Krivdo v zadevi Teš zanikal tudi vodja prodaje elektrarn v Alstomu

Gordana Possnig
13.07.2021 14:59
Na celjskem sodišču so opravili še en predobravnavni narok zoper vpletene v korupcijo v primeru Termoelektrarne Šoštanj. Danes je krivdo zanikal nekdanji vodja prodaje elektrarn v Alstomu Josef Reisl, njegov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa je v sodni dvorani problematiziral, da je prevod obtožnice v nemški jezik nejasen in zmeden.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josef Riesl je izjavil, da obtožnico na splošno razume, njegov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa je sodišču predlagal, da priskrbi ustreznejši prevod obtožnega akta. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Le še en predobravnavni narok, in sicer zoper družbo Sol Intercontinental, ki je v likvidacijskem postopku, mora sodnica Mojca Turinek opraviti v obsežni kazenski zadevi v primeru domnevnih nepravilnosti pri obnovi petega bloka in izgradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Danes je predobravnavni narok izpeljala zoper Josefa Reisla, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power, ki je obtožen pomoči pri zlorabi položaja.

Reisl je v sodni dvorani sodnici rekel, da obtožnico na splošno razume, nakar je njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar sodnici pojasnil, da to ne velja tudi za vse posamezne dele obtožnice. Po njegovem je prevod obtožnice v nemški jezik nejasen in zmeden, v nekaterih delih pa celo nepopoln. "Obtožnica je zaradi številnih strokovnih izrazov težko razumljiva že v slovenskem jeziku. Zato predlagam, da se ustrezno prevede s pomočjo sodnega tolmača Marka Gospodariča, ki se je v preteklosti že izkazal na nekaterih najzahtevnejših gospodarskih sojenjih (tudi v zadevi Hypo). Predlagam pa tudi, da se mojemu klientu zaradi zagotovitve kvalitetne obrambe prevedejo zapisniki vseh doslej opravljenih predobravnavnih narokov in dokazni predlogi soobdolženih," je vztrajal odvetnik.

Tožilka Darja Šlibar iz specializiranega tožilstva v sodni dvorani ni razkrila, kakšno kazen bi terjala za Reisla v primeru njegovega takojšnjega priznanja. Ker je obtoženi ugovarjal zoper obtožbo in ker obramba ni kazala zanimanja za pogajanje o priznanju krivde, je ocenila, da obtoženi krivde ne namerava priznati. Imela je prav. Reisl je očitano v obtožnici  zavrnil. Njegov odvetnik pa je v nadaljevanju sodišču predlagal, naj na sojenju izvede dokaze, povezane predsvsem z zaslišanji vodilnih predstavnikov nekdanje skupine Alstom Power, ki se sedaj imenuje General Electric. Z njimi skuša obramba dokazati, da je Reisl deloval po navodilih svojih nadrejenih. Ob tem je predlagal še imenovanje izvedenca strojne stroke, ki bi med drugim lahko ocenil, ali je bilo mogoče dodatne dobave, zaradi katerih so bili podpisovani številni aneksi k prvotni pogodbi, predvideti že pri sklenitvi slednje. Spomnimo, da je podobne dokazne predloge, torej zaslišanja Alstomovih vodilnih v tem obdobju, minuli teden podal že soobdolženi Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor v družbi Alstom Power.

Skupaj se je v obtožnici znašlo deset posameznikov in dve pravni osebi, tožilstvo jih je obtožilo zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. V obtožnici je naštetih 24 kaznivih dejanj. Termoelektrarna Šoštanj naj bi bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov..

Krivdo v zadevi TEŠ ob Reislu doslej zavrnili prvoobtoženi nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v TEŠ Darko Weiss, Jožef Lenart in Miran Leben, Frank Lehmann in davčni svetovalec Darko Končan. Je pa krivdo priznala pravna naslednica družbe Alstom Power družba General Electric, ki je podpisala s specializiranim tožilstvom sporazum o priznanju odgovornosti in se dogovorila za denarno kazen v višini 23 milijonov evrov in plačilo sodnih stroškov v višino 50 tisoč evrov. Sodnica bo odločitev glede sprejema sporazuma sprejela po svoji odločitvi glede izločitve dokazov.

25. avgusta sledi še predobravnavni narok zoper Kotarjevo družbo Sol Intercontinental, ki je v likvidacijskem postopku. Sodnica je narok preložila v čas po sodnih počitnicah na prošnjo odvetnika Bojana Celarja, ki še vedno čaka odločitev sodišča, ali bo družbi odobrilo vlogo za brezplačno pravno pomoč. Ta odločitev je sicer odvisna od tega, ali bo podjetje pristalo v stečaju, kar naj bi bilo znano takoj po sodnih počitnicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta