Motoristi znova na cestah: Število registriranih motorjev hitro narašča

Elizabeta Planinšič
20.03.2023 16:05

Ves teden bo trajala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki se je začela danes, na cestah pa že prve žrtve med motoristi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delovanje skidbika (naprave za poučevanje in trening raznovrstnih motociklističnih znanj) si je ogledala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. 
STA

Danes se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil in bo trajala do nedelje. Z lepšim vremenom je namreč v prometu vse več motoristov, ceste pa so že terjale prve žrtve med njimi. V soboto je na Koprskem umrl 26-letni motorist. Ob začetku motoristične sezone je Agencija za varnost v prometu (AVP) skupaj s policijo in UKC Ljubljana podala nasvete za varno motoristično vožnjo, motoriste pozvala k spoštovanju predpisov pa tudi k udeležbi na delavnicah varne vožnje. Pomen dobre priprave na novo motoristično sezono je izpostavila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Motoristi vemo, da je v tem času treba vložiti nekaj več truda v okrepitev in obuditev motoristične kondicije, saj je vožnja motorja večplastna, predvsem pa zelo dinamična aktivnost, ki od nas terja ne le dobro psihofizično stanje in kondicijo, temveč tudi obvladovanje motocikla, ki mora biti tehnično brezhiben, pri vožnji v ovinke, pri zaviranju v sili, usmerjanju pogleda, ravnotežju, koordinaciji v kritičnih situacijah zahteva nenehno spremljanje dogajanja na cesti," je dejala predsednica Pirc Musar.

Lani 14 žrtev

Lani je bilo v Sloveniji registriranih že 145.417 enoslednih motornih vozil - to je skoraj 15 tisoč več kot leto poprej. Zabeleženih je bilo 1161 prometnih nesreč z udeležbo voznikov teh vozil, kar je deset odstotkov več kot v letu 2021. Umrlo je 14 voznikov, kar je, navajajo v AVP, najmanj od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč, torej od leta 1994. Skoraj 60 odstotkov motorističnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z motorjem je neprilagojena hitrost, takih je skoraj polovica.

Policisti so lani obravnavali 7232 kršitev cestnoprometnih predpisov voznikov enoslednih motornih vozil, v letu 2021 pa 789. V času nacionalne preventivne akcije in v več terminih v motoristični sezoni bodo predvsem na cestnih relacijah, po katerih pogosto vozijo motoristi, ob rednem delu izvajali poostren nadzor."Vožnja motornega kolesa zahteva precej več motoričnih spretnosti kot vožnja osebnega avtomobila, zato sta dobra psihofizična pripravljenost in obnova veščin pred začetkom sezone ključni. Dolgoletne statistike kažejo, da so najbolj tvegani meseci ob začetku in koncu motoristične sezone," je poudarila Simona Felser, v. d. direktorja AVP. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, pa je izpostavil, da imajo s povečevanjem števila motornih koles njihovi vozniki vedno večjo vlogo v cestnem prometu in velik vpliv na varnost cestnega prometa. "Naloga policistov je predvsem izvajanje nadzora. V nadzorih bomo zlasti preverjali upoštevanje določil o hitrosti, tehnično brezhibnost motornih vozil, psihofizično stanje voznikov enoslednih vozil in uporabo zaščitne čelade. Pozorni bomo tudi na večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov in objestne voznike," je navedel Kapun.

Varnost na prvem mestu

Uroš Tominc, dr. med., vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana, specialist travmatolog, pa je dejal: "Vsako leto, ko se spomladi začnejo lepi dnevi, se soočimo s povečanim številom poškodb voznikov mopedov in motorjev. Vemo, da ko se ceste ogrejejo, ko je vreme primerno, bodo motoristi prišli na ceste in s tem žal tudi v naše ambulante. Med obravnavanimi vozniki enoslednih motornih vozil je največ prometnih nesreč oziroma dogodkov tipa motorist brez trčenja. Pogosto gre za težje poškodbe glave, trebuha, prsnega koša, odtrganine … Med sprejetimi poškodovanci je po podatkih Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana več motoristov kot motoristk. Lani se je trend smrtnih prometnih nesreč pomembno zmanjšal in želimo si, da bi se obrnil tudi trend poškodovanih motoristov. Razumemo veselje in užitke motoristov, vendar naj ne pozabijo, da je varnost na prvem mestu," je sklenil in vsem zaželel srečno v prometu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta