Srbija: Osumljeni brutalnih umorov o navodilih predsednika Aleksandra Vučiča

Elizabeta Planinšič
23.07.2021 16:15
Veljko Belivuk, vodja kriminalne skupine, osumljene več hudih pobojev, je na zaslišanju pred tožilstvom zanikal vpletenost v umore, govoril pa je o svojem domnevnem razmerju s predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aretacija Belivuka februarja letos Foto: EPA
EPA

V začetku avgusta naj bi srbsko tožilstvo za organizirani kriminal vložilo obtožnico proti Veljku Belivuku z vzdevkom Velja Nevolja, vodji huligansko-kriminalne skupine Principi, ki je delovala znotraj zloglasnega Kavaškega klana. Belivuk je osumljen, da stoji za petimi brutalnimi umori, mučenjem in preprodajo mamil. Aretirali so ga v začetku februarja, potem ko so organi pregona odkrili tudi skrite prostore za mučenje žrtev.

"Nisem morilec, le vodja navijačev"

Novinarji KRIK-a, mreže za preiskovanje kriminala in korupcije v Srbiji, so pridobili zapisnik Belivukovega zaslišanja na tožilstvu, ki je potekalo pred dvema tednoma, in ga ta teden objavili. Iz zapisnika izhaja, da je Volja Nevolja sprva tožilcem zgolj na kratko dejal, da ni kriminalec, temveč vodja navijačev, in da ni odgovoren za umore, ugrabitve in trgovino z mamili, na vprašanje tožilke pa ni želel odgovarjati. Na lastno pobudo pa je začel govoriti o svojem odnosu z ljudmi na oblasti. Srbski mediji sicer že dalj časa opozarjajo, da ima kriminalna združba dobre zveze tako v policiji kot tudi v politiki. "Odločil sem se, da bom vse lepo povedal o svojem odnosu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, policijskim ministrom Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom Andrejem, prijatelji, botri in vsemi drugimi politiki, ki so nas prosili za storitve," je Belivuk dejal tožilcem. Tako je v zapisniku prebrati, da je Belivuk s predsednikom Vučićem vzdrževal stike predvsem prek huligana Aleksandra Vidojevića, bolj znanega kot Aca Rošavi, ki je prijatelj predsednikovega sina, a tudi, da naj bi bil Vučića večkrat osebno srečal. Član Srbske napredne stranke (SNS) da je že od leta 2011, je dejal Belivuk. Ko je bil leta 2016 aretiran zaradi suma vpletenosti v umore v centru Beograda, naj bi bila politika izgubila vpliv nad tribuno Partizana. Kasneje je bil Belivuk oproščen, Vidojević pa mu je leta 2017 dejal, da bo njegova povezava s predsednikom Srbije. "Vidojević mi je povedal, da ima šef, kot smo klicali Vučića, veliko težavo na tribuni Partizana. Andrej, Aleksandrov brat, ima sicer nadzor nad navijaško skupino Alcatraz, a da potrebujemo popoln nadzor. Zamisel je bila ustvariti novo navijaško frakcijo, ki bi vse združila, da bi bilo stanje na Zvezdinem stadionu obvladano. Uspelo nam je," je razlagal Belivuk.

Predsednik pripravljen iti tudi na poligraf

A čez čas je Belivuk, kot pravi, izgubil zaupanje v Vidojevića. "Začeli smo sumiti, da si Rošavi pri šefu lasti vse zasluge za narejeno." Zato se je čez čas po lastnih besedah osebno večkrat sestal z Vučićem. Belivuk trdi, da ga je Vučić na teh sestankih prosil za različne stvari. Ena izmed takšnih uslug, ki jo opisuje Belivuk, je bil pritisk na taksiste, ki so želeli organizirati protest proti konkurenčnemu ponudniku storitev CarGo. Prav tako naj bi bili Belivukovi ljudje poskrbeli, da se zoper Vučića, njegovo družino in prijatelje ter stranko ne skandira na tribunah, ne pišejo grafiti, da se pojavijo na shodih SNS, da bo število čim višje. Belivuk pravi, da so z njim ustrahovali tudi tiste, ki protestirajo proti Vučiću.

Aleksandar Vučić
Prva Rs

KRIK je za komentar izjav Belivuka poklical predsednika Vučića, njegova medijska svetovalka Suzana Vasiljević pa jim je dejala, da v času preiskave ne bo dajal izjav o tem. A se je srbski predsednik v četrtek vendarle odzval in zanikal, da bi se z Belivukom ali komerkoli iz njegovega klana osebno srečeval. Da je pripravljen iti tudi na poligraf, je še dejal Vučić. In zaključil, da je ponosen, da si je ta klan njega izbral za največjega tekmeca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta