Kriminalistična preiskava na območju mariborske policijske uprave: S ponarejenimi dokumenti do zaposlitve

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
19.10.2022 19:32

Mariborski kriminalisti bodo kazensko ovadili 13 državljanov Severne Makedonije in BiH, ki so se lažno izdajali za državljane Romunije in Bolgarije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z opisanim ravnanjem so osumljeni storili več kot 70 kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitev lažne vsebine.
Sašo Bizjak

Policisti in kriminalisti mariborske policijske uprave so sklenili obsežno preiskavo kaznivih dejanj na področju ponarejanje listin in overjanja lažnih vsebin. V kazniva dejanja je bilo vpletenih najmanj 13 državljanov Severne Makedonije in Bosne in Hercegovine.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga, so osumljeni od februarja letos v postopku sklenitve delovnega razmerja z dvema podjetjema iz območja Maribora in Ljubljane uporabili ponarejene osebne dokumente. Pretvarjali so se, da so državljani Romunije oziroma Bolgarije, in osebne izkaznice, izdane v teh državah, uporabili tudi v postopkih pred ustreznimi državnimi organi za pridobitev EMŠO, davčne številke, kartice zdravstvenega zavarovanja, evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in prijave začasnega prebivališča pri nas. Pristojni organi so na podlagi njihovih dokumentov naštete listine tudi izdali.

Osumljeni so skupaj storili več kot 70 kaznivih dejanj. Mariborski preiskovalci bodo vseh 13 kazensko ovadili, za vsako od očitanih dejanj jim grozi do treh let zapora.

Ker so se osumljeni izdajali za državljane Romunije in Bolgarije, so na goljufiv način dosegli štiri glavne svoboščine, ki veljajo za državljane Evropske unije: poleg prostega pretoka kapitala, blaga in svobodnega ustanavljanja podjetij glavno svoboščino predstavlja prost pretok ljudi. Prav slednja državljanom EU omogoča, da si poiščejo zaposlitev v katerikoli državi članici EU.

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev obenem določa, da pravica do prostega dostopa na trgu dela pomeni, da se tujec v Sloveniji lahko zaposli in z izvedbo določil zakona o prijavi prebivališča ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pridobi tudi določene pravice iz naslova prijave bivališča na območju Slovenije in EU ter zdravstvenega varstva in zavarovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta