Galova mama denar zbirala na več koncih, znesek za operacijo že davno zbran: Njeno delovanje preiskujejo kriminalisti

A.L.
13.02.2020 19:49

Akontacijo v vrednosti 8900 evrov so že plačali, kar pomeni, da razlika znaša 60.000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Približno leto dni mineva od od začetka humanitarne akcije, v kateri vsa Slovenija zbira denar za šestletnega Gala Štefliča iz Dupleka, ki se je rodil z deformacijo komolcev, zaradi česar ne more normalno premikati in obračati rok. Pomagala bi mu, tako pravi Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič, operacija pri ameriškem ortopedu dr. Droru Paleyju, da bi deček lahko s svojimi rokami jedel in pisal.
Med zbiranjem donacij je na dan prišlo več nepravilnosti. Dobrih 62 tisoč evrov so dobrosrčni ljudje podarili za Gala. Toliko bi moralo biti na transakcijskem računu društva Maus, a si je predsednica društva Nataša Švikart od zbranih donacij sposodila 30 tisoč evrov. "Res je, denar sem si od društva sposodila, poudarjam, sposodila, nisem ga ukradla, in zagotavljam, da bom denar tudi vrnila v najkrajšem možnem času," je ob razkritju povedala Švikartova. 

Andrej Petelinšek

Kako denar zbira Galova mama?

A denar je nekaj časa na svojem transakcijskem računu zbirala tudi Vrbnjak Štefličeva, kasneje pa še Karitas Maribor. V oddaji Svet na Kanalu danes razkrivajo, da so se pri zbiranju denarja Galove mame pojavile nepravilnosti. Zbirala je na več različnih računih, stroški operacije pa so bili vedno višji. "Datum operacije je zdaj znan, Gal v ZDA odhaja maja, operacija bo 20. istega meseca. A operacija in rehabilitacija na Floridi, vključno z vsemi drugimi nujnimi stroški, nikoli ne bi dosegla niti 120.000 evrov, kaj šele 150.000 evrov. V uredništvu Sveta razpolagajo z dokumenti, ki dokazujejo, da je bila prvotna cena operacije in rehabilitacije na Floridi 82.000 evrov," piše 24 ur, ki navaja podatke, ki so jih razkrili v oddaji Svet na kanalu A.
Vrbnjak Štefličeva je pri ameriškem zdravniku uspela dobiti celo popust in tako že konec lanskega leta vedela, da operacija stane le še 68.900 evrov. Akontacijo v vrednosti 8900 evrov so že plačali, kar pomeni, da razlika znaša 60.000 evrov. Karitas Maribor, ki je prevzela zbiranje denarja za Gala, je do 3. zbrala 91.322,82 evra. V ta znesek ni vštet denar, ki so ga za Gala zbirali v Društvu Maus in na mamin osebni račun. V Karitas Maribor zagotavljajo, da bo denar za operacijo nakazala direktno bolnišnici, kjer bo potekala operacija, poroča 24 ur.

Nadškofijska karitas zbiranje denarja zaključuje, pravijo, da je denarja dovolj za vse stroške, mati dečka Gala se ne strinja.
Andrej Petelinšek

Akcija zbiranja denarja še vedno poteka

Kljub temu, da je znesek, ki naj bi bil potreben za Galovo operacijo, že davno zbran, akcije še nihče ni ustavil. A denar za Gala bodo na mariborskem Karitasu, glede na določila iz dogovora, zbirali vse do 25. oktobra letos, poroča 24 ur.  Določen del (50 odstotkov) od presežka se bo namenilo otrokom s podobnimi težavami. Preostanek sredstev naj bi še vedno šel za Gala, če rehabilitacija v tem času ne bi bila zaključena.
"Delovanje Galove mame po informacijah Sveta zdaj preiskujejo tudi kriminalisti. Policija je potrdila, da predkazenski postopek poteka, drugih informacij pa zaradi interesa nadaljnjih postopkov še ni mogoče posredovati," še poroča 24 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta