Obtoženi v zadevi Teš bi rad zaslišal Alstomove zaposlene

Gordana Possnig
09.07.2021 16:23
Na celjskem sodišču so opravili še en predobravnavni narok zoper vpletene v korupcijo v primeru Termoelektrarne Šoštanj. Včeraj je krivdo zanikal Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor v Alstomu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frank Lehmann in njegov odvetnik Rok Petrič v ospredju Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču je sodnica Mojca Turinek opravila ločen predobravnavni narok zoper obtoženega Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja v družbi Alstom Power, ki ga obtožnica bremeni pomoči pri zlorabi položaja pri gradnji šestega bloka in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne. Obdolženi je krivdo zanikal, njegov odvetnik Rok Petrič pa je sodišču nato naštel dokazne predloge, ki naj jih sodišče izvede na sojenju. Vztrajal je pri zaslišanju večjega števila zaposlenih v prodajni, pravni in tehnični službi Alstoma, ki so sodelovali pri projektu gradnje in obnove TEŠ. Odvetnik namreč meni, da je obtožnica sestavljena samo iz izjav kupca, ne pa tudi prodajalca tehnične opreme za peti in šesti blok TEŠ.

​Krivdo v zadevi TEŠ so že na junijskih predobravnavnih narokih zavrnili prvoobtoženi nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v TEŠ Darko Weiss, Jožef Lenart in Miran Leben pa tudi davčni svetovalec Darko Končan. Glede krivde se še nista izrekla likvidacijski upravitelj Kotarjevega podjetja Sol Intercontinental Anže Biber in davčni svetovalec strokovnjak Bogdan Pušnik. Ja pa Biber prišel na včerajšnji predobravnavni narok v spremstvu odvetnika Bojana Celarja. Slednji je sicer prosil za preložitev predobravnavnega naroka, ker da je prepozno dobil pooblastilo za zastopanje, zato še ni utegnil proučiti obsežnega spisa. Sodnica je nato sprejela sklep, da se bo narok zanju opravil v torek, ko bo na sodišče prišel tudi zadnji izmed obdolžencev Josef Reisl, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power.

Skupaj se je v več kot 1300 strani debeli obtožnici znašlo deset posameznikov (med njimi sta dva tujca) in dve pravni osebi, tožilstvo jih je obtožilo zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. V obtožnici je naštetih 24 kaznivih dejanj. Termoelektrarna Šoštanj naj bi bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov.

Kot smo že poročali, je obtožena pravna družba General Electric, ki je naslednica Alstoma, krivdo na naroku priznala. Iz sporazuma o priznanju krivde, ki ga je podpisala s tožilstvom, izhaja, da bo tožilstvo sodišču predlagalo, da družbi naložil 23 milijonov evrov kazni in povrnitev sodnih stroškov v višini okoli 50 tisoč evrov. A sodišče priznanja družbe še ni sprejelo. Sodnica je včeraj pojasnila, da bo o tem odločala šele, ko bo odločila o predlogih obrambe vseh obtoženih za izločitev dokazov. Glede na obsežnost zadeve datuma pričetka sojenja, ki bo razdeljeno v več sklopov, ni mogoče napovedati. Bržčas ni mogoče pričakovati, da se bo redno sojenje pričelo še v tem letu. Za pravnomočni epilog postopka je sicer še veliko časa, očitki namreč zastarajo v letu 2028.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta