(FOTO in VIDEO) Na večnem derbiju navijači uničevali stole in ograje, v Velenju Ciprčani poškodovali pet policistov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
20.02.2023 12:43

Zaradi pirotehnike kaznovani tako navijači kot prireditelj. Na stadionu so uničevali stole in ograje. Škode za okoli šest tisoč evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Mariborski stadion Ljudski vrt je včeraj popoldne gostil večni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo, ki ga je dobil prvi z 2:0. Kot običajno ob dvobojih teh dveh ekip je spet imela nekaj dela policija, predvsem zaradi pirotehnike in uničevanja lastnine.

Po podatkih policistov si je tekmo ogledalo približno 9600 gledalcev, od tega je bilo okoli 650 navijačev navijaške skupine Viole in okoli 300 organiziranih gostujočih navijačev navijaške skupine Green Dragons. Slednje je spremljalo še približno 200 drugih podpornikov zeleno-belih iz Ljubljane.

Policija je pojasnila, da bodo zaradi zasežene pirotehnike zoper štiri kršitelje podali obdolžilne predloge pristojnemu sodišču. Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev na nogometni tekmi bo prekrškovni organ zoper organizatorja uvedel hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

Igor Napast

"Med tekmo so navijači lomili in metali stole na nogometno igrišče (po doslej znanih podatkih je bilo uničenih okrog 100 stolov) ter tudi proti policistom. Poškodovanih je tudi nekaj ograj. V zvezi s tem policisti obravnavajo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Nekateri navijači so ograjo tudi preskočili. Zoper njih so bila uporabljena prisilna sredstva," so zapisali pri policiji v sporočilu za javnost. Koliko navijačev ima zaradi tega pod drobnogledom policija, za zdaj še ni znano, saj policija še skuša izslediti za zdaj še neznane storilce. Na dodatno poizvedovanje so na mariborski policijski upravi pojasnili, da je bilo poleg stolov poškodovanih šest varovalnih ograj na severnem delu stadiona, kjer so bili nameščeni navijači gostujoče ekipe. Po nestrokovni oceni je škode za okoli šest tisoč evrov. Na vprašanje, kakšna prisilna sredstva so policisti uporabili zoper navijače, pa pojasnjujejo, da telesno silo in solzivec, v enem primeru pa tudi udarec s tonfo (policijsko palico).   

Igor Napast

Zaradi uporabe pirotehničnih sredstev so dvema osebama izdali plačilni nalog, obravnavali pa so tudi moškega, ki ni upošteval navodil varnostnika in je stopil na igrišče. Temu so izdali plačilni nalog in mu prepovedali udeležbo na športnih prireditvah.

Igor Napast

Na tekmi v Velenju množični neredi

Na sobotni rokometni tekmi med Gorenjem Velenje in ciprskim Sabbianco Anorthosis Famagusta v Rdeči dvorani so policisti obravnavali množično kršitev javnega reda in miru. Skupina zamaskiranih gostujočih navijačev je med tekmo razbila steklena vrata in na silo vstopila v dvorano, kjer so poškodovali nekaj inventarja in uporabili gasilne aparate.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, so ciprski navijači poškodovali pet policistov in dve službeni vozili. Policija nadaljuje zbiranje obvestil v smeri suma storitve kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi ter povzročitve hujše in lažjih poškodb.

David Miklavčič, direktor RK Gorenje Velenje: "V soboto smo bili priča incidentu ciprskih navijačev. Vedno bolj se mi dozdeva, da je vodstvo kluba Famagusta vedelo, kaj se pripravlja. Vodstvo njihovega kluba je trdilo, da bo na tekmo prišlo nekaj navijačev, in sicer naj bi šlo za študente iz Londona, Nemčije in Grčije, na koncu pa se je pred dvorano zbralo med 120 in 150 organiziranih in zamaskiranih navijačev. Stvar je eskalirala, ko so ugotovili, da jih v dvorano ne bomo spustili. Brez dodatnega spremstva nam predpisi ne dopuščajo, da bi organizirane navijače spustili v dvorano. Na koncu so navijači vdrli v dvorano, sproščali so gasilne aparate, tekma pa je bila prekinjena, saj se je morala dvorana prezračiti in očistiti. Ciprski navijači incidenta niso naredili prvič, podobno je bilo na domači tekmi proti luksemburški ekipi, za kar so bili tudi kaznovani. Sedaj čakamo tudi na ukrepe s strani Evropske rokometne zveze, mi pa smo zelo razočarani nad odnosom celotne ekipe s Cipra vključno z njihovim direktorjem in predsednikom. Še enkrat bi se rad zahvalil naši varnostni službi in policistom, ki so na celotno situacijo dobro odreagirali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta