Goljufija: Martina Veseljko se je zavedala, kaj počne

Primož Knez, Dnevnik
17.10.2022 00:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martina Veseljko z odvetnikom Rokom Petričem
Primož Knez/Dnevnik

Že res, da je bila Martina Veseljko pred desetimi leti, ko se je ločevala, zelo ranljiva in da sta jo numerologija in duhovna sekta hepi hepi posrkali vase in indoktrinirali, a dejstvo je, da se je sčasoma osebnostno okrepila in se je, ko je sama novačila nove in nove stranke v piramidno shemo, še kako zavedala, kaj počne. To je temeljna ugotovitev sodne izvedenke psihiatrične stroke Lee Žmuc Veranič, ki je zelo podrobno opisovala duševno stanje obtoženke.

Trdi, da je bila žrtev manipulacije

Večkrat smo že poročali o Martini Veseljko, eni od vodilnih članic razvpite sekte hepi hepi, ki je pod pretvezo duhovne rasti prek kapitala od številnih strank izmamila ogromne vsote denarja in jim obljubljala visoke dobičke. V zadnjem času naj bi sekto vodila Saša in Elena Ignjatović, ki pa sta za naše pravosodne organe nedosegljiva. Domnevno živita v Dominikanski republiki. Pod njun vpliv je pred desetimi leti zapadla tudi Martina Veseljko. Ranljiva zaradi specifičnih osebnostnih lastnosti in ločitve se je najprej usmerila v numerologijo, nato pa v omenjeno sekto. V tem konkretnem primeru, ki poteka na ljubljanskem sodišču, ji tožilstvo očita ogoljufanje dveh žrtev in v skupni vsoti 180.000 evrov. Tečajnicama je rekla, da zbira denarna sredstva, ki jih bo vložila v donosen in zakonit posel ter jih bogato oplemenitila. A je že vnaprej vedela, da iz tega ne bo nič, trdi tožilstvo. Žrtvi denarja nista videli nikoli več, zgodilo se je pred tremi leti. Obtoženka ves čas trdi, da je bila žrtev manipulacije svojih "mojstrov". S tem misli na Saša in Eleno Ignjatović. Drugače ju sploh ne poimenuje. Obramba torej igra na karto neprištevnosti zaradi opranih možganov. Tudi denar je nakazovala "mojstru", ki ji je obljubljal donosen posel prek nekega švicarskega podjetja. Seveda iz tega ni bilo nič.

Ni duševno bolna

Izvedensko mnenje ni pokazalo na nikakršno neprištevnost. Že res, da ima Martina Veseljko narcistične osebnostne poteze in histrionično osebnostno motnjo, a to nikakor ni duševna bolezen, torej o kaki neprištevnosti ni govora. Oseba z omenjeno motnjo ima močno željo po pozornosti in ugajanju drugim. Če tega ne dobi, bo naredila vse, da to doseže. Ves čas ustvarja vtis na občinstvo. V nekem trenutku ga je tudi na izvedenko, ko sta imeli štiriurni razgovor. Spraševala jo je o tem, kako se je počutila ob ločitvi, ko se je oddaljila tudi od otrok. Takrat je zajokala. A to so bile krokodilje solze. "Jokala je, ker se je od nje pričakovalo, da bo v tistem trenutku jokala. Že v naslednjem se je smejala," je dejala izvedenka.

Kaj pa, če je bila popolnoma indoktrinirana v sekto in se zaradi tega ni zavedala, kaj počne? Tudi to je izvedenka strokovno utemeljeno zavrgla. Kot rečeno, zadnja goljufija sega v čas pred tremi leti. Še pred tem je bila Veseljkova že v predkazenskem postopku zaradi drugih oškodovancev (tudi ta postopek še poteka), prav tako je bila seznanjena s tem, da je ena od strank zapadla v globoko depresijo, druga pa je celo poskušala narediti samomor. "Hišne preiskave so bile leta 2018, kljub temu pa je s kaznivimi dejanji nadaljevala tudi v letu 2019 in naprej," je dejal tožilec Boštjan Valenčič. In izvedenka? "Gospa se je povsem zavedala, kaj počne, a ker je sama tako globoko zabredla v ta sistem, je početje nadaljevala." Zagovornik Rok Petrič se je z njo spustil v daljšo razpravo, saj nikakor ni mogel doumeti, kako je mogoče, da je nekdo tako močno indoktriniran v neko sekto, da prav zaradi nje osebnostno zraste in si okrepi ego (kar je ocenila izvedenka), da pa se potem vseeno osamosvoji in se zaveda svojih dejanj, ki se skladajo z dogajanjem v sekti. "Nekdo je lahko globoko veren, pa izstopi iz cerkve. Tudi iz sekt so ljudje že izstopili," je skušala plastično prikazati izvedenka Lea Žmuc Veranič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta