Pogojna kazen za vodilna v Zvonu Ena

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
05.07.2023 18:21

Mariborsko sodišče ni podvomilo o tem, da sta nekdanja člana uprave Zvona Ena Simon Zdolšek in Mateja Vidnar Stiplošek zlorabila položaja pri poslu z nakupom argentinskih delnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Zdolšek in Mateja Vidnar Stiplošek sta bila po izreku sodbe vidno razočarana, za medije nista dajala izjav.
Vesna Lovrec

Senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedoval sodnik Danilo Obersnel, ni sledil predlogu specializiranega državnega tožilstva, naj nekdanja člana uprave propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena Simona Zdolška in Matejo Vidnar Stiplošek v zvezi s poslom nakupa argentinskih delnic pošlje v zapor. Tožilstvo je za Zdolška terjalo leto in pol zapora, za Vidnar Stiploškovo pa tri mesece manj, senat pa je danes presodil, da je zaradi časovne oddaljenosti od primera in dejstva, da je njuna kazenska evidenca prazna za oba primerna pogojna kazen na leto in pol zapora s štiriletno preizkusno dobo.

Obtožena, ki sta na sodišču krivdo štiri leta vztrajno zanikala, sta bila vidno razočarana nad odločitvijo sodišča, po izreku sodbe za medije nista dajala izjav. Tožilka Bojana Podgorelec je v kratki izjavi dejala, da je tožilstvo zadovoljno z odločitvijo sodišča, ki je obtožena spoznalo za kriva, manj pa z izrečeno kaznijo, zato se bo na sodbo pritožilo.

Nosilec obtožnice Tomaž Bauman je nekdanja člana dvočlanske uprave Zvona Ena obremenil, da sta kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storila s tem, ko sta ničvredne delnice družbe Sadowa, lastnice enega od terminalov v luki blizu Buenos Airesa, in podjetja Elevadores, ki se je ukvarjalo s predelavo govedine, prenesla na družbo Forš, eno od podjetij znotraj takratnega cerkvenega premoženja in družbo s tem oškodovala za okoli 760 tisoč evrov.

Sodni senat glede tega ni podvomil o njuni krivdi. "Sodišče je ugotovilo, da sta vse poslovne odločitve de facto sprejemala obtožena, člana dvočlanske uprave Zvona Ena, in ne formalni direktor Forša Andrej Mesarec," je poudaril Obersnel in izpostavil, da je to na obravnavi v svoji izpovedi povedal tudi nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. "Pričal je, da je Zdolšek na seji omenjal, da družba Forš potrebuje zanesljivega direktorja, ki mu bo Zvon zaupal, da pa ne bo imel nobenega dela, da bo direktor zgolj formalno," je spomnil sodnik. Da je bil Mesarec zgolj slamnati direktor družbe brez vsakršnega vpliva, se je strinjalo tudi tožilstvo. Navsezadnje si je Mesarec z Zdolškom in Vidnar Stiploškovo v začetku postopka delil zatožno klop, nakar je tožilstvo obtožnico zoper njega umaknilo.

Tik pred zaključkom sojenja je del očitkov tožilec Bauman umaknil tudi zoper nekdanja člana uprave. V preteklosti je o Zdolšku in Vidnar Stiploškovi trdil, da sta Zvonu pridobila protipravno premoženjsko korist, hkrati pa za tri milijone evrov oškodovala Forš. Ko pa je izvedenka Nadja Zorko pri oceni vrednosti poslovnega deleža družbe Forš Tuzla (z njegovim odkupom je Zvon Ena financiral nakup argentinskih delnic) z več kot 50-odstotno verjetnostjo ugotovila, da je bil ta delež brez vrednosti, je tožilec ta del obtožnice umaknil, saj v tem primeru ni bilo oškodovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta