Obtoženi trgovanja z drogo je vodenje kriminalne združbe pripisal policistu

Damijana Žišt Damijana Žišt
23.05.2022 17:34

Aleš Zupančič, domnevni vodja kriminalne združbe, ki je po trditvah tožilstva od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo, se je po letu sojenja odločil za zagovor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Zupančič je v svojem dolgem zagovoru zanikal, da bi bil vodja kriminalne združbe, ki je trgovala z drogo.
Robert BALEN

"Nisem kriv, v spisu za to ni dokazov, gre zgolj za neki sum, ki se ni potrdil. Prosim, da me oprostite in spustite na prostost," je v svojem zagovoru na ljubljanskem okrožnem sodišču prejšnji teden povedal domnevni vodja hudodelske kriminalne združbe, ki je po trditvah tožilstva na veliko trgovala z drogo, 39-letni Aleš Zupančič iz Komende. Zoper Zupančiča in še trinajst soobtoženih sodni proces poteka že skoraj leto. Številni zasedbi na zatožni klopi sodi senat pod predsedovanjem Srečka Škerbca.

Zagovor napisal na 52 straneh

Zupančič, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnice Monike Mavsar iz Lucije, se je sprva branil z molkom - med številnimi obravnavami je sodišče zaslišalo več prič -, prejšnji teden pa se je odločil, da bo spregovoril. Zagovor je imel napisan na dolgih 52 straneh, v njem pa je podrobno analiziral listine v spisu in zanikal očitke. Bil je zelo kritičen do dela policije, tožilstva in sodišča, "ki ves čas nekritično sledi vsemu, kar rečejo kriminalisti, tožilstvo pa je v obtožnico skopiralo le navedbe iz kazenske ovadbe policije", je bilo slišati v Zupančičevem zagovoru. Povedal je, da nekatere obtožene, ki sedijo z njim na zatožni klopi ali pa so krivdo že priznali lani na predobravnavnih narokih in so že na prestajanju zaporne kazni (teh skesancev je 19), pozna, drugih pa ne. Tiste, ki jih pozna, jih pozna bodisi iz mladosti, ker so živeli kje blizu, ali pa zato, ker jim je popravljal avtomobile, saj se je s tem preživljal. Med zanikanjem očitkov je poudaril, da je on le grešni kozel v celotni zadevi, "saj je policija hotela dobiti Novico Joskića, pa so namočili še mene".

"Rad bi povedal, da nisem oseba, ki je v komunikaciji Sky imela nadimke XYZ in podobno, nikoli nisem imel telefona z naloženimi kriptiranimi aplikacijami, kot so ga res imeli nekateri drugi obtoženi, kar jim je bilo zaseženo v hišnih preiskavah. Nisem bil varnostnik predsednika Janeza Drnovška, nisem milijonar, nisem se dobival s šejki, nisem nepremičninski mogotec, ne Gazda ali Kapo, ki je bil šef kriminalne združbe, vse to mi namreč tožilstvo prepisuje. Ve se, kdo je ta oseba, to je nekdanji policist, danes pa velik poslovnež, on je glavni v tej zgodbi, ne jaz. Če bi bil jaz preprodajalec droge, bi pri meni našli vsaj nekaj droge ali vsaj kakšno neposredno povezavo s prepovedano drogo. Kot sem uspel razbrati iz kazenskega spisa, so pri vseh ostalih našli vsaj nekaj, bodisi drogo, pripomočke za izdelavo droge, kriptirane telefone, lističe z imeni in zneski bodisi drugo. Že po tej logiki se vidi, da nekaj ne štima," je povedal Zupančič.

Dodal je še, da za očitke iz obtožnice v sodnem spisu ni našel niti enega materialnega dokaza o tem, da bi on komu kaj dal, prodal, prav tako na zaseženih predmetih ni niti ene njegove sledi, policija mu ni zasegla niti evra, očita pa se mu, da je prav on priskrbel denar za navidezne odkupe droge od tajnih delavcev policije. Dotaknil se je tudi poročil policije o tajnem delovanju zoper njega in ostale obtožene. "Iz papirjev v spisu se vidi, da je bila celotna aktivnost v zvezi s trgovino z drogo izzvana, ker so tajni delavci policije pritiskali za nakup droge in vsiljevali nakupe. Ves čas tega kazenskega postopka se ponavlja, da je kriminalna združba, ki naj bi jo jaz vodil, razpolagala z velikanskimi količinami prepovedane droge, ki jo je dobavljala po Evropi. Zanima me, kje se te tone droge nahajajo, komu so bile zasežene, razen v nakupih policije. Kje je prepovedana droga iz Južne Amerike, me res zanima, " je dejal Zupančič.

Zatrjuje, da Klemna Kadivca ne pozna

Delovanje domnevne Zupančičeve kriminalne združbe je bilo po trditvah policije in tožilstva sprva povezano s Klemnom Kadivcem, ki se je oktobra lani znašel v zajezni obtožnici tožilstva, ki mu pripisuje, da je vodja slovenske celice Kavaškega klana, ki je na veliko trgovala z drogo. Sojenje za ta primer se še ni začelo, v Kopru pa Kadivcu sodijo zaradi sodelovanja pri ugrabitvi in poskusu ugrabitve v Ankaranu, zaradi česar je bil aretiran že novembra 2019.

Iz obtožnice Zupančiču in soobtoženim izhaja, da sta se Novica Joskić, ki je krivdo že priznal in bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora, in Zupančič preko Dragutina Vuka za nakup droge v Španiji dogovarjala s Klemnom Kadivcem. Zupančič o tem pravi: "Kadivca ne poznam, nikoli se nisem srečal z njim, kljub temu da sem iz spisa razbral, da živi v Domžalah, kar je blizu mojemu naslovu bivanja. Prvič sem ga videl, ko je prišel sem na sodišče, na zaslišanje. Navedbe tožilstva, da sva se dobivala v Španiji, ne držijo, kar je razvidno tudi iz tajnih ukrepov španskih policistov, ki so nas spremljali. Iz tega je nedvomno mogoče zaključiti, da papir prenese vse in da slovenska policija lahko napiše karkoli, kajti nihče ne bo saniral laži, tudi sodišče ne, ki naj bi bilo garant spoštovanja človekovih pravic. Tukaj v tem kazenskem postopku je ta garantna funkcija povsem odpovedala."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta