Hrvaška obdolženca v zadevi Nova KBM sodišču še vedno nedosegljiva

STA
12.01.2022 18:51

Šesterica hrvaških državljanov je sicer izločena iz postopka zoper ostale, a tudi tem, z Matjažem Kovačičem in Manjo Skernišak na čelu, se niso začeli soditi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Matjaž Kovačič in Manja Skernišak sta že pred letom dni zavrnila očitke iz obtožbe.

Andrej Petelinsek

Sodnica Danila Dobčnik Šošterič tudi v današnjem poskusu izpeljave zadnjih dveh predobravnavnih narokov v zadevi spornih nepremičninskih poslov Nove KBM na Hrvaškem za obdolžena hrvaška državljana Vinka Gulina in Vlatko Matić Pivac ni bila uspešna. Prvemu še niso uspeli vročiti vabila, druge na sodišče ni bilo zaradi bolezni njenega odvetnika. Ker je tokrat brez predhodnega opravičila manjkala tudi specializirana državna tožilka, je sodnica predobravnavni narok razpisala za 1. februar, če tudi ta poskus ne bo uspešen, pa se bo odločila kako naprej.

Šesterica hrvaških državljanov, za katere kljub predlogu slovenskega sodišča hrvaško pravosodje ni prevzelo kazenskega pregona, je sicer izločena iz procesa zoper prvoobtožene, med katere sodita tudi nekdanja člana uprave Nove KBM Matjaž Kovačič in Manja Skernišak. Na predlog specializiranega državnega tožilstva je namreč sodnica Andreja Lukeš, ki sicer vodi sodni postopek zoper ostale od skupaj 13 obtoženih, vse hrvaške obtožence, razen Tomislava Blagusa, izločila iz postopka.

Vseeno se tudi sojenje glavnim obdolžencem, ki jim specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja v zvezi s spornimi nepremičninskimi poslih Nove KBM na Hrvaškem, še ni začelo, saj čakajo pravnomočno odločitev višjih sodnikov v zvezi z ugovorom zoper obtožnico. Že januarja 2020 so krivdo za obtožbe zanikali. Obramba je namreč zahtevala izločitev dela dokazov, ki se nanašajo na elektronsko komunikacijo, po njenem mnenju pridobljeno na nezakonit način. Posledično so zahtevali izločitev sodnice Lukeševe, ker se je s temi podatki iz sodnega spisa že "okužila". Prvostopenjsko sodišče je medtem ugovor že zavrnilo, čaka pa se dokončna odločitev višjega sodišča.

Večina od šesterice preostalih obdolženih se je preko svojih odvetnikov večkrat izgovarjala na zdravstvene težave in procesne razloge. Janko Šupih Kvaternik, Koraljka Slunjski Bočkaj in Kemal Keranovič so nato sami ali preko zagovornikov zavrnili možnost priznanja, Božo Brdar pa je prav tako vložil ugovor pravne narave, zato je sodnica Dobčnik Šošteričeva ocenila, da krivde ne priznava. Obtožnica sicer Kovačiču in Skernišakovi očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagal tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil soobtoženega Borisa Cekova.

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja preko kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem kreditov, preko katerih je omenjeno podjetje, na čelu katerega je bil Tomislav Blagus, financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb. Slednje so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so omenjeni po mnenju tožilstva državno banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov. Toliko naj bi znašalo protipravno pridobljeno premoženje obdolženih hrvaških lastnikov kupljenih podjetij. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta