Bahanje s pištolo bi se lahko končalo tudi tragično

Medvrstniško postavljanje s pištolo, ki se je zgodilo v torek dopoldne v Osnovni šoli Žužemberk, k sreči ni imelo hudih posledic. Policisti primer preiskujejo kot povzročitev splošne nevarnosti in ugotavljajo odgovornost glede nepravilne hrambe orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse kaže, da je bil torkov strel na Osnovni šoli Žužemberk sprožen po nesreči. Učenci, tudi štirinajstletnik, ki je pištolo prinesel v šolo, so pretreseni.
Dragana Stanković/Dnevnik

V torek dopoldne malo po pol enajsti so na Policijski upravi Novo mesto prejeli klic iz Osnovne šole Žužemberk, da se je v šoli sprožil strel in da je ena oseba poškodovana. Po prvih ugotovitvah policistov in kriminalistov je štirinajstletnik v šolo prinesel pištolo hrvaške izdelave iz 90. let, kalibra devet milimetrov. Do nenamerne sprožitve strela je prišlo v garderobnih prostorih. Neuradno se je hotel štirinajstletnik malce pobahati pred vrstniki in jim je pokazal orožje, pri tem pa se je pištola sprožila. Strel je zadel v tla, drobci krogle pa so pri tem trinajstletnika, ki je bil v skupini, opraskali po nogah. Takoj so ga odpeljali v Urgentni center Novo mesto, kjer so zdravniki k sreči ugotovili le lažje poškodbe.

Dragana Stanković/Dnevnik

Kot je dejal Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto, zagotovo ni šlo za namerno streljanje, ampak očitno zgolj za "medvrstniško postavljanje". Po njegovih besedah so vsi otroci, ki so bili zraven, vključno s štirinajstletnikom, izredno pretreseni. Kriminalisti zdaj zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po prvih ugotovitvah naj bi bila pištola last že umrlega fantovega sorodnika. "Hranili naj bi jo v omari v stari, nenaseljeni hiši, ki več kot očitno ni bila primerna za hrambo takega orožja. Policisti so hišo zapečatili in bodo nadaljevali s preiskavo in zbiranjem obvestil," je dejal Perc.

Ni šlo za službeno pištolo

Ko so policisti pištolo zasegli, je bilo v nabojniku deset nabojev. "Ta pištola sicer sprejme petnajst nabojev, vendar po sprožitvi ni prišlo do repetiranja orožja, torej je tulec ostal v pištoli in se ni repetirala. Do ponovne sprožitve s pritiskom na sprožilec tako ne bi prišlo." Perc je ob tem zanikal nekatera namigovanja, ki so se kmalu po dogodku pojavila v javnosti, češ da naj bi šlo za službeno oziroma policijsko pištolo. "Ne, gre za starejšo pištolo hrvaške izdelave iz prve polovice 90. let. Ta pištola nikoli ni bila v uporabi slovenske policije," je dejal in dodal, da po dosedanjih ugotovitvah ni razvidno, da bi bila pištola prijavljena. "Glede na njeno starost in druge okoliščine je možno, da je šla iz roda v rod in ob smrti zadnjega lastnika pred približno petimi leti ostala v hiši, vendar za njo ni nihče ustrezno poskrbel."

Nepravilna hramba orožja je po zakonu o orožju opredeljena kot prekršek. Ker pa je posledično prišlo do sprožitve in lažjih poškodb, bo nadaljnja preiskava pokazala, ali je še kakšno orožje v omenjeni hiši neprimerno hranjeno, kot tudi odgovornost polnoletnih oseb, ki bi morale ob pravem času na primeren način poskrbeti za hrambo tega orožja. Kot je pojasnil Perc, je treba orožje hraniti po možnosti v ognjevarni omari, strelivo ločeno od orožja, mladoletniki pa ne smejo imeti dostopa do orožja. "Orožje ni igrača in nikakor ne bi smelo biti v rokah otrok oziroma mladoletnikov. To je osnova."

Ravnateljica Osnovne šole Žužemberk Mija Penca Vehovec nam je potrdila, da se je izredni dogodek zgodil v garderobnih prostorih. "K sreči učenec ni utrpel resnejših poškodb. Za varnost smo takoj poskrbeli. Zaradi varstva otrok in dokler traja policijska preiskava, pa drugih informacij ne moremo razkriti," je dejala.

Policisti bodo izvedli preventivne delavnice

Perc je pohvalil "izredno hitro in učinkovito ravnanje" uslužbencev šole, ki so takoj po dogodku zavarovali pištolo in poskrbeli za varnost pretresenih učencev. "Šolski uslužbenci, tudi socialni delavci in psihologi, z učenci opravljajo razgovore. In tudi mi bomo v prihodnjih dneh v šoli in po posameznih razredih izvedli določene delavnice in predstavitve, tako v preventivnem smislu, da opozorimo na nevarnost orožja in pomen njegove varne hrambe, saj orožje ni igrača, po drugi strani pa tudi zato, da malo umirimo to pretresenost in šok, ki ga je dogodek povzročil med učenci šole."

Zagrožena kazen za povzročitev splošne nevarnosti je do pet let zapora. Za mlajše mladoletnike, stare od štirinajst do šestnajst let, pa je kot kazenska sankcija predviden vzgojni ukrep.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta