Na sojenju zaradi umora in poskusa umora pričal obtoženčev oče, ki je bil tudi sam ranjen z nožem: "Ne morem verjeti, da je kaj takega storil"

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.12.2021 17:33

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem obdolženca Gregorja Ducmana in oškodovancev, njegovega očeta in sestre, začelo glavno sojenje za marčno družinsko tragedijo v Zalogu pri Šempetru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gregor Ducman je obtožen umora matere in poskusa umora očeta.

Gordana Possnig

Minilo je devet mesecev, odkar je družinska tragedija, ki se je v zgodnjih jutranjih urah 14. marca letos zgodila v stanovanjski hiši Ducmanovih v Zalogu pri Šempetru, pretresla Slovenijo. Zločin je tedaj zagrešil 37-letni Gregor Ducman, ki pa krivde po obtožnici na predobravnavnem naroku ni priznal, zato mu zdaj sodijo. Obtožnica mu očita umor matere in poskus umora očeta. Mater naj bi bil umoril na zahrbten ali grozovit način, ob tem pa je na enak način skušal življenje vzeti še svojemu očetu. V obtožnici je podrobno opisano grozljivo dogajanje v dnevni sobi stanovanjske hiše v Zalogu pri Šempetru.

Obdolženi Ducman je tedaj stopil v dnevno sobo, kjer je v fotelju spala njegova mati. Napadel jo je s 36 centimetrov dolgim nožem, katerega rezilo meri 21 centimetrov. Večkrat jo je zabodel v glavo, vrat in zgornji predel prsnega koša. Nesrečna ženska se je branila pred agresivnim sinom, a jo je premagal. Po napadu je celo uspela vstati iz fotelja, po nekaj korakih pa je padla na tla in nemočna obležala. Usoden zanjo je bil vbod v prsni koš, s katerim ji je sin povzročil enajst centimetrov globoko rano in ji predrl pljučno krilo, zaradi česar je ženska izkrvavela. Ko je še bila pri življenju, ji je na pomoč prehitel mož. Sina je skušal odvleči stran, a mu ni uspelo. Ducman je roko dvignil tudi nad njega. Porezal ga je po rokah in dlaneh ter ga trikrat zabodel v hrbet. Kljub hudim ranam in krvavenju je obdolženčevemu očetu le uspelo sinu iztrgati nož iz rok in pobegniti iz hiše. Po pomoč je stekel k prvim sosedom, ki so nemudoma poklicali policijo in reševalce.

Odločil se je, da bo molčal

Po prebrani obtožnici je beseda pripadla obdolžencu, ki mu grozi vsaj 15 let zapora. A se ta ni želel zagovarjati, prav tako ni želel odgovarjati na vprašanja tožilstva in obrambe. Zato je predsednica velikega senata Alenka Jazbinšek Žgank v nadaljevanju prebrala njegov zagovor, ki ga je podal v preiskavi. Tam je med drugim dejal, da sta starša v mladosti z njim delala grdo, zato je dogodek, ki se je pripetil, posledica njunega ravnanja. Zatrjeval je, da sta ga starša skušala tudi prodati. Sicer pa je še dejal, da ne ve, zakaj je umoril mamo, verjetno je iz nje izganjal demone. Dogajanja usodne noči, ko je napadel očeta, se ne spominja, prav tako se ne spominja, da mu je oče vzel nož iz rok. Povedal je, da ga je tistega večera domov pripeljal oče in da pred dogodkom ni jemal drog in amfetaminov. Z drogami se je, kot je povedal, prvič srečal že pri 13 letih. Ko je bil star 20 let, se je že zdravil odvisnosti od drog v eni izmed komun. Zdravljenje sta mu plačevala starša. O materi pa je povedal, da je vseskozi silila za njim in da jo je imel zaradi tega "poln kufer".

Sina ne želi več videti

Oče obdolženca je v sodni dvorani težko znova podoživljal dogodke tragične noči, ko je ostal brez žene. Dejal je, da ne zna povedati, kako je sinu, ki mu je umoril ženo, uspel iz rok, potem ko ga je ta med prerivanjem večkrat porezal, iztrgati kuhinjski nož. Ko je na tleh v kuhinji videl ležati nesrečno ženo na trebuhu in okoli nje mlako krvi, je vedel, da ji ni več pomoči. Z zadnjimi močmi je uspel ubežati iz hiše. V sami majici s kratkimi rokavi in bos ter z nožem v rokah je poškodovan pritekel do prvih sosedov, jim okoli pol šeste potrkal na okno in prosil za pomoč. Oče je še dodal, da je sin delal probleme že od mladih nog in da so že zgodaj doma ugotovili, da je odvisnik od drog. "Moja pokojna žena je celo življenje skušala vse narediti za njega. On pa jo je nazadnje ubil in ji vzel življenje. Ženi žal ob njeni skrbi za sina nikoli ni uspelo pretrgati popkovine z njim. Nisem si pa nikoli mislil, da bo kaj takega storil, saj še pajka ni bil sposoben ubiti. Mi je pa žena večkrat izrazila svoj strah, da ji bo kaj naredil. Kasneje sem slišal, da je pred dogodkom okoli govoril, da bo vse ubil. Sicer pa je bil povsem normalen, ko ni bil pod vplivom drog," je še povedal obdolžencev oče. Ob koncu je še dejal, da sina ne želi videti nikoli več.

Obdolženčeva sestra usodne noči ni bila doma, na glavni obravnavi pa tudi ni želela pričati in je s tem izkoristila pravno dobroto privilegirane priče. Zato je sodnica prebrala njeno izjavo iz preiskave, kjer je med drugim povedala, da se je z bratom vedno dobro razumela. Sta se pa starša po njenih besedah vseskozi veliko ukvarjala z njim. Bili so zelo povezana družina, njena mama pa je bila vseskozi njena najboljša prijateljica. Mama je skušala sinu in njenemu bratu vseskozi pomagati, tako da ji je že sama rekla, da je dovolj star, da ve, kaj dela. Ji je pa mama dva do tri mesece pred tragično smrtjo dejala, da se se boji, da ji bo Grega kaj naredil, da jo bo ubil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.