Korupcija v zdravstvu: Naročila preko favoriziranih ponudnikov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
29.03.2024 15:19

Zaradi nedovoljenega dajanja in prejemanja daril bodo policisti ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh podjetij. Osumljena iz Zdravstvenega doma Žalec sta ponudnikom nosila informacije. Kakšne?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do 30 odstotkov višja cena je predstavljala vrednost daril zaposlenih v zavodu. 
Andrej Petelinsek

Celjski kriminalisti so zaključili predkazenski postopek v zvezi s preiskavo 40 kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu, gre za nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. V prihodnjih dneh bodo zaradi teh kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb, so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje. Kriminalisti so v torek in sredo opravili deset hišnih preiskav na območju policijskih uprav Celje in Novo mesto, pri tem pa je sodelovalo 40 kriminalistov in policistov.

Osumljeni so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom z območja PU Celje - šlo naj bi za Zdravstveni dom Žalec - dogovorjeno sodelovali tako, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Storitve so sodile v okvir tako imenovanih evidenčnih javnih naročil, zavod pa je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

S preiskavo so ugotovili tudi, da sta osumljena, zaposlena v zavodu, pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla. S tem sta favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na takšen način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev. Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno-tehnična sredstva in storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.

Direktorica Zdravstvenega doma Žalec Hana Šuster Erjavec je povedala, da je zoper osumljena delavca sprožili potrebne postopke. Celjskim policistom pa so med preiskavo omogočili dostop do zahtevanih podatkov, je še dejala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta