Kristijan Kamenik ni več zaprt v Srbiji. Ga lahko pričakujemo v Sloveniji, kjer ga čaka sojenje zaradi štirikratnega umora?

Gordana Possnig
02.04.2021 12:36
Srbski odvetnik Ivan Bajazit nam je potrdil, da so Kristijana Kamenika včeraj izpustili na prostost in da ob tem upa na čimprejšnjo obnovo postopka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijan Kamenik junija 2015 na celjskem sodiscu v primeru Tekačevo Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Dobra dva tedna po tistem, ko je odjeknila novica, da se Konjičan Kristijan Kamenik nahaja v srbskem zaporu v Sremski Mitrovici, ker mora odslužiti še 22 dni prestale kazni za preprodajo heroina, ki ga je sodeč po napisanem v obtožnici v Srbijo pretihotapil iz Slovenije, nam je njegov odvetnik Ivan Bajazit povedal, da so njegovega klienta, ki ga v Sloveniji še čaka sojenje za štirikratni umor v Tekačevem 4. marca 1997, včeraj izpustili na prostost. Pa ne zato, ker je že odslužil preostali del kazni, ampak zato, ker je bila odločitev sodišča, ki ga je obsodilo na že tretjem sojenju v njegovi odsotnosti, nezakonita. Tedaj so ga namreč obsodili na leto in devet mesecev zapora ter 10-letni izgon iz države. Kamenikov odvetnik je uspel s pritožbo, ki jo je zoper obsodilno sodbo vložil na vrhovno sodišče. Odvetnik sedaj upa, da bo v čimprej prišlo do obnovitve omenjenega postopka. Ali je Kamenik ostal v Srbiji ali se bo morebiti vrnil v Slovenijo, nam odvetnik ni vedel povedati.

Razveljavljena že tretja sodba

Kristijan Kamenik je bil v Srbiji na prvi stopnji že trikrat obsojen na zaporno kazen, a so bile vse sodbe razveljavljene. Prvič je bil obsojen na sedem let zapora, na prvem ponovljenem procesu pa na dve leti in pol. Ko so mu začeli za omenjeno zadevo soditi tretjič, pa je bil Konjičan na prestajanju osemletne zaporne kazni v Italiji, kjer so ga maja 2016 ujeli s 47 kilogrami kokaina v vozilu in ga obsodili na 8 let zapora. Iz italijanskega zapora so ga pogojno izpustili nedavno. A je sedaj razveljavljena še tretja srbska sodba zoper njega.

Prvič aretiran aprila 1997 v Sloveniji

Kristijana Kamenika so prvič aretirali aprila 1997 zaradi sumov, povezanih z umori v Tekačevem 4. marca istega leta. Tedaj naj bi bil ustrelil 73-letnega Štefana Poharca in njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčerko Viktorijo. Ključni dokaz za njegovo vpletenost naj bi bili športni copati, ki so mu jih zasegli ob hišni preiskavi aprila tistega leta. Zadeve na sodišču so se vseskozi zapletale, ker se naši in tuji izvedenci niso mogli poenotiti, ali so sledi teh obuval res našli v Tekačevem.

23. junija 2015 po vrnitvi iz hrvaškega zapora, kjer je bil obsojen na 8 let zapora in 10-letni izgon iz države zaradi preprodaje heroina, so na celjskem sodišču znova opravili predobravnavni narok zoper njega zaradi štirikratnega umora. Na njem je obramba zahtevala, da se iz spisa kot dokaz izločijo zaseženi športni copati, ker je bila odločba o hišni preiskavi, kjer so mu zasegli obuvalo, premalo obrazložena. Višji sodniki so nato dokaz oktobra 2018 pravnomočno izločili iz spisa in sledili zahtevi obrambe ter tako iz spisa izločili ključni dokaz o Kamenikovi domnevni vpletenosti v štirikratni umor pred več kot 24 leti. Na celjskem sodišču so nam pred kratkim ogovorili, da še niso izpolnjeni pogoji za razpis obravnav za umore in preprodajo droge pri nas. Ob tem velja dodati, da je bil Kamenik od leta 1997 do danes na prostosti le 5 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta