Med protestom neznanci proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, policist utrpel poškodbe očesa

A.L.
14.10.2021 14:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Robert Balen

Ljubljanski policisti so dopolnili obvestilo o ukrepih na včerajšnjem neprijavljenem protestnem shodu v Ljubljani. Policisti so v okviru varovanja do sedaj zaznali 164 kršitev zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje), eno kršitev zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni osebi je bil zasežen solzivec, zaznali so tudi dve kršitvi cestno prometnih predpisov in eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Robert Balen

Do zdaj so zaznali tudi osem kaznivih dejanj. "Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično nevarnost za poškodbe oči posadke. V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana," so sporočili s policije.

Robert Balen

Opozarjajo, da je tovrstno početje skrajno nevarno in "le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida, kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic".

V času varovanja shoda so pridržali 27 ljudi, vsi so bili po preteku razlogov izpuščeni. "Za zagotovitev javnega reda so bila uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili  ščite, specialno oklepno vozilo, plinski razpršilec, konjenico in službene pse."

Robert Balen

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. O poškodbah protestnikov do zdaj policisti niso seznanjeni.

Ob tem še dodajajo, da je po zaključku protesta v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami, ki niso bile povezane s protesti, policisti so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč. Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka. V primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta