Mednarodni lov na denarne mule

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
10.12.2023 20:56

V preiskavah slovenske policije so identificirali 254 osumljenih, ki so na svoje račune neupravičeno prejeli 13,6 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dva meseca in pol trajajoči akciji so aretirali 1013 ljudi.
Profimedia

Slovenska policija je že deveto leto zapored uspešno sodelovala v Europolovi mednarodni operaciji EMMA 9 (angl. European Money Mule Action), namenjeni boju proti denarnim mulam, ki nezakonito prejemajo denar, pridobljen predvsem z goljufijami na spletu.

Letošnja akcija je potekala od 15. septembra do 30. novembra, poleg Slovenije so v njej sodelovali varnostni organi 26 držav. Po Europolovih podatkih je bilo v celotni operaciji skupno identificiranih 10.759 denarnih mul (prijeli so jih 1013) in 474 ljudi, ki novačijo denarne mule. V sodelovanju z Evropsko bančno federacijo (EBF) je bilo zaznanih 10.736 goljufivih transakcij in okrog 100 milijonov evrov škode. S posredovanjem policije in drugih sodelujočih v preiskavah se je uspešno preprečilo za okrog 32 milijonov evrov škode.

V preiskavah slovenske policije je bilo skupno identificiranih 254 denarnih mul, ki so delovale na območju Slovenije in v tujini. Na svoje račune so prejele okoli 13.6 milijona evrov, ki so izvirali iz kaznivih dejanj, policiji pa je v sodelovanju z uradom za preprečevanje pranja denarja in slovenskimi bankami uspelo preprečiti oškodovanje v višini 1,3 milijona evrov. V okviru preiskav so v Sloveniji zaslišali 49 osumljencev in opravili osem hišnih preiskav, podali so tudi 35 pobud za mednarodno pravno pomoč in 17 evropskih preiskovalnih nalogov, nanašajočih se na denarne mule iz tujine, ki neupravičeno prejemajo denar na škodo slovenskih državljanov.

Obravnavani so bili tudi primeri, v katerih so bili prejemniki ukradenega denarja in s tem denarne mule slovenski državljani. Ob tem policija opozarja na nevarnosti na spletu. "Če nismo pozorni in če posredujemo številko transakcijskega računa neznani osebi na internetu, da nakaže sredstva na naš račun, lahko hitro postanemo denarna mula tudi sami. Zato bodite previdni in ne prejemajte nakazil spletnih neznancev. Če ugotovite, da ste že denarna mula, zadevo nemudoma prijavite policiji. Če je denarna mula kdo, ki ga poznate, ga opozorite na posledice takšnih dejanj in mu svetujte, naj o tem čim prej obvesti policijo," svari policija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta