Galu, ki potrebuje zahtevno operacijo, na pomoč priskočila Karitas, sodnik zamrznil sredstva društva Maus

Barbara Bradač Barbara Bradač
13.11.2019 17:45

Nadškofijska karitas Maribor je prevzela zbiranje denarja za šestletnega Gala, ki zaradi deformacije kosti na rokah potrebuje zahtevno operacijo v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Maček in Nataša Vrbnjak Šteflič sta s tiskovno konferenco nagovorila ljudi, da pomagajo zbirati denar za Galovo operacijo v Ameriki.
Andrej Petelinšek

Denar za operacijo šestletnega Gala Štefliča, ki potrebuje operacijo rok, saj bi mu ta olajšala življenje, po razhodu z društvom Maus zbira Nadškofijska karitas Maribor. Za ta namen so odprli poseben transakcijski račun, delujejo že tudi SMS-donacije, ne bodo pa organizirali posebnih humanitarnih akcij, to prepuščajo družini.
Ko je v javnosti odjeknila novica, da je Nataša Švikart, predsednica društva Maus, ki je od pomladi letos zbirala donacije za Gala, vzela 29 tisoč evrov od podarjenih donacij, je Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič z društvom Maus prenehala sodelovati in Švikartovo ovadila. Kljub temu da je Švikartova zatrdila, da so ljudje za Gala darovali okoli 140 tisoč evrov in da je na transakcijskem računu društva zbranih več kot 70 tisoč evrov za Gala, je začela Nadškofijska karitas Maribor akcijo s praznim transakcijskim računom.

Operacija predvidena 20. maja 2020

​Galova družina pravi, da za operacijo v tujini potrebuje 150.000 evrov. Znesek je višji od prvotno predvidenega za 30 tisoč evrov, ker so vanj vključeni tudi stroški rehabilitacije in drugih terapij. Branko Maček, predsednik mariborske karitas, je poudaril, da Galu v minulih tednih ni bilo prizanešeno s težavami pri zbiranju sredstev, a so se na Karitasu kljub občutljivosti in medijski izpostavljenosti odločili pozitivno odgovoriti na mamino prošnjo in pomagati Galu.

Galu so pomagali številni, a se je pri zbiranju večkrat zapletlo. dva primera raziskuje tudi policija.
Andrej Petelinšek

Sum kaznivega dejanja izneverjanja

​Društvo Maus in Nataša Švikart pa sta pod drobnogledom policije in tožilstva.​ ​​Zoper Švikartovo je bilo podanih več ovadb oziroma predlogov za pregon, pristojni državni tožilec usmerja predkazenski postopek zoper humanitarno društvo in njegovo odgovorno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja izneverjenja. Na tožilstvu so pojasnili, da je preiskovalni sodnik odredil začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi. "Pri čemer se sodna odredba nanaša tako na transakcijski račun navedenega društva kakor tudi na sredstva, ki so bila zbrana pri posameznih operaterjih telekomunikacijskih storitev, sodna odredba pa zajema prepoved vsakršnega razpolaganja s temi sredstvi, tudi prepoved prenakazil," je odgovoril Darko Simonič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta