Kako je policija prišla do vzorca DNK obtoženega vlomilca?

Damijana Žišt
17.11.2021 06:00

Pričakovati je bilo, da se bo sojenje Franku Palmerju, specialnemu povratniku kaznivih dejanj, ki tokrat na zatožni klopi sedi zaradi vloma, zaključilo, a je obramba sodišče prepričala, da preveri še en dokaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Frank Palmer se na sodišču brani z molkom. Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK

Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK

Iz ljubljanskega pripora so včeraj na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali 56-letnega Franka Palmerja, ki mu sodnik Bernard Tajnšek sodi zaradi kaznivega dejanja velike tatvine. Dokazni postopek je že skoraj pri koncu, zato je bilo včeraj pričakovati zaključne besede strank in obtoženega, vendar se to ni zgodilo. Sodnik Tajnšek je namreč ugodil predlogu obtoženega in njegovega odvetnika Borisa Grobelnika, da preverijo še en dokaz. Zato bo sodišče opravilo poizvedbe na ljubljanski policijski upravi, kako je bil pred leti odvzet vzorec, kjer je bila najdena sled obtoženčeve DNK, in katero je bilo kaznivo dejanje, ki ga je bil Palmer tedaj osumljen in ga je obravnavala policija. Sodišče tudi zanima, kako je bil shranjen obtoženčev DNK, ki je ostal v bazi forenzičnega laboratorija. Obtoženčev DNK je bil namreč znova najden na kraju velike tatvine, zaradi katere mu zdaj sodijo. Če obtoženi in odvetnik ne bosta zadovoljna z odgovorom policijske uprave, bo sodnik na sodišče povabil še kriminalistična tehnika, ki sta odvzela vzorec, kjer je bil obtoženčev DNK, da bosta pojasnila, kdaj in kako je bil vzorec odvzet. Do tega kazenskega postopka namreč ni bilo znano, kdo sta bila kriminalistična tehnika.

Višje sodišče menilo,

da je dokaz zakonit

Odvetnik Grobelnik, ki bi na sodišču rad razčistil, ali je bil vzorec, kjer je bil najden obtoženčev DNK, odvzet zakonito in ali je bil pravilno hranjen, je namreč ves čas trdil, da je bil kronski dokaz pridobljen nezakonito. Palmerju so vzorec DNK vzeli v preteklosti ob sumu drugega kaznivega dejanja, a teh očitkov je bil nato na kranjskem sodišču pravnomočno oproščen. Zaradi tega bi morala policija njegov DNK izbrisati iz svojih evidenc, je trdil odvetnik. Okrožno sodišče mu je dalo prav in Palmerju odpravilo pripor. Toda tožilstvo se je nato pritožilo na višje sodišče in to je prvostopenjski sklep razveljavilo. Ocenilo je, da je bila hramba DNK zakonita, saj je bil ta vzorec uporabljen še v tretji zadevi, še preden je bila kranjska sodba pravnomočna. V tej tretji zadevi pa je bil Palmer pravnomočno obsojen. Palmerja, ki se je nekoč imenoval Franc Prislan, pa nato kar pet let, ko je bila za njim razpisana tiralica, niso našli. Nato je bil 8. marca letos po naključju prijet pri cestnoprometnem prekršku. Odvzeta mu je bila prostost, oditi je moral v pripor.

Vlomilec odnesel bogat plen

Dejanje, ki naj bi ga bil storil obtoženi, sicer specialni povratnik kaznivih dejanj, se je zgodilo 8. novembra 2015, ko naj bi bil po trditvah tožilstva iz hiše, v katero je vlomil, odnesel veliko vrednih predmetov, tudi zlatih palic in nakita, vendar mu sodijo šele sedaj. Palmerja so policisti prijeli kmalu po tatvini, a tudi izpustili. Dejanje je bilo odkrito, ko sta se zakonca Metka in Janko A. vrnila v domačo hišo v Ljubljani in doživela zelo neljubo presenečenje. Nekdo je vlomil skozi okno dnevne sobe, premetal prostore in na silo odprl sef, iz katerega je izginilo precej dragocenosti, tri zlate palice, vredne kar 97.500 evrov, dva tisoč evrov vredna moška ročna ura znamke Tag Heuer, za 10.000 evrov nakita, par zlatih manšetnih gumbov in še en tak par z briljanti, dve zlati kravatni igli, broška z briljanti, več verižic, prstanov, zapestnica in kovanci Zlati dunajski filharmoniki in Anno Domini. Na kraju dejanja so bile najdene tudi ženske pajkice, za katere so v forenzičnem laboratoriju ugotovili, da je na njih DNK Franka Palmerja. Zato ga je policija aretirala, pristal je v priporu. Na sodišču se brani z molkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta