Jankovićevi sporni posli s stanovanji

Tina Recek Tina Recek
14.10.2019 16:47

Damijan Janković trdi, da država ni bila oškodovana za niti en evro, očitke zavrčata tudi soobdolžena Boštjan Stamejčič in Ivan Mikulin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Janković naj bi bil skupaj z dvema nekdanjima vodilnima v družbi Baza Dante državi utajil več kot 200 tisoč evrov. 
Damijana Žišt

"Ne jaz in ne soobdolženi nismo storili kaznivega dejanja." S temi besedami je začel svoj zagovor Damijan Janković na današnji glavni obravnavi ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi očitka pomoči pri kaznivem dejanju ponareditve in uničenja poslovnih listin. Na zatožni klopi mu delata družbo Boštjan Stamejčič in Ivan Mikulin, oba zaradi kaznivega dejanja davčne zatajitve, Stamejčič pa še ponareditve in uničenja poslovnih listin.
Tožilstvo trojici očita, da naj bi bili državo ogoljufali zaradi utaje davka pri poslih z dvema luksuznima stanovanjema, v Ljubljani in Tolminu. Podjetje Baza Dante naj bi bila, tik preden ga je Ivan Mikulin prodal Stamejčiču, od Electe Inženiring odkupila obe nepremičnini in ju takoj zatem prodala družbi Hypo Leasing in ju vzela nazaj v lizing. Na podlagi tega posla je podjetje izkazalo presežek iz naslova DDV v višini več kot 200 tisoč evrov, ki mu je bil vrnjen iz državnega proračuna.
Obdolženi naj bi bili uradno prijavili, da bodo v stanovanju v Trnovskem pristanu opravljali obdavčljivo dejavnost, torej svetovalne posle, v resnici pa je v stanovanju živel Damijan Janković. Na ta način naj bi bila družba Baza Dante v stečaju neupravičeno dobila vrnjen davek v višini 59 tisoč evrov. Podjetje je davčnemu uradu namreč napačno navedlo, da bo od aprila do junija 2009 uveljavljalo odbitni DDV za nakup omenjenega stanovanja. Podobno naj bi se bilo zgodilo s stanovanjem na Mestnem trgu 3 v Tolminu, kjer pa naj bi bili po prepričanju tožilstva dobili neupravičeno vrnjenih 178 tisoč evrov davka. Potem ko so jih zaradi teh spornih zadev začeli preiskovati kriminalisti, pa so, trdi tožilstvo, za nazaj napisali najemno pogodbo med Damijanom Jankovićem in Bazo Dante.
Janković je v zagovoru dvakrat poudaril, da država ni bila oškodovana za niti en evro in da je šlo za davčno nevtralen posel. Ob tem je še izjavil, da če bi vedel, da bo karkoli narobe, bi v stanovanju prijavil gospodarsko dejavnost, saj je v tistem času vodil deset družb, sicer pa so vse dokumente pripravili v družbi Hypo Leasing.
Mikulin in Stamejčič se nista zagovarjala, izjavila sta le, da vztrajata pri tem, kar sta povedala v preiskavi. Mikulin je takrat vse očitke zavrnil in med drugim dejal, da se je 10. junija 2009 upokojil in z obračunavanjem DDV ni imel nič. Prav tako je očitke zanikal Stamejčič in, prav zako kakor Janković, poudaril, da je šlo davčno nevtralen posel.
Sojenje se nadaljuje 29. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta