Nekoč varoval predsednika Kosova, zdaj je v Sloveniji priprt

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
08.12.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z državljani Indije, ki so potovali brez dokumentov, šoferja nista prišla daleč. Policisti so aretirali oba, Indijci pa so zaprosili za mednarodno zaščito.
Andrej Petelinsek

Petindvajsetega maja letos je bila krajanka Velike Varnice v bližini svojega doma priča prizoru, ki so jih v teh krajih vajeni že od leta 2015, ko je tudi Slovenijo zajela migrantska kriza. Opazila je sumljivi vozili, kmalu za tem pa gručo ljudi, ki se je pritihotapila iz zaraščenega dela območja na hrvaški strani in se vkrcala v kombi temnejše barve in osebno vozilo srebrne barve.

Za pot v Italijo plačali devet tisoč evrov

Patrulji Policijske postaje Podlehnik sta se odzvali na njeno prijavo in v Vidmu pri Ptuju prestregli opisani vozili. Kombi, prirejen za invalidnega šoferja, je vozil 57-letni invalid Nikolle Coli, osebni avto pa 42-letni Alban Ibrahimi. Oba sta državljana Kosova s stalnim prijavljenim bivališčem v Švici, kar pomeni, da sta imela dovoljenje za vstop v Slovenijo, niso pa imeli tega potniki v njunih vozilih. Coli je prevažal enajst državljanov Indije, Ibrahimi šest. Indijci so v policijskem postopku prosili za mednarodno zaščito, voznika pa so uniformiranci aretirali in privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je sledili zahtevi tožilstva in za oba odredil pripor.

 

Indijski državljani so v postopku pojasnili, da je bila njihova ciljna destinacija Italija, za kar so posameznikom iz hudodelske združbe, katere domnevni člani so razen omenjenih Kosovčanov policiji in tožilstvu neznani, plačali okoli devet tisoč evrov po osebi.

Na podlagi izjav tujcev, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, je tožilstvo prepričano, da sta jih Kosovčana nameravala pretihotapiti v Italijo, za kar naj bi bili tujci hudodelski združbi, katere domnevni člani so razen Colija in Ibrahima policiji in tožilstvu neznani, plačali okoli devet tisoč evrov po osebi.

Obsojeni v bran obtoženemu

Ko je napočil čas za sodni postopek, se Coli o svoji krivdi ni sprenevedal. Priznal je sodelovanje v hudodelski združbi, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev čez mejo, in bil obsojen na tri leta zapora. Ko bo kazen prestal, bo zanj začel veljati še ukrep izgona tujca iz države za obdobje štirih let.

 

Za Ibrahima priznanje ni prišlo v poštev. Pravi, da ga je Coli izkoristil, prevaral in nalagal. V svojem zagovoru je povedal, da ga je Coli 24. maja poklical s Hrvaške in ga prosil, da pride ponj, saj je imel prometno nesrečo. Po nekaj urah je prošnjo preklical, češ da kombi ni potreboval večjega popravila, a se je Ibrahimi kljub temu odločil, da mu pomaga, saj je bil namenjen na Kosovo. Ko sta se srečala na dogovorjenem mestu, naj bi bil Coli Ibrahimiju rekel, da bi moral peljati neke delavce v Ljubljano. Ker je govoril o več ljudeh, mu je Ibrahim predlagal, da lahko nekaj delavcev pelje tudi on. Coli je pristal na ponudbo in mu v telefon vpisal lokacijo, kje naj prevzame ljudi, kar je Ibrahim storil, a s potniki ne on ne Coli nista prišla daleč, saj jih je prestregla policija.

Ibrahimi zatrjuje, da je šele takrat dojel, da ga je prijatelj nalagal. Policiste je rotil, naj mu pomagajo, in jim razlagal, da je tudi sam v domovini delal v policiji, bil je tudi varnostnik nekdanjega predsednika Kosova, zdaj pokojnega Ibrahima Rugove. Tako kot pred policisti se obtoženi tudi na sojenju brani, da je v kazenskem postopku pristal po krivici, saj da ni vedel, s čim se ukvarja njegov prijatelj Coli. Slednji mu je na sojenju stopil v bran in zaslišan preko videokonference, ki je potekala iz zapora na Dobu, obžaloval, da je Ibrahima potisnil v kazenski postopek. "Uničil sem mu življenje. Lahko bi bil doma in vzgajal otroke, zdaj pa je zaradi mojega dejanja priprt," je pričal Coli.

Tožilstvo zagovoru obtoženega in pričanju obsojenega Colija ne verjame, zato pri obtožbi vztraja. Ne nazadnje iz opisa obtožnice izhaja, da se Coli in Ibrahimi za snidenje na Hrvaškem nista dogovorila samo za 24. maj, pač pa sta bila na Hrvaškem skupaj že prej. Tega Ibrahimi sicer ne zanika, vztraja pa, da v tem niti v drugih zbranih dokazih o njem ni ničesar nezakonitega. Sojenje se nadaljuje danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta