Bavčar in Šrot že na prekinitvi zaporne kazni

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.03.2020 13:34

Iz zaporov na prekinitev zaporne kazni za en mesec izpustili že nekaj več kot sto zapornikov in zapornic zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom, med njimi sta tudi Igor Bavčar in Boško Šrot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boško Šrot in Igor Bavčar
Robert Balen

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov in zapornic, po naših podatkih okoli 130. Med njimi sta tudi Igor Bavčar, ki kazen petih let zapora zaradi prodaje delnic Istrabenza prestaja na polodprtem oddelku zapora na Dobu, in nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ki kazen devetih let in devetih mesecev zapora prestaja na odprtem oddelku zapora na Dobu. Za ta ukrep so se v republiški upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) odločili zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom med zaprtimi osebami in tudi zaposlenimi. 

Na današnji dan v zaporih 1319 priprtih in obsojenih

Igor Bavčar
Robert Balen

Interventni zakon prinaša svobodo pol leta prej

ZIKS natančno določa pogoje, pod katerimi se lahko zaprti osebi prekine zaporna kazen. Prekine se ji lahko iz več razlogov, in sicer zaradi  hude bolezni,  poškodbe ali potrebnega zdravljenja izven zapora, če v ožji družini kdo umre ali je huje bolan in je nujno potrebna obsojenčeva pomoč. Prav tako v primeru, ko mora poskrbeti za varstvo in vzgojo otrok, če so se bistveno poslabšale življenjske razmere njegove družine, ali da mora poskrbeti za bolne starše ter drugo. Po ZIKS pa lahko direktor zapora zaprti osebi izreče predčasni odpust tri mesece pred koncem prestane zaporne kazni. Po interventnem zakonu bo možno takšen predčasen odpust izreči za šest mesecev pred koncem prestane zaporne kazni.

Boško Šrot
Tit KOŠIR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta