Predsednica društva si je sposodila denar, namenjen operaciji Gala iz Dupleka, ki se je rodil z deformacijo komolcev

Barbara Bradač Barbara Bradač
04.10.2019 17:27

Galovi starši in društvo Maus so se razšli. Predsednica društva si je od donacij sposodila sposodila 29 tisoč evrov, a obljublja vračilo. Vložena kazenska ovadba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Vrbnjak Šteflič z Galom, ki ima dve spodnji kosti v roki zaraščeni skupaj. Deček se zaveda svoje pomanjkljivosti, zato rokice pogosto skriva v žep. 
Andrej Petelinsek

Približno pol leta je trajala humanitarna akcija Slovenija za Gala, s katero je društvo Maus zbiralo denar za šestletnega Gala Štefliča iz Dupleka, ki se je rodil z deformacijo komolcev, zaradi česar ne more normalno premikati in obračati rok. Pomagala bi mu, tako pravi Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič, operacija pri ameriškem ortopedu dr. Droru Paleyju, da bi deček lahko s svojimi rokami jedel in pisal.
Operacijo na Floridi, ki skupaj s stroški, kot je rehabilitacija, letalske karte in tako dalje, stane približno 120 tisoč evrov, morajo plačati sami, saj po mnenju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije možnosti zdravljenja zavarovane osebe v Sloveniji niso izčrpane.

Zatrjuje, da bo denar vrnila

Dobrih 62 tisoč evrov so dobrosrčni ljudje podarili za Gala. Toliko bi moralo biti na transakcijskem računu društva, a temno luč na akcijo mečejo potrjene informacije, da si je predsednica društva Nataša Švikart od zbranih donacij sposodila 29 tisoč evrov, pa tudi informacije, ki so zaokrožile predvsem po družbenih omrežjih, da Galova družina ni slabo finančno situirana. Odnosi so se ohladili tudi med Galova mamo in predsednico društva, ki je včeraj, ko je Galovi mami predočila bančne izpiske, še priznala, da se je zaradi osebnih težav znašla v stanovanjski stiski, zato si je od društva sposodila 29 tisoč evrov. "Res je, denar sem si od društva sposodila, poudarjam, sposodila, nisem ga ukradla, in zagotavljam, da bom denar tudi vrnila v najkrajšem možnem času. Z društvom sem sklenila tudi posojilno pogodbo, v kateri je rok za vrnitev sposojenega denarja do konca novembra," je za Večer povedala Nataša Švikart, ki dodaja, da sta se z Galovo mamo dogovorili, da ji ta dovoli, da do konca novembra, brez pranja umazanega perila v javnosti, ki najbolj škodi otroku, denar vrne. Pravi, da je razočarana, ker je mama kljub drugačnemu dogovoru poklicala novinarje, jim zgodbo obelodanila in jo tudi kazensko ovadila.

Iščejo pošteno društvo

Galova mama Nataša Vrhnjak Šteflič je potrdila, da je na policijo podala kazensko ovadbo zoper društvo. "So me prepričali drugi, da naj ne čakam en mesec," je pojasnila. Na informacije v javnosti, ki so zaokrožile o družinskem premoženju Vrhnjak Štefličev, da imajo veliko hišo v Dupleku in stanovanje v Rušah ter da bi lahko tudi sami poskrbeli za vsaj delno plačilo operacije, odgovarja: "Ne dovolim si pisati, da naj hišo prodam ali pa jo zastavim za operacijo. Jaz ne rabim biti revež, da otroku zdravljenje omogočim. Stanovanje v Rušah imamo, ampak je v njem sin. Odprt imam en s.p., preko katerega prodajam Justovo kozmetiko, sicer pa koristim nego za otroka, saj imam bolnega otroka. Mož pa je v pokoju, avtošolo smo zaprli," pojasnjuje.
Z društvom Maus so se razšli. Pravi, da zdaj zbira denar na svoj bančni račun in išče pošteno društvo, s katerim bi lahko akcijo nadaljevala. "Skupaj se je doslej na moj in Galov račun, kamor prenakazujem vse donacije, steklo okoli 8500 evrov, to je tudi z donacijo Sklada Viljem Julijan," dodaja.
Z julijskim dobrodelnim dogodkom Meet to Cure se je zbralo okrog tri tisoč evrov, je povedala Kaja Emberšič, Galova sestra, ki je bila tudi članica organizacijske ekipe: "Mami sem predala denar včeraj in ga bo nakazala na Galov bančni račun, saj Švikartovi nisem zaupala, zato ga na račun društva Maus nisem želela nakazati."
Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je še v teku sodni postopek za odobritev zdravljenja v tujini. "Če bo Gal dobil tožbo in nam bo ZZZS moral povrniti stroške operacije v Ameriki, bom denar namenila poštenemu društvu, takšnemu, kot je Palčica Pomagalčica," zagotavlja Galova mama. Čeprav sta se Nataša Švikart in Nataša Vrbnjak Šteflič razšli, pa sta si edini v razmišljanju, da je država tista, ki bi morala poskrbeti za vse otroke s posebnimi potrebami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta