Črnčec od ministra terja opravičilo in odškodnino zaradi izjave v Večeru. Kaj sta na sodišču povedala Tonin in Šarec?

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.12.2021 18:44

Politika, toženi Matej Tonin in tožitelj Damir Črnčec, sta na sodišču povedala svoje, pričale so tudi nekatere priče, sodnica je zadevo zaključila in bo napisala sodbo, oba vpletena pa jo bosta prejela po pošti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obrambni minister Matej Tonin je na sodišču zatrjeval, da gre za razpravo, ki sodi v parlament, ne v sodno dvorano. 

Andrej Petelinšek

"Z Damirjem Črnčecem sva oba aktivna politika. V času najinih najhujših političnih spopadov sem vodil parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Damir Črnčec je zaposlen v LMŠ in se v njihovem imenu vedno udeležuje televizijskih soočenj. Zato današnja razprava ne sodi v sodne dvorane, ampak v parlamentarno. Na soočanja. Ampak Damir Črnčec ni bil nikoli človek, ki bi stopil v prve bojne linije, se odpravil na volitve in se politično stehtal. Bil je vedno človek, ki je v prve vrste pošiljal druge, sam pa spletkaril iz ozadja. Zato je tudi tožba proti meni njegov pričakovani pristop. Njegovi nekdanji sodelavci v obveščevalno-varnostni službi (OVS) obrambnega ministrstva, katere predstojnik kot obrambni minister sem, so mi povedali, da je pri obdelovanju nasprotnikov vedno zahteval, da se nanje vedno konstantno pritiska z vsemi sredstvi, ki jih ima služba," je v svojem zagovoru uvodoma povedal obrambni minister Matej Tonin. Na kamniškem okrajnem sodišču se je namreč nadaljeval narok v pravdi med Damirjem Črnčecem, svetovalcem LMŠ, in obrambnim ministrom Matejem Toninom. Po zaslišanju obeh akterjev te zgodbe in zaslišanju nekaterih prič, med njimi je bil tudi nekdanji premier in sedanji šef stranke LMŠ Marjan Šarec, je sodnica zaključila, da je zadeva zrela za razsojo. Napisala bo sodbo, vpleteni stranki pa jo bosta prejeli po pošti.

Tonin na sodišču zaradi svoje izjave v Večeru

Tonin se je znašel na zatožni klopi kamniškega okrajnega sodišča zaradi domnevno sporne izjave, ki je bila objavljena 16. oktobra lani na spletni strani Večera v članku z naslovom Ovadeni Tonin nad Črnčeca. Tonin je v Večerovem članku med drugim dejal: "Mislim, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate te države za boj proti takratni opoziciji." Ta navedba je nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca tako prizadela, da je sprva od Tonina zahteval preklic njegovih besed in opravičilo. Ko tega ni dobil, je vložil tožbo zoper Tonina, v kateri od njega zahteva sedem tisoč evrov za povzročene duševne bolečine in preklic spornih izjav. Znano je, da je bil v mandatu vlade Marjana Šarca nekdanji Janšev direktor Sove in vojaške OVS Damir Črnčec svetovalec za nacionalno varnost. Ker je lansko jesen parlamentarna komisija za nadzor OVS, tedaj še pod Toninovim vodstvom, preverjala sporno zaposlitev domnevne Šarčeve prijateljice v Sovi, naj bi bil Črnčec kot koordinator dela OVS proti Toninu vlagal kazenske ovadbe, kar si je Tonin razlagal kot zlorabo represivnih aparatov. Črnčec naj bi bil zaradi Toninovih izjav doživel napad na osebnost na družbenih omrežjih pa tudi v strokovni javnosti. Toninova pooblaščenka je že na prejšnjem naroku kot dokaz, da so represivni organi, ki naj bi bili pod nadzorom Črnčeca, zoper Tonina vlagali ovadbe, v spis predložila kazenski ovadbi, ki sta ju zoper Tonina podali Sova in OVS. Obe je ljubljansko tožilstvo aprila letos zavrglo. Črnčec pa nikoli ni sam ovadil Tonina. Slednji je danes natančno pojasnjeval okoliščine, ki so ga privedle do zaključka, da naj bi bil Črnčec zlorabljal represivne aparate.

Svoje delo vedno opravljal odgovorno in strokovno

Damir Črnčec je v svojem zagovoru med drugim povedal, da se do zdaj nikoli ni odločil za tožbo zoper koga, v tem primeru pa ga je motilo in prizadelo, da nekdo tako očitno laže, zato se je odločil za tožbo zoper Tonina. Ker je sporne besede izrekel prav Tonin, ga je še posebej prizadelo. Ko je sprva od njega zahteval opravičilo in se mu Tonin ni hotel opravičiti, ga je to močno pretreslo, potem pa mu ni preostalo drugega, kot da vloži tožbo zoper njega. Toninova izjava je zelo odmevala v strokovnih krogih, v katerih Črnčec strokovno deluje že leta, in mnogi, tudi zunaj teh krogov, so ga spraševali, ali je res zlorabljal represivne aparate. "Vsem sem moral pojasnjevati, da tega nikoli nisem in ne bom počel. Svoje delo vedno opravljam odgovorno in strokovno. Poleg tega je jasno, da si službi, kot sta OVS in Sova, ne bi nikoli dovolili vmešavanja v njuno delo," je še povedal Črnčec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta