Poskus umora: Pričal o oderuških obrestih posojilodajalca

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.10.2022 07:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Admir Handžiabdić bo verjetno že novembra dočakal sodbo za svoje početje konec januarja.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je z zaslišanji priče in branjem listin iz kazenskega spisa nadaljevalo sojenje 33-letnemu Velenjčanu Admirju Hadžiabdiću, ki ga obtožnica bremeni, da je na zahrbten način in iz koristoljubja poskušal umoriti Daliborja Kovačevića. Obtoženi in oškodovanec sta bila v dolžniško-upniškem razmerju. Zločin se je zgodil 28. januarja letos okoli 20. ure v stanovanju oškodovanca, ki živi na naslovu Šalek 93 v Velenju.

Hadžiabdić je prišel k žrtvi, saj sta se dogovorila, da mu vrne del denarja, ki mu ga je bil dolžan. A obtoženi je prišel brez denarja, zato se je dvojica sprla, obtoženi pa je Kovačevića dvakrat zabodel s kuhinjskim nožem, ki ga je prinesel s seboj. Enkrat ga je zabodel v vrat in enkrat v mišice nad ključnico. Po dejanju je pobegnil, a so ga policisti izsledili na njegovem domu v Velenju in ga aretirali. Napadenemu sta na pomoč priskočila soseda. Potegnila sta ga v stanovanje in poklicala reševalce, ki so Kovačevića odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer so ga takoj operirali in mu rešili življenje. Obtoženi je od aretacije v priporu.

Sojenje, ki se je pričelo s predobravnavnim narokom v drugi polovici junija, se približuje sklepnemu delu. Doslej je senat zaslišal tako obdolženca kot oškodovanca, nekaj prič, svoje so na prejšnjih narokih povedali tudi izvedenka sodnomedicinske stroke, psihiatrična izvedenka in izvedenec klinične psihologije.

Padale so grožnje

Na včerajšnji narok so bile vabljene štiri priče, ki jih je predlagala obramba. A se je v sodni dvorani pojavil le Suad Bešić. Dve priči sodišče ni našlo, ena se je opravičila zaradi službenih obveznosti in bo prišla na naslednji narok. Če do tedaj ne bodo našli drugih dveh prič, bo obramba na naslednjem naroku odstopila od zahtev po njunem zaslišanju.

Priča Suad Bešić v sodni dvorani ni mogel kaj lepega povedati o oškodovancu Daliborju Kovačeviću. V Velenju se namreč Kovačevića drži sloves, da posoja denar za oderuške obresti. Kot je pojasnil Bešić, je Kovačević tudi njegovemu sinu posodil denar. Govori se o 25 tisoč evrov visokem posojilu, za katerega se je Bešićev sin s Kovačevićem dogovoril, da ga bo vračal po obrokih, a so ob vračanju sledile enormne obresti. Bešić trdi, da je njegov sin upniku vrnil 100 tisoč evrov (glavnica je bila 25 tisoč evrov), denar za vračilo pa si je sposojal tudi v Bosni in Hercegovini. Oba s sinom sta bila deležna tudi Kovačičevih groženj. Na vprašanje tožilstva, ali je imel njegov sin kje zapisano, koliko si je izposodil oziroma ali je prijavil, za kakšne obresti ga Kovačević izsiljuje, je priča odgovorila, da sin ni imel napisano, koliko si je izposodil, kako je vračal in da tudi izsiljevanja ni prijavil. Je pa dodal, da je Kovačević po njegovem vedenju z mobitelom snemal sleherni korak - koliko denarja je sinu posodil, koliko mu je ta vrnil in tako naprej.

Ni ga upal prijaviti

Bešić je še pojasnil, da je v preteklosti odšel tudi sam do Kovačevića in ga posvaril, da ga lahko prijavi. To je po njegovih besedah Kovačevića hudo razjezilo, pričel mu je groziti, on pa ga nato ni upal prijaviti policiji. Kot je še dejal Bešić, je bil nad dejanje Admirja Hadžiabdića presenečen. Pozna ga namreč kot mirnega in nekonfliktnega fanta.

Sodnica je v nadaljevanju naroka pregledala še nekaj listin v spisu in se dotaknila tudi pričanja iz preiskave, kjer je recimo nekdanja partnerica obtoženega izpovedala, da sploh ni vedela, da naj bi imel Hadžiabdić kakšne dolgove. Ko je bila z njim, sta imela ločene finance.

Sojenje se nadaljuje 10. novembra, sodišče pa za takrat načrtuje zaslišanje še ene priče in vpogled v sodbi žalskega okrajnega sodišča, ki se nanašata na Daliborja Kovačevića. Obakrat je bil obsojen zaradi izsiljevanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta