Belokranjec odgovornost za ugrabitev vali na policiste. Očita jim, da niso nadzirali mejnega prehoda v Sodevcih

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.06.2022 15:45

Miroslav Moravec, ki so ga pred tremi leti ugrabili ilegalni pribežniki, od države terja 45 tisoč evrov, ker meni, da bi ga država oziroma njeni organi, predvsem policija, morali zaščititi, da se dogodek sploh ne bi zgodil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miroslava Moravca so ugrabitelji prisilili, da je legel v prtjažnik svojega avtomobila in se z njimi odpeljal proti slovensko-italijanski meji.
Dragana STANKOVIĆ/Dnevnik

Pred ljubljansko okrožno sodnico pravdnega oddelka Boženo Novak se je ta teden nadaljevala pravda med 79-letnim Belokranjcem Miroslavom Moravcem in Republiko Slovenijo, ki jo Moravec toži ob pomoči odvetnika Klavdija Novaka. Sodnica je v zvezi z dogodkom, ki se je zgodil 10. maja 2019 okoli 12. ure, ko so Moravca v njegovem vinogradu ugrabili trije ilegalni pribežniki in ga strpali v prtljažnik njegovega avtomobila znamke Ford C-Max, zaslišala štiri policiste in kriminalista s Policijske uprave Novo mesto ter kriminalističnega tehnika s koprske policijske postaje. Moravca so pribežniki po nekaj urah vožnje izpustili v bližini italijanske meje. Ker Moravec meni, da je država dolžna zavarovati svoje državljane, preprečevati nedovoljene migracije in pregledovati dokumente na meji, tega pa v njegovem primeru ni storila, se je odločil za tožbo proti državi. Zahteva 45 tisoč evrov odškodnine.

Tisti dan so mejni prehod prečkali le domačini

Zaslišana policista Andrej Turk in njegova sodelavka Jerneja Nemanič s Postaje mejne policije (PMP) Metlika, ki opravlja mejni nadzor tudi na obmejnem prehodu Sodevci, sta bila 10. maja 2019 v službi, Turk v dopoldanski izmeni, kolegica v popoldanski. Prav čez ta mejni prehod so po trditvah Moravca peljali ugrabitelji. Priči sta povedali, da gre za majhen prehod, v stavbi so skupaj slovenski in hrvaški policisti, mejo pa je mogoče prečkati le čez most nad Kolpo, kjer je tudi stavba policije. Mejni prehod je odprt ob 5.30 do 23. ure zvečer, ponoči pa je most, ki vodi do mejnega prehoda, zaprt z zapornico, ki je zaklenjena. Vsako dan jo ob 5. uri odklene slovenski policist, ki pride na delo. Zapornice lahko dvigujejo in spuščajo le slovenski in hrvaški policisti ter skupaj opravijo kontrolo prometa, ki je na tem mejnem prehodu zelo redek. Moravec pa v tožbi trdi, da so ga migranti iz njegovega vinograda najprej peljali na Hrvaško preko prehoda Sodevci, potem pa na drugem mestu spet nazaj v Slovenijo, pri tem pa policistov, ki bi morali biti na mejnem prehodu, tam očitno ni bilo. Če bi bili, bi opazili, da v avtomobilu novomeških registrskih tablic sedijo tujci temne polti, lastnik avtomobila pa da napol leži zvezan v prtljažniku avtomobila, zato bi ga lahko rešili, trdi Moravec.

Priča Turk je še povedala, da sta slovenska policista, ki delata isti dan v izmeni, skupaj na mejnem prehodu od 13.15 do 15. ure, potem pa gre tisti z dopoldanske izmene domov. V skupnem času imata policista čas za malico, sicer pa nihče ne more skozi mejni prehod, ker je spuščena zapornica. Slednjo odprejo slovenski ali hrvaški policisti, odvisno od tega, s katere strani pridejo potniki, šele, ko se pred njo pojavi vozilo. "Zato je nemogoče, da bi šel kdo mimo mejnega prehoda, ne da bi ga policisti opazili. Tisti dan je bil povsem običajen, mejni prehod je prečkalo pet osebnih avtomobilov s slovenskimi registracijami, vsi potniki so bili domačini, ki so šli v službo na drugo stran meje. Samo eden je bil hrvaški državljan, ki pa živi na slovenski strani," je še povedal Turk. Valentin Kuhar, načelnik PMP Metlika, pa je pričal, da od leta 2010, ko je odprt mejni prehod Sodevci, tam ni bilo nobenih izrednih dogodkov ali ugotovljenih nepravilnosti pri delu policije.

Zatrjuje, da je bila zapornica dvignjena

Na prvem naroku konec marca letos je Moravec povedal, da sta usodnega dne k njemu v vinograd prišla tujca, ki sta govorila "voda, voda". Ko je odšel do škropilnice, sta skočila nanj, ga zvezala z vrvjo in lepilnim trakom ter mu vzela ključe kleti in avtomobila. Nato sta ga vrgla v prtljažnik. Prišel je še en moški, sedel v avto, nato so se odpeljali. Skozi zadnje steklo avtomobila je na skrivaj videl, da so se peljali proti Dragatušu (čez glavo je bil namreč pokrit z odejo), potem zavili na Tančo Goro, imeli kar nekaj težav s smerjo, tako da so obračali, nakar so prišli v Stari trg in naprej proti državni meji v Sodevcih. Tam je upal, da bodo avtomobil ustavili policisti in ga rešili, a na meji ni bilo žive duše.

Zapornica je bila dvignjena, zato voznik avta sploh ni ustavil in je nadaljeval pot proti Hrvaški, trdi Moravec in meni, da je bilo vse vnaprej zrežirano, saj so se peljali naprej, čez nekaj ur so se ustavili v bližini slovensko-italijanske meje. Ugrabitelji so ga najprej pustili v zaklenjenem avtu, kasneje pa se je eden od ugrabiteljev vrnil in mu le prerezal del vezi na rokah. Moravec se je zatekel do najbližje hiše, od koder so poklicali policijo. Kriminalistični tehnik Luka Mlakar s koprske policijske uprave je povedal, da si je s kriminalisti ogledal Moravčev avtomobil. "Gospoda se spomnim, ko nam je razlagal, kaj se mu je zgodilo, je bil zelo miren in je govoril počasi, zato sem sprva mislil, da si je zgodbo z ugrabitvijo izmislil. A sem kasneje ugotovil, da vedno zelo počasi govori in je zelo umirjen človek," je še povedala priča. Novomeški kriminalist Darko Milanovič pa je povedal, da policiji ni uspelo izvedeti, po katerih poteh so ugrabitelji vozili Moravca od njegovega vinograda do mesta, kjer so ga pustili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta