrekli o svoji krivdi (vsi sicer niso prišli niti na sodišče), je Mitja Jelenič Novak, odvetnik Uroša Rotnika, prvega moža TEŠ v času, ko se je dokončno odločilo za gradnjo 600-megavatnega bloka, zahteval izločitev predsednice senata Mojce Turinek. Slednja je namreč marca lani Rotnika že obsodila, ko se je Rotnik moral braniti, da v primeru davčnega postopka (na podlagi katerega je kasneje državi moral plačati 1,6 milijona evrov davka) ni podal krive ovadbe in da ni z lažnimi dokumenti preprečeval dokazovanja v davčnem postopku. Ravno Turinkova je namreč takrat na podlagi vsega slišanega in na podlagi dokazov dosodila, da je Rotnik kriv očitanih dejanj in mu zaradi krive ovadbe prisodila dobrih 20 tisoč evrov kazni. Sodba sicer še ni pravnomočna; višje sodišče naj bi o njej razsojalo v prihodnjih tednih.

Pričakoval je, da se bo izločila sama

Jelenič Novak meni, da je sodnica v tem primeru že oblikovala svoje mnenje. Prejšnji postopek je namreč tesno povezan s sedanjim. V prejšnjem je Rotnik poskušal sodišče prepričati, da je s pomočjo Alexandra Hrkača in njegovim vlaganjem v certifikate na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini (denar, ki ga je vložil, so bili prihranki predvsem njegove matere, ki je med drugim dobro zaslužila z gojenjem solate in piščancev ter oddajo sob, je na sodišču dejal obtoženi) že pred letom 2006, ko je bilo ključno za TEŠ 6, zaslužil okoli 6 milijonov evrov, ki jih je po letu 2003 "na oplemenitenje" dal še Bogdanu Pušniku (soobtoženemu v aktualnem primeru). Vendar je sodnica na podlagi dokazov dosodila, da je bilo kar nekaj listin, ki naj bi dokazovale Rotnikovo plat zgodbe, ponarejenih ali naknadno sklenjenih. Odvetnik Jelenič Novak trdi, da se sodnica v prejšnjem postopku ni opredelila le do tega, ali so takšne listine obstajale ali ne, temveč jih je označila za lažne. "Sem pričakoval, da se boste izločili sami. Sedaj vas k temu pozivam jaz," je dejal odvetnik in dodal, da pač v aktualnem primeru ne more odločati sodnik, ki je že zavzel stališče do ključnih listinskih dokazov, še preden se je postopek sploh začel.

Strah pred zastaranjem odveč

Po mnenju državnega tožilstva gre za pričakovani manever obrambe. "Po naši oceni ta izločitveni razlog ni utemeljen. Dejstvo namreč je, da se sodnica nikoli ni opredelila do krivde v tem predmetnem kazenskem postopku, sama opredelitev do dejstev in dokazov v neki drugi zadevi pa nima vpliva," je dejala državna tožilka Darja Šlibar; na primeru sicer dela ekipa petih tožilcev. Odločitev, ali sodnica ostane ali bo zamenjana, je sedaj v rokah predsednice sodišča Petre Giacomelli. Če bo odločila, da lahko sodnica Mojca Turinek postopek vseeno vodi, se bo predobravnavni narok nadaljeval 15. junija. Če bo potrdila očitke obrambe, bo do naslednjega predobravnavnega naroka minilo kar nekaj mesecev. V tem primeru bi se namreč moral novi sodnik z zadevo, ki je izredno obsežna, najprej seznaniti. Po grobi oceni bi tako lahko preteklo vsaj pol leta pred naslednjim predobravnavnim narokom. Mar se potem lahko zgodi, da zadeva prej doseže zastaralni rok? "Ne. Na voljo imamo še kar nekaj let, saj gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena visoka zaporna kazen in temu posledično je tudi višji prag zastaranja," pravi tožilka. Zastaralni rok v konkretnem primeru je 20 let od očitanih kaznivih dejanj, kar pomeni, da primer zastara leta 2028.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta