Mariborčan je dolgo trdil, da fotoreporterju ni on razbil čeljusti. Zakaj si je premislil?

Vesna Lovrec
21.05.2021 14:26
Mariborčan Grega Mitev je priznal, da je on ta, ki je na novembrskih protestih skočil iz zasede, brcal policiste, v enega vrgel steklenico, v drugega gorečo baklo, fotoreporterju razbil čeljust in novinarja potisnil po stopnicah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kar se je že nekaj časa šušljalo po koluarjih, se je ta teden na ljubljanskem okrožnem sodišču tudi zgodilo. Mariborčan Grega Mitev, o katerem smo prvi poročali, da je moral v pripor zaradi svojega brutalno nasilnega vedenja na novembrskih protestih v Ljubljani, se je odločil, da se ni smiselno sprenevedati o krivdi. Da je napadel več policistov in razbil čeljust fotoreporterju Borutu Živuloviču, je priznal, še preden je stopil v sodno dvorano. Kot so poročale Slovenske novice, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde.

Včeraj je stopil pred sodnika Martina Jančarja. Vajen izgovorov posameznikov, da so priznali kar tako, samo da se čimprej rešijo postopka, je sodnik preveril sleherno podrobnost v obtožbi. Mitev mu je kimal in pritrjeval, da je 5. novembra na protestih v prestolnici vse potekalo točno tako, kot zatrjuje tožilstvo v obtožnici. In sicer: Mitev je napadel uniformiranca, ko je imel ta v postopku drugega protestnika. Policista je brcnil v hrbet, zaradi česar je ta z glavo udaril v tla. Snemalcu je brcnil v kamero, nato še v njega. Napadel je tudi novinarja Vladimirja Voduška, najprej ga je udaril v hrbet, nato v stegno. Voduška je od teh udarcev vrglo po stopnicah, a se mu k sreči ni zgodilo hujšega od lažjih poškodb. Veliko huje pa jo je skupil Živulovič, ki ga je obtoženi najprej brcnil z nogo, ga nato z roko udaril v čeljust, ko je fotoreporter izgubil zavest, pa ga je še večkrat brcnil in ga hudo poškodoval. Spustil se je tudi v konjenika, vanj je namreč zalučal stekleni predmet. Proti drugemu policistu je vrgel gorečo baklo, policista, ki je nevaren predmet hotel odstraniti, pa je brcnil v prsni koš.

Razsvetlilo ga je izvedeniško mnenje

Čeprav so ga pri njegovem norenju posnele kamere, je policija potrebovala kar 47 dni, da ga je identificirala in prijela. Aretirali so ga 22. decembra na njegovem domu v Mariboru, nato pa ga privedli pred preiskovalnega sodnika v Ljubljano, ki je odločil, da mora v pripor. Obtoženi Mitev ni ravno znani Mariborčan, ga pa poznajo v vrstah navijaške skupine Viole. Policija je ovadbo gradila na prepričanju, da je za incident na protestih poskrbel prav z namenom, da bi na hierarhični lestvici viol priplezal čim višje. Že na policijskem zaslišanju Mitev ni molčal. Nekaj očitkov, predvsem napade, ki so bili usmerjeni v policijo, je priznal takoj, najhujšega bremena v ovadbi pa se je dolgo otepal. Zatrjeval je, da ni on ta, ki je fotoreporterja brcal v nezavestnem stanju in mu zlomil čeljust, češ da se tega res ne spominja, ker na protestih ni bil trezen. Ko je napočil čas za sodno preiskavo, so mu spomin osvežili oziroma ga v njegovo brutalno dejanje prepričali video posnetki. Policiji jih niso posredovali zgolj novinarji, vrstile so se tudi prijave naključnih protestnikov, ki niso nemo strmeli v dogajanje in so nasilje posneli. Ključno, zakaj je Mitev priznal tudi napad na Živuloviča, pa je bilo mnenje izvedenca za prepoznavo ljudi in predmetov Gregorja Kovača. Strokovnjak je z gotovostjo potrdil, da je po fotoreporterju tolkel Mitev. Ne samo na podlagi oblačil, ki jih je primerjal z obtoženčevimi, ampak tudi na podlagi karakteristik Mitevih delov telesa: višina, oblika nosu, velikost dlani, razdalja do komolca ... Preden je Mariborčan podpisal sporazum s tožilstvom, se je posvetoval z odvetnikom Damijanom Donkom. Šele ko se je advokat zanj izpogajal, da bo tožilstvo v zameno za priznanje predlagalo (samo) dve leti in osem mesecev zapora, je Mitev podpisal, da je kriv. Poudariti je potrebno, da Mitevu tožilstvo ne očita "le" pet kaznivih dejanj, ki se nanašajo na začetno kazensko ovadbo, ampak so se očitki skozi sodno preiskavo konkretno zaostrili predvsem glede napadov na policiste. Zdaj torej Mitevu grozi najmanj dve leti in osem mesecev zapora. Pričakovati je, da mu sodnik kazni ne bo znižal, saj kot pravijo poznavalci kazenskega prava, bi bila v rednem sojenju povsem mogoča obsodilna sodba na štiri do pet let zapora. 

Sodišče je priznanje sprejelo

Sodnik Jančar je Mitevo priznanje sprejel, sodbe pa mu ta teden še ni izrekel. To bo storil, ko bo zbral na kup vse oškodovance in jih povprašal, ali zoper obtoženega priglašajo premoženjsko pravni zahtevek. Na narok jih je povabil že ta teden, prišel pa je le Živulovič, ki od napadalca zaradi prestanih muk ob in po napadu terja 19.500 evrov. Odškodnino od obtoženega bo zahteval tudi eden od policistov, v imenu katerega je v četrtek na narok pristopil njegov pooblaščenec in razložil, da bo zahtevana odškodnina stvar civilne tožbe in ne kazenskega postopka, saj se policist še vedno zdravi zaradi poškodbe hrbtenice. Sodnik namerava preostale oškodovance, ki jih ta teden ni bilo na sodišče, glede premoženjskega zahtevka pobarati 31. maja. Za takrat načrtuje, da bo skesanemu Mariborčanu tudi že izrekel sodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.