Policija: V času omejitev manj kriminala

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.03.2020 20:25

Zaradi strogih ukrepov, da bi se obvarovali pred okužbo s koronavirusom, ko so ljudje v glavnem doma, policija beleži manj kaznivih dejanj in prekrškov kot marca lani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiše in stanovanja so zdaj, ko velja pravilo "Ostani doma", za vlomilce bolj tvegane tarče.
Profimedia

To, da zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ljudje več časa preživijo doma, je po mnenju Draga Menegalije, tiskovnega predstavnika policije za področje kriminalitete, razlog, da so od začetka tega obdobja zaznali manj kaznivih dejanj kot v istem obdobju lani. Upadlo je predvsem število velikih tatvin in vlomov, manj je tudi ropov. V marcu so prav tako obravnavali manj nasilja v družini kot februarja.

Manj velikih tatvin, vlomov, ropov, a več tatvin

Do uvedbe ukrepov je bilo po podatkih policije stanje v letošnjem prvem trimesečju po številu kaznivih dejanj primerljivo z istim obdobjem lani. Največji delež pri obravnavanih kaznivih dejanjih predstavlja premoženjska kriminaliteta - med 60 in 65 odstotki -, v katero sodijo tatvine, avtomobilska kriminaliteta, požigi in goljufije. V tednu po uvedbi ukrepov, ko so torej ljudje začeli ostajati doma, pa se je, navaja policija, število velikih tatvin oziroma vlomov zmanjšalo za skoraj 45 odstotkov glede na primerljivo obdobje v lanskem letu. Manj je tudi ropov, roparskih tatvin in nekaterih drugih premoženjskih kaznivih dejanj. V porastu pa so kazniva dejanja tatvine, in sicer za 37 odstotkov.
Tudi na območju Policijske uprave Maribor so marca zabeležili občuten padec premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem vlomov v zasebne objekte oziroma stanovanja. Zanimivo pa je, da so največ kršitev letos storili osumljenci, stari od 24 do 34 let, lani v istem obdobju pa so bili stari od 34 do 44 let. Na celjski policijski upravi od 14. do 25. marca niso zabeležili porasta števila kaznivih dejanj v primerjavi z istim obdobjem lani. Obravnavali pa so moška, ki sta v Celju in Dobrni razgrajala pred trgovino in lažje poškodovala varnostnika. Zoper oba je policija ukrepala. Tudi na Policijski upravi Murska Sobota februarja in marca letos, glede na primerljivo obdobje lani, ne beležijo rasti števila kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete.
V prejšnjem tednu, torej v času od 16. do 22. marca, je policija obravnavala 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z istim obdobjem lani. Vendar je marca letos policija obravnavala za četrtino manj kaznivih dejanj nasilja v družini kot v februarju. Na območju ljubljanske policije uprave, ki je največja, so od 1. februarja do 23. marca obravnavali 72 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z istim obdobjem lani, so pa izvedli več ukrepov prepovedi približevanja, če primerjajo z istim obdobjem leto poprej.

Ugodnejše statistike tudi v prometu

Manj kršitev je tudi na področju javnega reda in miru. Policisti ugotavljajo, da je zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa manj prekrškov na javnih krajih, javnih prostorih, prireditvah, shodih in v lokalih. Ob tem policisti preverjajo še kršitve odlokov o zaprtju lokalov in organiziranju prireditev ter prepovedi gibanja in zadrževanja v skupinah na javnih krajih.
Policisti poostreno nadzirajo izvajanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, in ko zaznajo kršitve zakona o nalezljivih boleznih, ugotovitve posredujejo zdravstvenemu inšpektoratu. Na kraju policisti odrejajo ukrepe iz vladnih odlokov, kar v večini primerov ljudje v postopkih tudi upoštevajo.
Kljub trenutnim ugodnim razmeram, kar se kriminala tiče, pa policisti vseeno pozivajo k samozaščitnemu ravnanju. Na svoji spletni strani so med drugim zbrali priporočila, kako naj podjetniki zaščitijo poslovne prostore. V družinskem okolju pozivajo k strpnosti, razumevanju in ničelni toleranci do nasilja. Vse, ki zaznavajo nasilje, pa prosijo, naj to prijavijo.
Stanje ni ugodno le na področju kriminalitete, pač pa tudi, kar zadeva promet. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah namreč umrlo 14 ljudi, lani v tem obdobju pa 25 oseb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta