Vse več zgodb poslancev, ki so bili deležni nasilja in groženj. Preberite, kakšnih

A. L., S. M., STA
13.07.2021 09:20
Premier Janez Janša meni, da takšni dogodki zahtevajo sejo DZ ali Sveta za nacionalno varnost ali oboje, na kateri naj policija in tožilstvo pojasnita, kako bosta zaustavila to spiralo nasilja. Glede na družbeno nevarnost, intenziteto napadov, pritiskov in žaljivih ravnanj, je primere v obravnavo prevzela kriminalistična policija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V tem in preteklem tednu so policisti policijske postaje Ljubljana Center obravnavali več ponižujočih ravnanj in groženj, ki so bile storjene na škodo številnih poslancev državnega zbora. Policija je zato izvedla več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice državnega zbora ter njihovih zaposlenih.

Kot so sporočili s policije, so naknadno ugotovili, da je bilo takih dejanj zoper poslance več, kot jih je bilo v začetku naznanjenih in prijavljenih. "Številčnost kaže, da ni šlo za posamezne naključne izraze nezadovoljstva ljudi nad predstavniki zakonodajne oblasti. Okoliščine kažejo, da se je poskušalo vplivati na njihovo izvajanje funkcije poslanca pri sprejemanju zakonov," so sporočili s PU Ljubljana.

Glede na družbeno nevarnost, intenziteto napadov, pritiskov in žaljivih ravnanj je primere v obravnavo prevzela kriminalistična policija. "Policija spoštuje in varuje pravico do javnega izražanja mnenj, vendar pozivamo, da se to dela dostojno in s tem ne posega v pravice drugih."

Na porast groženj in nasilja opozorili tudi v SDS

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni, ko so prihajali oz. zapuščali parlament, so danes spregovorili poslanki SDS Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanec Janez Moškrič.

Kot je povedala Škrinjarjeva, jo je po tistem, ko je pri parlamentu izstopila iz avtomobila, nagovorila ženska ter jo najprej napadla verbalno, nato pa se začela še zaletavati vanjo z ramo. Ženska ji je tudi sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je. Za zaščito je poslanka poprosila policista, ki je bil na travniku ob nekaterih protestirajočih, a ji je pojasnil, da varuje shod in naj nadlegovanje prijavi na centrali na Tavčarjevi.

Jerajeva je pojasnila, da so jih prejšnji teden, ko so poslanci obravnavali novelo zakona o nalezljivih boleznih, pred vrati pričakali protestniki, mimo katerih so morali do vhoda v parlament, kar je bilo zelo neprijetno, saj so se zaletavali vanje in podobno. "Pri tem nas nihče ni zaščitil, tako ne varnostniki v parlamentu kot tudi ne policija, ki je bila tam," je opozorila Jerajeva in dodala, da je bila kot kolegi tudi sama deležna groženj, da vedo, kdo so, kje živijo.

"Te stvari niso sprejemljive, nikomur se ne sme groziti, ne nam poslancem, ne komurkoli v tej državi," je poudarila Jerajeva, ki pričakuje, da bodo ustrezni organi ukrepali, kot morajo in kot jim narekuje zakon. "Mi smo opozarjali že dolgo, ko se je začelo tolerirati napise smrt janšizmu, da bo to privedlo do nadaljevanja," je še izpostavila Jerajeva.

Podobno izkušnjo ima tudi Moškrič. Pretekli teden, ko je zapuščal parlament, se je, kot je povedal danes, spustil v prijazno diskusijo z nasprotniki cepljenja, v ponedeljek, ko je prav tako odhajal iz parlamenta, pa je nato ta ista skupina vpila, da je to tisti poslanec, ki trdi, da bosta samo cepivo in precepljenost rešila problem covida-19. Pojasnil jim je, da ostaja pri tem stališču in jim zaželel lep dan, a so "še naprej padale žaljivke, med žaljivkami pa tudi grožnja: vemo, kje živiš, najprej bomo tvoje domače, potem pa še tebe".

Škrinjarjeva pa je ocenila, da se je vse skupaj začelo že v parlamentu in zdaj preselilo na ulico. Po besedah Jerajeve so se ob dogajanju v DZ večkrat obrnili tudi na njegovega predsednika, a niso kam daleč prišli. Po njenem mnenju so velik krivec za dogajanje tudi družbena omrežja.

Horvatu ljudje zaprli pot, ga obkolili, mu grozili 

Spomnimo na enega od tovrstnih primerov. Minuli teden je vodja poslancev NSi Jožef Horvat v pismu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču in generalni sekretarki državnega zbora Uršuli Zore Tavčar zapisal, da je bil v sredo zvečer v bližini parlamenta žrtev fizičnega in verbalnega napada. Po navedbah policije se je pred državnim zborom v sredo zbralo okoli 40 protestnikov. Neuradno naj bi šlo za nasprotnike zakona o nalezljivih boleznih. Generalni direktor policije Anton Olaj je takrat prek Twitterja v povezavi z incidentom sporočil, da so policisti oglobili dva kršitelja.

Robert Balen

"Na prehodu čez cesto (levo od poslopja državnega zbora pri Maximarketu) so me pričakali zelo agresivni ljudje z druge strani ceste. Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval," je prejšnji teden poudaril vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Kot je pojasnil, jim je odgovoril, da je glasoval po svoji vesti in da so vsa njegova glasovanja vidna na spletnem portalu državnega zbora. Spomnimo, poslanci so v sredo glasovali tudi o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Ljudje so mu nato zaprli pot, ga obkolili, mu grozili z besedami "boš že plačal" in pljuvali vanj. "Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot. Vse to so opazovali ljudje, ki so sedeli pri mizah ob Maximarketu," je zapisal Horvat in dodal, da to ni edini napad na katerega od poslancev v prejšnjem tednu.

Horvat je danes izrazil obžalovanje, da je prišlo do takšnega stanja duha v družbi. Verjame, da bo ukrepanje vodstva DZ odločno, mu je pa žal, da na petkovem posvetu pri predsedniku DZ na to temo vodje poslanskih skupin niso bili enotni, saj so po njegovih besedah nekateri posvet predčasno zapustili. "Treba je zaščiti institucijo državnega zbora. Ni dovolj, da policija varuje zgolj zidove," je še pozval.

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi), zmerjanje in pljunke pa je za TV Slovenija potrdil tudi Zmago Jelinčič.

V nedeljo popoldne pa so neznanci v Žalcu skozi zadnje okno osebnega vozila poslanca SDS Ljuba Žnidarja polili neznano tekočino, poroča spletni portal Nova24TV.

Opozicija: fizično ustrahovanje je nesprejemljivo

Nasilje in grožnje so obsodili tudi v opozicijskih vrstah. Jelinčič je v današnji izjavi za medije v DZ izpostavil, da bi se morali policisti na grožnje odzvati takoj, prav tako bi po njegovem mnenju morali preprečiti, da se lahko vsakdo sprehodil od vrat parlamentarne stavbe. Po njegovi oceni so za tako dogajanje krivi levi progresivni mediji, skrbi pa ga tudi morebitno stopnjevanje nasilja.

Kot je dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec, je to odraz današnje družbe, ko lahko vsak počne vse, kar hoče. Po njegovih besedah pa poslancev niso napadli levičarji, ampak "fantje in dekleta z vseh vetrov, ki so se združili in so sedaj proti vsemu". Dodal je še, da je naloga vlade, da ne dopušča praznega prostora, v katerem imajo teoretiki zarot več manevrskega prostora.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da je DZ ne glede na različna stališča posameznih poslanskih skupin ali strank prostor za soočenje stališč in argumentacijo, ko pa to preide v fizično ustrahovanje, je to nesprejemljivo. Vzrok za tako dogajanje je po njegovem mnenju dolgoletno delovanje ravno SDS in njihova retorika razdora in delitve ljudi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poslanske kolege pozval k umirjanju zadev. "Poslanci smo takšni in drugačni, nekateri tudi vzpodbujajo, tako na levi kot na desni, da pride do sovražnega govora," je dejal. Opozoril je, da ko bo narodu dovolj, ne bo izbiral politične barve poslancev. Kritičen je tudi do tega, da bi zdaj nekateri radi s prstom pokazali na petkove protestnike, ki pa da nimajo veze s tistimi, ki so pred DZ napadli poslance.

Primere groženj je v obravnavo prevzela kriminalistična policija. Policisti pa so okrepili tudi varovanje okolice DZ in njihovih zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta