Grozljivi umori, ugrabitve, orožje, mamila: Poleg Belivuka iz Kavaškega klana v Srbiji obtoženih še trideset ljudi

02.08.2021 17:38
Pripadnikom Kavaškega klana se očita več grozovitih umorov, združevanje za izvrševanje kaznivih dejanj, nezakonit promet z orožjem in eksplozivom, proizvodnja in distribucija narkotikov, ugrabitev in posilstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da so z aretacijo Veljka Belivuka februarja letos razbili eno najnevarnejši zdrižb, so prepričani organi odkrivanja in pregona v Srbiji. Foto: MUP Srbije
Mup Srbije

Specializirano srbsko tožilstvo za organiziran kriminal je v petek vložilo obtožnico zoper Veljka Belivuka, Marka Miljkovića (znanega pod nadimkom Mesar) in še 29 ljudi iz tako imenovanega Kavaškega klana, senat višjega sodišča, ki je nadzoroval formalno pravilnost obtožnice, pa je ugotovil, da je bila obtožnica pravilno sestavljena. Belivuk in Miljković tako ostajajta za zapahi.

Obtožnica zoper Belivuka, v Srbiji znanega kot Velja Nevolja (Težava), vodjo huligansko-kriminalne skupine Principi, ki je delovala znotraj zloglasnega Kavaškega klana, in soobtožene je obširna. Tožilstvo jim očita izvršitev petih grozljivih umorov, združevanja za namene izvrševanja kaznivih dejanj, nedovoljeno proizvodnjo, posedovanje, prenašanje in promet z orožjem in eksplozivi, nedovoljeno proizvodnjo in distribucijo narkotikov, kaznivo dejanje ugrabitve in posilstva. Obtoženi imajo zdaj osem dni časa, da ugovarjajo zoper obtožnico.

"Nihče ni močnejši od države"

"Obtožnica, vložena proti organizirani kriminalni skupini Belivuk-Miljković, potrjuje, da nihče ni močnejši od države in da bi morali državljani Srbije zaupati vsem državnim organom," je ob vložitvi obtožnice dejal predsednik Zveze sodnikov in tožilcev Srbije (UST) Nenad Stefanović. Ta je v izjavi za Tanjug izpostavil, da je učinkovitost pregona tožilstva v tako zapletenih primerih odvisna izključno od njegovega usklajevanja z ministrstvom za notranje zadeve in BIA (srbske varnostno-obveščevalne službe). Z razbitjem kriminalne združbe je bilo "poslano jasno sporočilo, da bodo vsi, ki storijo kazniva dejanja, odkriti in preganjani. Ta ukrep je pokazal tudi zavezanost državnih organov v boju proti kriminalu, obvezujočo uporabo zakona in sposobnost države, da zaščiti državljane," je dejal Stefanović.

Preiskava proti sedaj obtoženi skupini se je začela 5. februarja in se je od takrat še šestkrat razširila zaradi novih kaznivih dejanj ali novih vpletenih. Na vrhu združbe je bil Belivuk, javnosti že dolgo znan kot vodja ene od navijaških skupin Partizana, a sčasoma so bile z njegovim imenom povezane številne kriminalne dejavnosti. Belivuk je sicer ob zaslišanju pred tožilstvom zanikal, da je vpleten v zločine, a podrobno spregovoril o stikih z nekaterimi na oblasti in predsednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejem, ministrom za notranje zadeve Aleksandrom Vulinom in uradniki vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Ti naj bi bili njegovo združbo zaprosili za usluge, kot je vpliv na tribuno Partizana, da se tam ne bi skandiralo proti Vučiću, njegovi družini in stranki, da se pojavijo na shodih SNS, da bo število čim višje, pa tudi za ustrahovanje tistih, ki so bili proti Vučiću. Vučić je te trditve Belivuka zanikal in izjavil, da Belivuka nikoli ni slišal ali videl.

Nevarni in brutalni

Po izjavah srbskih organov odkrivanja in pregona je bila Belivukova skupina ena najnevarnejših in najbrutalnejših v državi. Belivukovega tesnega sodelavca Miljkovića se je prav zaradi njegovega brutalnega mučenja žrtev prijel vzdevek Mesar. Kavaški klan sicer izvira iz Črne gore, a je tudi njegova srbska lovka skoraj močnejša kot črnogorska. Kmalu po aretacijah članov skupine so oblasti, nato pa tudi nekateri mediji objavili podrobnosti preiskave, vključno s fotografijami pohabljenih in razkosanih teles, o katerih so preiskovalci trdili, da gre za posnetke žrtev Belivukove skupine. Tudi zbirka orožja, ki so jo našli v skritih prostorih hiše v naselju Ritopek pri Beogradu, je, kot je sporočila srbska policija, v lasti klana Veljko Belivuk.

V zadnjih sedmih letih se je v Srbiji in Črni gori zgodilo najmanj 156 umorov z značilnostmi mafijskih likvidacij. Rešenih je petnajst primerov, storilci 86 umorov pa niso znani. Kavaški klan vse od leta 2014 bije bitko s Škaljarskim klanom, ki prav tako izvira iz Črne gore, a se je vojna zaradi prevlade nad prodajo drog razširila na ves Balkan.

Lovke Kavaškega klana so segale tudi v Slovenijo. Kot smo v Večeru prvi poročali, je naša policija slovensko celico razvpitega klana razbila v sredini maja. Zaradi poslov z drogo in orožjem je ovadila 48 ljudi, med njimi 25 slovenskih državljanov. Dva od vpletenih v slovenski del klana sta še na begu, šest jih je v priporu, ostali se smejo braniti s prostosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta