Mislil je, da si dopisuje z žensko, ki je objavila svoje gole fotografije, a se je ujel v past izsiljevalca

Vesna Lovrec
07.01.2021 18:27
Prevarant se je izdajal za očeta mlajše ženske, ki je na facebooku objavila gole fotografije, in v zameno za molk terjal 10 tisoč evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osumljeni je imel pri izsiljevanju pomočnike.
Reuters

Da se bo ujel v past izsiljevalca, si Dolenjec, ki si je v začetku lanskega leta preko družbenega omrežja Facebook začel dopisovati z mlajšo žensko, ni predstavljal niti v najhujših sanjah. Pritegnila ga je z objavo svojih golih fotografij, zaprosil jo je za prijateljstvo, se pogovarjal z njo, nakar ga je presenetil možakar, ki je trdil, da je oče dekleta in da je hči mladoletna. Zagrozil mu je, naj mu v zameno za molk izroči denar. Moški se je prestrašil in ker ni hotel pristati v kazenskem postopku, je izsiljevalcu plačal. Grožnje pa so se nadaljevale, izsiljevanja je bilo iz dneva v dan več. Zato se je odločil, da gre na policijo. Kriminalisti so skozi preiskavo dognali, da izsiljevalec ni bil samo eden. "Osumljeni je v sostorilstvu z drugimi osebami od februarja 2020 z grožnjami in ustrahovanjem od oškodovanca izsilil, da mu je ta izročil več kot deset tisoč evrov," je sporočila tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik in o glavnem izsiljevalcu razkrila, da je star 42 let in da prihaja z območja Črnomlja. Policisti so mu odvzeli prostost in ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je zanj odredil pripor, saj je osumljeni ponovitveno nevaren. Gre namreč za starega znanca policije, ki so ga v preteklosti obravnavali zaradi ropov, nasilja v družini, groženj in cele serije premoženjskih kaznivih dejanj.

"Policisti občasno prejmemo prijave izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij. Med oškodovanci so bile pogosto mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko," na previdnost pred spletnimi izsiljevalci opozarja Drenikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta