Podrobnosti preiskave nasilnih protestov: 26-letni Mariborčan je osumljen petih kaznivih dejanj, zanj je odrejen pripor

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
23.12.2020 14:42
Poleg 26-letnika so policisti ovadili še deset ljudi zaradi napadov na policiste. Ovadba tudi zoper Anisa Ličino. Preiskavo nasilnih prostestov 5. novembra letos policisti še nadaljujejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so zaradi izgredov na prostestih v Ljubljani napisali nekaj ovadb. 
Robert Balen

Na Policijski upravi Ljubljana so predstavili rezultate dosedanjega dela policistov in kriminalistov, povezanega z nasilnimi protesti 5. novembra letos v Ljubljani. Kot je pojasnil direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar, so policisti tega dne opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je nato spremenil v nasilne izgrede, v katerih je bilo poškodovanih 15 policistov, od tega jih je bila peterica nato kasneje na bolniški, lažje je bil poškodovan snemalec, huje pa fotoreporter. Zaradi izgredov so policisti vodili intenzivno preiskavo, v kateri so obravnavali več kot trideset kaznivih dejanj, opravili več ogledov krajev kaznivih dejanj, zaščitili več kot 70 različnih sledi, opravili preko 100 razgovorov z osebami, ki bi lahko dale koristne informacije v zvezi z dogajanjem. Prav tako so se pogovarjali z več kot 150 ljudmi, da bi pridobili posnetke in fotografije, pregledali pa so več kot 280 gigabajtov tega materiala. V preiskavi je sodelovalo več kot sedemdeset policistov in kriminalistov.

Kot smo že poročali, so policisti včeraj opravili hišno preiskavo in odvzeli prostost 26-letnemu Mariborčanu, ki ga sumijo kar petih kaznivih dejanj. Kot smo v Večeru poročali, so policisti aretirali Grego Miteva. Pri hišni preiskavi so zasegli nekaj predmetov, ki naj bi pomagali pri nadaljnji preiskavi, nekaj mamil in pripomočke za uživanje prepovedanih drog, Mariborčana sumijo storitve dveh kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti. 26-letni naj bi bil od zadaj napadel policista, ki je že opravljal postopke z drugim protestnikom, in ga brcnil v hrbet. V drugega policista naj bi bil vrgel steklenico. Sumijo ga tudi poškodovanja tuje stvari, ko je brcnil v stojalo kamere, zaradi česar je poleg stojala padel tudi snemalec. Osumljen je povzročitve lahke telesne poškodbe, ker naj bi bil pristopil do novinarja, ga udaril v hrbet, da je ta padel po stopnicah. Prav tako naj bi bil on tisti, ki je hudo poškodoval fotoreporterja Boruta Živulovića. Pritekel naj bi bil do njega, ga brcal in udarjal v glavo. Fotoreporterju je ob tem zlomil čeljust, zato je osumljen povzročitve hude telesne poškodbe. Mariborčan je bil, kot je dejal Vrečar, v preteklosti že obravnavan za nasilna kazniva dejanja. Kot smo poročali, je Mitev član navijaške skupine Viole. Kot smo izvedeli neuradno, je za incident na protestih poskrbel prav z namenom, da bi na hierarhični lestvici viol priplezal čim višje. Mariborčana so policisti v popoldanskih urah privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. 

Policisti pa so zaradi prostestov na ljubljansko tožilstvo vložili še ovadbe za deseterico zaradi treh kaznivih dejanj. Četverici osumljenih očitajo preprečitev uradnega dejanja uradni osebi, četverici napad na uradno osebo, dvema sodelovanje pri kaznivem dejanju preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Hišno preiskavo so policisti v času preiskave opravili tudi pri Ljubljančanu, in sicer pri Anisu Ličini. Zanj bo spisana ovadba, da je bil vodja skupine, ki je na protestih preprečila uradno dejanje uradni osebi, ter hujskal k upiranju. 

Policisti s preiskavo dogajanja 5. novembra sicer še nadaljujejo, saj preverjajo vpletenost nekaterih še drugih oseb. Ob tem je Vrečar poudaril, da so se osumljenci udeležili protestov prav za namenom, da izzovejo nasilje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta