(FOTO) Sojenje v zadevi TEŠ: Naslednik Alstoma priznal krivdo pomoči pri zlorabi položaja, Rotnik ne

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.06.2021 14:55
Na celjskem sodišču začeli s predobravnavnimi naroki v zadevi korupcije pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Končan in Uroš Rotnik v ozadju,spredaj desno odvetnik Mitja Jelenič Novak Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Dobro leto dni po vložitvi obtožnice na celjsko okrožno sodišče je sodnici Mojci Turinek le uspelo opraviti prve predobravnavne naroke zoper obdolžene v zadevi Teš, kjer jim tožilstvo očita vpletenost v korupcijo pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne. Po tem, ko predsednica sodišča Petra Giacomelli ni odobrila zahtevi odvetnika prvobtoženega Uroša Rotnika (nekdanjega direktorja Teš) Mitje Jeleniča Novaka po izločitvi sodnice, so danes dopoldne kot prvi na zatožno klop sedli lobist Peter Kotar, zaposlen v Teš Jožef Lenart in pravni naslednik podjetja Alstom GE Steam Power (General Electric). Peter Kotar in Jožef Lenart in Alstomov naslednik so obtoženi pomoči pri zlorabi položaja pri gospodarski dejavnosti.

Zastopnik podjetja GE Steam Power Systems Frederic Wiscart 
Gordana Possnig

Za presenečenje je v sodni dvorani poskrbela pravna naslednica družbe Alstom (podjetje brani  odvetnik Boštjan Penko), saj je sodnica povedala, da je bil sodišču predložen sporazum o priznanju krivde, ki ga je družba podpisala s tožilstvom. Iz sporazuma izhaja, da se je družba v zameno za takojšnje priznanje krivde s tožilstvom pogodila, da bo le-to sodišču predlagalo kazen 23 milijonov evrov in plačilo sodnih stroškov v višini slabih 50 tisoč evrov.  Sodnica priznanja še ni sprejela, saj mora najprej proučiti, ali je sporazum podprt z vsemi dokazi v spisu. Ob tem je potrebno spomniti, da je naslednik Alstoma, ki je gradil blok 6, s Holdingom slovenskih elektrarn, ki je lastnik TEŠ, sredi marca letos sklenil poravnavo v višini 261 milijonov evrov. S tem so v GE že tedaj posredno priznali koruptivna dejanja v času odločitev za gradnjo šestega bloka šoštanjske termolektrarne.

Uroš Rotnik (v ozadju) z odvetnikom Mitjo Jeleničem Novakom 
Gordana Possnig

Jožef Lenart in Peter Kotar krivde za očitana kazniva dejanja nista priznala, oba pa sta prek odvetnikov vložila vrsto zahtev po izločitvi dokazov iz spisa, povezanih predvsem s premalo obrazloženimi odredbami sodišča in po zatrjevanju obrambe nedovoljenim zbiranjem dokazov, povezanim z zasegom elektronskih naprav pri obdolžencih. Kotarjev odvetnik Borut Černigoj  je posledično zahteval tudi izločitev sodnice iz zadeve, ker se je že seznanila z omenjeni dokazi; podobno torej kot je že maja predlagal Jelinič. Pooblaščenec družbe Teš je vložil v spis premoženjsko pravni zahtevek za blok 6 v višini 365 tisoč evrov in za blok 5 v višini 285.000 evrov. Predobravnavni narok so danes preložili za oba tuja obtoženca v zadevi, in sicer za Josefa Reisla in Franka Lehmanna. Sodišče bo narok zanju opravilo  30. junija in 6. julija. 

Sodnici celjskega sodišča Mojci Turinek je bil dodeljen primer Teš, opravila je prva dva predobravnavna naroka 
Gordana Possnig

V popoldanskem času je sodnica predobravnavni narok opravila še zoper Uroša Rotnika, Darka Končana in Bogdana Pušnika. Uroš Rotnik, ki je obtožen treh kaznivih dejanj zlorabe položaja in prav ter dveh kaznivih dejanj pranja denarja, krivde ni priznal. Tudi Bogdan Pušnik in Darko Končana, ki sta obtožena pranja denarja, ne. Slednja sta na sodišče vložila predlog za ločeno sojenje, kar je sodnica odobrila. Na sodišču se na predobravnanem naroku niso pojavili Boštjan Kotar, Miran Leban in Darko Weiss, ker so vložili ugovor zoper obtožnico, torej krivde za očitke iz obtožnice ne priznavajo.

Je pa danes Jelinič predlagal izločitev nekaterih dokazov iz sodnega spisa, predvsem tistih, ki so bili zaseženi na strežnikih podjetja Teš. Prvič že zato, ker sta tako Rotnik kot Bojan Brešer umaknila svojo privolitev, ki sta jo sprva podala. Predvsem pa zato, ker zaseg strežnika policija opravila brez odredbe sodišča, je poudaril. Zahteval je tudi izločitev prisluhov, nastalih v komunikaciji Rotnika s svojo odvetnico Matejo Končan Verstovšek. Zato je že "na zalogo" vnovič predlagal izločitev sodnice. Ker če bo slednja dokaze vendarle izločila, bo vseeno sama z njimi že "okužena".

Sodnica bo s predobravnavnimi naroki nadaljevala tudi jutri, ko bosta na zatožno klop sedla še vodja projekta TEŠ Bojan Brešar in nekdanji zaposlen v TEŠ Jožef Dermol. Nato bo temeljito premislila, kako odločiti s predlogom o izločitvi dokazov. Datuma glavne obravnave zato še ni določila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta