Dokazi niso zadostovali za obsodbo za poskus uboja, pač pa le za grožnjo

Nad strelcema iz Rejčeve ulice v Novi Gorici, očetom Omerjem Ferarijem in sinom Riccardom Čižmićem, je še včeraj opoldne visela obtožba o poskusu uboja, nakar je uro kasneje sin že odkorakal na prostost, oče pa
se mu bo pridružil po mesecu in pol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sin in oče sta po pobegu zamenjala identiteto in se dolgo skrivala na tujem. Oktobra lani so ju prijeli na Madžarskem.
Nataša Bucik Ozebek, Dnevnik

Omer Ferari in njegov sin Riccardo Čižmić, po mnenju tožilstva glavna protagonista streljanja, ki je maja 2020 vznemirilo prebivalce in mimoidoče v Rejčevi ulici v Novi Gorici, sta ob dobršnem delu včerajšnje razglasitve sodbe zmajevala z glavo in znova zanikala vse. Kar nekaj časa sta namreč potrebovala, da sta spoznala, da bo prvi za zapahi le še mesec in pol, drugi pa bo lahko kar takoj zakorakal na prostost.

Prvotno negodovanje so tako na koncu zamenjali vzhičenost, drgetanje od veselja, skoraj aplavz in zahvaljevanje sodniku. Ta namreč med dokaznim gradivom ni našel oprijemljivih dokazov, da bi ju lahko obsodil za poskus uboja, kar jima je očitalo tožilstvo. Ferari jo je odnesel zgolj z 11-mesečno zaporno kaznijo zaradi grožnje s pištolo (v priporu je je prestal že dobršen del), Čizmića pa je oprostil obtožb, da se je s svojim očetom združil z naklepom ubijanja. Tožilka Damijana Bandelj, ki je za očeta zahtevala sedem let zapora, za sina pa tri leta, je že napovedala, da se bo zoper razsodbo pritožila.

Streljanje sredi belega dne

Ferari in Čižmić sta prometno Rejčevo ulico, ob kateri so številni bari, lokali s hitro prehrano, zdravstveni dom, gimnazija, bazen in trgovine, vznemirila konec maja 2020. Na terasi lokala pred novogoriškim bazenom je takrat sedel domačin Danijel M. Okrog pete ure popoldne sta k njemu pristopila Ferari in Čižmić, prvi oborožen s pištolo za pasom, drugi s kovinskim ključem za menjavo koles.

"Ko je frajer v mojem gradu? Ubil te bom," naj bi bile besede, ki jih je Ferari namenil gostu v lokalu, mlajši Čižmić pa je očeta spodbujal, naj napadenega ubije. Vnel se je prepir in ta se je končal z repetiranjem pištole, večkratnim streljanjem in pobegom. Najprej je pobegnil napadeni in se uspešno skril v enem izmed novogoriških blokov, nato sta pobegnila še napadalca. Z menjavo identitete sta se v naslednjih mesecih brez težav sprehajala tako v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem kot na Madžarskem. V mestu Gyor ju je naposled šele oktobra naslednje leto izsledila posebna enota madžarske policije. Vmes so v začetku leta 2021 na ime Omerja Ferarija naleteli tudi hrvaški policisti v Zagrebu, ko so preiskovali poskus uboja, prav tako pa italijanski policisti, ki ga sumijo, da je bil soudeležen pri poskusu uboja vodje romskega naselja v Rimu. Vpletenost v oba primera je sicer Ferari zanikal.

Premalo dokazov za poskus uboja

Strelno orožje iz Rejčeve ulice je policija kasneje našla v enem od blokov, skrito med dežniki v stojalu za vhodnimi vrati. Kriminalisti so odkrili, da je bilo ozadje prepira in streljanja povezano z izsiljevanjem. Danijel M. naj bi namreč zaradi droge izsiljeval prijatelje Ferarija in Čižmića. A sodnik med sojenjem ni našel oprijemljivih okoliščin in dejstev, ki bi kazali na to, da sta se omenjena združila z namenom, da strežeta po Danijelovem življenju. "Ni dokazano, da bi Čizmić oškodovanca udaril s ključem za menjavo gum po zatilju, ni dokazov, da bi mu sledil z namenom, da ga ubije, besedi 'pucaj, pucaj!' je po mnenju sodišča izrekel zgolj zato, da bi prestrašil oškodovanca, oškodovanec ni bil poškodovan, zaslišane priče in očividci niso potrdili, da bi Ferari streljal naravnost v žrtev ..." je sodnik našteval razloge, zakaj so dokazi zadostovali le za obsodbo zaradi kaznivega dejanja grožnje. Je pa sodnik Ferariju v oteževalno okoliščino štel to, da se v osebnem obračunu ni oziral ne na čas in ne na kraj, za obračun se je namreč odločil na mestu, kjer je bilo takrat več nič hudega slutečih meščanov in drugih obiskovalcev mesta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta