Darku Šariću 15 let zapora zaradi 5,7 tone kokaina

čk
10.12.2018 13:11

Darko Šarić, vodja združbe, ki je iz Južne Amerika v Evropo tihotapila kokain, in katere lovke segajo tudi v Slovenijo, je bil v Beogradu danes obsojen tudi na ponovljenem sojenju, tokrat na 15 let zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Šarić je bil tudi na drugem sojenju spoznan za krivega tihotapljenja kokaina.
EPA

Balkanski narko kralj, kot so imenovali Darka Šarića, vodjo kriminalne združbe, ki je v letih 2008 in 2009 iz Južne Amerike v Zahodno Evropo pretihotapila 5,7 tone kokaina, danes ni bil prisoten v sodni dvorani Specializiranega sodišča v Beogradu, ko mu je predsednik senata, sodnik Siniša Petrović, na ponovljenem sojenju izrekel kazen - 15 let zapora. Na zaporne kazni so bili obsojeni tudi Šarićevi sodelavci, v obtožnici se jih je poleg njega znašlo še 20. Šarić je bil na zaporno kazen obsojen tudi na prvem sojenju, začelo se je leta 2015, leto dni potem, ko se je Šarić predal srbskim organom pregona, in končalo leta 2016 z izrekom kazni 20 let zapora. A je pritožbeno sodišče sodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje.
Današnja sodba še ni pravnomočna, obramba je že napovedala pritožbo. Sicer pa zoper Šarića v Beogradu poteka še en postopek, očitajo mu pranje denarja. Okoli 20 milijonov evrov s kriminalnim početjem zasluženega denarja naj bi namreč opral z vlaganjem v legalne posle v Srbiji. 
Poleg Šarića je bil na 15 let zapora obsojen tudi Goran Soković, ki pa je na begu, saj je bil s Šarićem glavni organizator skupine, Željko Vujanović kot tretji organizator pa je bil obsojen na 14 let zapora. 
Omenjena trojica je skupaj z že pokojnim Draganom Dudićem Fricem organizirala transport kokaina iz Urugvaja, Brazilije in Argentine, dogovori so potekali v šifrah. Ladje, s katerimi so tovorili drogo, so poimenovali z ženskimi imeni, za čas, ko naj bi drogo natovarjali in iztovarjali, so se dogovarjali kot za srečanje z ženskami. V komunikaciji nikoli niso uporabili besedo droga, kaj posamezne šifre pomenijo, pa je policija dognala, ko so enemu izmed Šarićevih najbližjih sodelavcev zaplenili knjigo z zabeleženimi šiframi in kaj katera pomeni. 

Darko Šarić na sodišču v Beogradu.
Epa

Šarić sodeloval tudi s Slovenci

​Pomemben člen Šarićeve združbe je bil tudi Dragan Tošić, pri nas obsojen v primeru Balkanski bojevnik. Marca letos je bil Tošić obsojen na 16 let in pol zapora zaradi neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja, na enako visoko kazen je bil obsojen tudi njegov sodelavec Dragan Beljkaš, Jakobu Remškarju je sodišče prisodilo 11 let in pol zapora. Na zaporne kazni je bilo v tem primeru obsojenih še 12 drugih obtoženih. Tudi ta sodba še ni pravnomočna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta