Družinsko nasilje: Zaradi očeta že več let potrebuje psihoterapevta

Damijana Žišt Damijana Žišt
08.03.2022 17:55

Na nadaljevanju sojenja zakoncema, obtoženima nasilja nad obtoženčevo prvo ženo in njunimi otroki, je pričal najstarejši sin obtoženega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo zakoncema očita, da sta nasilje nad obtoženčevimi otroki, ki jih ima s prvo ženo, izvajala šest let.
Canstock

"Nasilja od očeta sem bil deležen že od ranega otroštva, nasilen je bil tudi do mojih bratov in sester ter mame. Otroci smo se ga zelo bali, mlajša brat in sestra se ga še vedno bojita. Najbolj travmatični dogodki, ki so me za vedno zaznamovali, so bili, ko je oče znorel, če je ponoči jokal kateri od majhnih otrok, ki jih ima oče z drugo ženo, obtoženo. Otroka je prijel za eno roko in nogo, ga dvignil v zrak in ga vrgel na posteljo, to je nekajkrat naredil. Če ni nehal jokati, mu je z roko tako dolgo držal usta, da je nehal. Potem je nas, starejše otroke, poklical v dnevno sobo in iskal krivca, ki je otroku odprl duševno polje, da je jokal, kot je rekel oče, in enega od nas vpričo ostalih pretepel. Pogosto sem bil to tudi jaz, če pa nisem bil, sem imel grozen občutek krivde, da nisem zaščitil mlajših bratov in sester," je danes na nadaljevanju sojenja 60-letnemu M. C. in njegovi 47-letni ženi Š. C. iz Ljubljane pričal obtoženčev prvi sin, ki ga ima s prvo ženo. Obtožena sta učitelja. On poučuje psihologijo na eni izmed ljubljanskih srednjih šol, ona je učiteljica slovenščine in angleščine na osnovni šoli. Sojenje poteka pred sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj, obtožena očitke o nasilju zanikata.

Matere niso smeli klicati mama

Tožilstvo zakonca bremeni, da sta se več let izživljala nad obtoženčevo prvo ženo in otroki. Obtoženi naj bi bil kazniva dejanja storil med novembrom 2008 in junijem 2014. S prvo ženo ima šest otrok, ena hči jima je umrla v prometni nesreči maja 2013, ko je bila stara 19 let. Že v letu 2007 se je k obtoženemu preselila sedanja žena in nekaj časa so v skupnem gospodinjstvu živeli vsi - bivša žena in šest otrok ter sedanja žena, ki mu je prav tako rodila šest otrok. Leta 2009 se je M. C. uradno ločil od prve žene in se poročil s sedanjo, ki se je že pred poroko prav tako kot on izživljala nad njegovimi otroki. Ko se je nasilje pričelo, so bili otroci stari sedem, osem, devet in šestnajst let. Najstarejši izmed oškodovancev je  pričal, da se je nasilje nad njim prenehalo 2014., a je zaradi ravnanj potreboval dolga leta psihoterapije, ki je še vedno ni opustil. Opisal je več grozljivih dogodkov. "Oče nas je tepel po obrazu, nas lasal, vlekel po tleh, brcal, boksal. Včasih nas je postavil v vrsto in nas spraševal, s katerim staršem bomo ostali, če se bosta ločila. Če mu odgovor ni bil všeč, nas je tepel. Spomnim se tudi dogodka, ko me je pretepel, ker sem v šoli pri angleščini v spisu napisal, da je tudi moja mati študirala angleščino. Oče je namreč od nas zahteval, da smo mama klicali njegovo drugo ženo in ne našo mater. Njo je imenoval vampirska mama, nismo ji smeli reči mama, klicali smo jo lahko le po imenu."

Za hčerino smrt krivil njeno mati in sorojence

Oškodovanec je na sodišču še povedal, da čeprav ga je oče tepel, si je kot otrok želel, da bi ga oče imel rad in da bi bil prijazen do njega. Poleg strahu, da bo tepen, je bila zanj še hujša kazen izolacija od družine. Enkrat, ko je hodil še v gimnazijo, je očeta tako razjezil, da ga je za tri mesece poslal živet v hišo, kjer je živela oziroma zgolj spala tam obtoženčeva prva žena. Po službi je namreč vsak dan hodila k M. C. in njegovi novi ženi, vse to zaradi svojih otrok, ki so živeli pri očetu.

Ko je oškodovančeva sestra umrla v prometni nesreči, je obtoženi njemu, njegovim bratom in sestram ter svoji prvi ženi očital, da so oni krivi za njeno smrt. Najstarejšemu sinu je oče rekel, da je sestra umrla zato, ker ji ni pomagal pri matematiki in ker jo je zadnji videl v živo. Zabrusil mu je, da se lahko vrže pod kakšen avtomobil.

"Ko me je oče tepel, se mu nisem nikoli uprl, preveč sem se ga bal. Uprl sem se mu samo enkrat, bilo je okoli velikonočnih praznikov 2014. Nam otrokom iz očetovega prvega zakona sta dedek in babica, mamina starša, dala po 50 evrov. Oče je znorel in je zahteval, da mu izročimo denar, da ga bo razdelil vsem otrokom. Temu sem se uprl, oče me je udaril, jaz pa sem se mu postavil po robu. Obtožena je znorela in me vrgla iz stanovanja. Tedaj sem stanoval že v študentskem domu, domov sem prihajal ob koncih tedna. Ona je sicer v začetku bila prijazna do mene, ko pa je rodila prvega in nato še druge otroke, je bila pogosto nervozna, vpila je na nas, nas kaznovala, zmerjala," je še povedal sin obtoženega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta