(FOTO) Tako so na terenu ugotavljali, ali je imel Novič dovolj časa, da je prišel od doma do kraja zločina

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.03.2019 12:05

Ljubljansko okrožno sodišče je danes po navodilu vrhovnega sodišča opravilo meritve, koliko minut bi Milko Novič, obtožen umora Janka Jamnika, potreboval od doma do kraja zločina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijana Žišt

Ljubljansko okrožno sodišče je danes opravilo ogled v zadevi Milko Novič, ki je obtožen umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Takšno je bilo namreč navodilo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo pravnomočno sodbo, in sicer 25 let zapora Milku Noviču. Zato mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo znova.
Ogled je bil potreben, da bi sodišče ugotovilo, ali je imel Novič dovolj časa, da je prišel od doma do kraja zločina v približno petih minutah. Vrhovno sodišče je naložilo okrožnemu, da ugotovi, ali je sploh obstajala konkretna možnost, da bi Novič lahko prispel na kraj dejanja od trenutka, ko je šla hči na fitnes, do trenutka, ko je bilo dejanje storjeno. Novičeva hči je šla od doma, ker jo je pred vrati čakala prijateljica, ob 19.32, Novič je bil doma, v pižami, Jamnik pa je bil umorjen ob 19.38. Novič bi se torej moral v šestih minutah preobleči, oditi v klet po kolo in se odpeljati na štiri kilometre oddaljeni kraj, kjer je bil umorjen Jamnik.

Damijana Žišt

Od doma do kraja zločina okoli 13 minut

​Ogled pri Novičevem domu na ljubljanskem Viču ter ogled poti od njegovega doma do restavracije Via Bona na Viču, kjer je bil umorjen Jamnik, je vodil okrožni sodnik Zvijezdan Radonjić, predsednik senata, ki sodi Noviču. Pri ogledu so bili navzoči Milko Novič, njegov odvetnik Jože Hribernik, tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva, Radonjićeva strojepiska ter odvetnik Miha Kunič, ki zastopa ženo umorjenega Jamnika. Po meritvah, ki jih je opravil sodnik Radonjič, bi Novič potreboval do kraja dogodka, če bi se preoblekel iz pižame v trenirko, zaklenil vrata, šel v klet, ki bi jo odklenil, po pištolo in kolo, klet zaklenil, kolo odnesel na dvorišče ter se odpeljal na nekaj kilometrov oddaljeno mesto, kjer je bil umorjen Jamnik, okoli 13 minut. Samo za to, da bi se preoblekel, šel v klet po kolo in ga pripeljal na dvorišče, bi potreboval nekaj več kot pet minut. Nato pa bi s kolesom potreboval še dodatnih osem minut, da bi prišel na kraj zločina. Približno isti čas bi porabil, če bi šel na kraj zločina z avtomobilom. Sodnik Radonjič je namreč meril čas, kolikor bi potreboval Novič za pot z avtomobilom, ter čas, ki bi ga potreboval s kolesom, saj je pot od njegovega doma do Via Bone danes z Novičevim kolesom prevozil uslužbenec sodišča.
Sodišče bo v zvezi z današnjim ogledom napisalo zapisnik, sojenje Noviču pa se bo nadaljevalo aprila.

Damijana Žišt

Prvostopenjsko sodišče naj razišče alibi 

Znano je, da naj bi po trditvah tožilstva Milko Novič, doktor kemijskih znanosti, 14. decembra 2014 ob 19.38 pred lokalom na ljubljanskem Viču ustrelil tedanjega direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani Janka Jamnika. Po navedbah tožilke Blanke Žgajnar naj bi bil prav Novič tisti, ki je iz brezobzirnega maščevanja, ker mu je pet let pred omenjenim dogodkom Jamnik podpisal odpoved, ustrelil svojega nekdanjega direktorja. Morilca sicer nihče ni videl, prav tako ni bila najdena morilska pištola. Novič, ki ves čas zanika vpletenost v umor, je bil na prvem sojenju pred sodnico Špelo Koleta obsojen na 25 let zaporne kazni, višje sodišče je to potrdilo in Novič je šel na prestajanje zaporne kazni. Potem je vrhovno sodišče odredilo takojšnjo prekinitev prestajanja kazni in novo sojenje pred novim sodnikom.

Damijana Žišt

Tožilstvo vztraja pri obtožnici

​Po današnjem ogledu je odvetnik Hribernik dejal, da so meritve časa dokazale, da Novič ni mogel umoriti Jamnika, kar njegova obramba že ves čas trdi. Meritve časa so se opravile po poti, ki jo je določilo vrhovno sodišče, torej tam, kjer ni videokamer. Jamnikovega morilca ni posnela nobena kamera, umora ni videl nihče, prav tako policija ni našla pištole, s katero je bil umorjen Jamnik. "Zato pričakujem, da bo tožilstvo umaknilo obtožnico," je še dejal Hribernik. Nasprotno meni tožilka Žgajnerjeva, ki je imela kar nekaj pripomb na izveden ogled, saj po njenem ni bil opravljen tako, kot naj bi se dogodki usodnega večera po mnenju tožilstva dejansko odvijali. Čeprav so meritve časa danes pokazale, da Novič ni imel dovolj časa, da bi umoril Jamnika, pa tožilka vztraja pri meritvah časa, kI so bile opravljene na prvem sojenju. Tedaj so bili opravljeni preizkusi vožnje s kolesom od Novičevega doma do kraja zločina in je bil zato potreben čas manj kot šest minut.

Damijana Žišt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta